Blog

13 nasvetov za popolno osvetlitev vhoda

S premišljeno osvetljenim pročeljem boste zunanjosti svojega doma v temi vdahnili svojevrsten slog, obenem pa ustvarili domačo, gostoljubno atmosfero ter poskrbeli za varnost in praktičnost. Pravilna izbira in namestitev virov svetlobe sta še posebej pomembni, ko gre za okolico vhoda kot osrednje točke pročelja. Kako torej poskrbeti za popolno osvetljen vhod?

Zakaj je tako pomembno, da je okolica vhodnih vrat pravilno osvetljena? 

S primerno izbiro in namestitvijo svetlobnih teles na domačem pragu: 

  • Si olajšamo odklepanje vrat v temi in poskrbimo, da ključ vedno vstavimo naravnost v ključavnico, s čimer se izognemo trdovratnim praskam na ohišju ključavnice ali celo vratnem krilu. 
  • Lažje nadzorujemo dogajanje v bližini vhoda in razločimo med znanimi ter neznanimi obiskovalci na svojem pragu. 
  • Tako sebi kot svojim gostom po zaslugi primerne vidljivosti omogočimo varno vstopanje in izstopanje. 
  • Odženemo potencialne vlomilce, ki zavetje teme hitro izkoristijo za neopažen roparski podvig. 
  • Poskrbimo, da gostje, dostavljalci in drugi obiskovalci tudi v mraku ali temi brez težav najdejo vhod.
  • Ustvarimo igro svetlobe, ki obogati izgled vhodnih vrat in drugih elementov vhoda.
Če imate na vhodu stopnice, obvezno poskrbite za ustrezno osvetljen dostop do vrat.

Kako osvetliti vhod za več nadzora in varno uporabo, je seveda odvisno od njegove pozicije, velikosti, zasnove in številnih drugih dejavnikov. A osnovni nasveti, ki vam jih bomo predstavili v naslednjih poglavjih, veljajo za večino vhodov. 

1. Ne šteje le vhod!  

Posebej če vhod ni neposredno povezan z dvoriščem, temveč do njega vodijo stopnice ali tlakovana pot, obvezno poskrbite tudi za ustrezno osvetljen dostop do vrat. Pri tem vam ni treba posegati po posebni opremi, saj v večini primerov zadošča že diskretnejša osvetlitev v obliki drobnih lučk, ki

  • zagotovijo, da so stopnice, pragovi in druge ovire dobro vidni in
  • v temi tako vas, predvsem pa vaše obiskovalce zanesljivo usmerjajo k vhodu. 

Z diskretnimi, a praktičnimi svetilkami boste poskrbeli za varno premikanje po dvorišču ali okolici vhoda, pa tudi za varno parkiranje. Luči lahko denimo vgradite v betonsko ograjo, zunanji del zidu ali celo v tla. Pri zadnji možnosti uporabite modele, ki dobro prenašajo obremenitve in jih ne boste poškodovali, če nanje stopite ali čeznje celo zapeljete z avtomobilom.  

2. Vhodna vrata so zvezda (danica) vaše zunanje osvetlitve! 

Glavna vloga zunanje osvetlitve naj pripade vašemu vhodu. Slednjega si lahko predstavljate kot zvezdo danico, ki obiskovalce usmerja k vratom. Z osvetlitvijo drugih delov pročelja (ter z notranjo svetlobo, ki prihaja skozi okna) lahko nato ustvarjate še zanimivejše vzorce in dopolnite osnovno razsvetljavo v bližini vrat.

Primerno osvetljen vhod, ki omogoča varno vstopanje in izstopanje.

Če želite, da bodo vaša vhodna vrata ponoči res sijala najsvetleje, jim namenite tudi največja in najmočnejša svetlobna telesa. Tako preprečite, da bi jih zasenčila osvetlitev garažnih ali celo stranskih vrat. 

3. Poskrbite za pravo velikost

Pri izbiri velikosti svetlobnih teles upoštevajte predvsem naslednje napotke: 

  • Ne pozabite, da bo luč za opazovalca (gosta) z ulice ali dvorišča izgledala mnogo manjša kot za tistega, ki stoji na vhodu. Če se odločate med dvema velikostima, bo večji model v večini primerov pravšnja izbira. 
  • Če želite luč namestiti ob obe stranici vhoda, naj svetlobni telesi v višino merita približno 1/5 višine vrat (skupaj z okvirjem!). Če pa se odločite za svetlobno telo na zgolj eni strani, naj bo visoko približno za četrtino višine vrat. Enako pravilo velja tudi za širino. 
  • Ne kupujte na pamet! Pred končno odločitvijo pazljivo premerite zunanji okvir vrat ter model luči. Če se želite prepričati, da je vaša izbira res popolna, izrežite kos kartona v obliki in velikosti izbranega modela ter preverite, kako se poda vhodu. 
Skice treh hiš z merami za vrata in luči.
Primeri nameščanja luči zraven vhodnih vrat, nad vhodnimi vrati in zraven garažnih vrat.

4. Luči ob vratih namestite v višini ramen

Luči, ki jih nameščamo ob vhodna vrata, svetlobo običajno oddajajo naprej in proti tlom, s čimer nam omogočajo, da na domačem pragu vidimo, kje stopamo. Običajno jih nameščamo nekoliko nižje od zgornjega roba vrat oz. približno v višini ramen. 

Pri takšni namestitvi snop svetlobe ne bo usmerjen naravnost v vaše oči, temveč rahlo pod slednje, tako da boste ob prihodu domov brez težav izbrskali ključe iz torbe ali žepa ter odklenili vrata

5. Stenska svetilka le na eni ali na obeh straneh vrat? 

Pri namestitvi svetlobnih teles ob vrata se kupci večinoma odločajo za par luči – po eno na vsaki strani vrat. Če prostorske zahteve ali arhitekturna zasnova tega ne dopuščajo, je sprejemljiva tudi zasnova z le eno lučjo. V tem primeru naj bo ta nameščena na isti strani kot kljuka, da bodo obrazi obiskovalcev primerno osvetljeni in ne zasenčeni. 

6. Izkoristite nadstrešek 

Mnoge slovenske vhode prekriva nadstrešek, ki omogoča tudi prikladno namestitev svetlobnega telesa, denimo zunanjega lestenca. Posebej če ob vhodnih vratih nimate dovolj prostora za eno ali dve svetlobni telesi, je svetloba “od zgoraj” odlična izbira.

Za lažje odklepanje je luč na vhodu nameščena na levi strani vhodnih vratih, kjer se nahaja tudi kljuka.

Stropne luči bodo poskrbele za primerno osvetlitev dostopne poti, če pa vaš nadstrešek podpirajo stebri, lahko vanje tudi par stenskih luči. Ti bosta z usmerjenim snopom svetlobe lepo poudarili elemente vhoda. 

7. Kako svetlo je dovolj svetlo? 

Seveda je pri izbiri svetlobnih teles bistveno, da ta zagotavljajo dovolj svetlobe za varno gibanje v okolici vhoda. Če ste ob vhodu namestili le eno svetlobno telo, naj žarnica oddaja med 200 in 500 lumni svetlobnega toka. Če pa uporabljate več luči, je dovolj, da vsaka žarnica oddaja do 200 lumnov. 

8. Pozor pri izbiri senzorjev

Zunanje luči na senzor gibanja so tudi pri nas stalnica, saj so praktične (ni vam treba iskati stikala za prižig) in varčne. A da vam bodo zares prišle prav, namesto da bi vas spravljale ob živce, bodite pozorni predvsem na območje zaznavanja senzorja. Če je radij prevelik, lahko mimoidoča vozila ali sprehajalci po nepotrebnem sprožajo prižiganje, s tem pa porabljajo elektriko in vas vznemirjajo. 

Pomembno je tudi, da svetilka po aktivaciji ne sveti predolgo, hkrati pa tudi ne ugasne prehitro. Izredno neprijetno je namreč, če se v trenutku, ko ste izbrskali ključ in ga želite vstaviti v ključavnico, znajdete v temi.  

9. Upoštevajte okoljske predpise

V skladu z uredbami o svetlobnem onesnaževanju izbirajte svetila, ki soj svetlobe oddajajo naprej ali navzdol namesto navzgor. Na vrtovih, dovoznih poteh ali za osvetlitev stopnic naj bodo viri svetlobe nameščeni do višine 50 cm, svetilke vgrajene na fasadi pa naj se nahajajo do približno 2 metra visoko. 

10. Odločite se le za ustrezno zaščitene proizvode

Zunanja svetila so izpostavljena številnim vremenskim vplivom in umazaniji, zato je pri izbiri materiala ključna dobra zaščita pred prašnimi delci in vlago. Tudi proizvajalci opreme za razsvetljavo raven tovrstne zaščite označujejo z oznako IP (Ingress Protection), ki jo tehnično bolj ozaveščeni verjetno še najbolje poznate iz sveta mobilnih naprav. Ta oznaka nam pove, kako varen je proizvod pred vdorom vode in prašnih delcev.

Senzor za osvetlitev na steni hiše.
Zunanja luč na senzor gibanja je praktična in varčna, a le če izberete primerno območje zaznavanja radija.

Stopnja zaščite IP je navadno izražena v obliki dvomestnega števila, pri čemer prva številka označuje zaščito pred trdnimi delci (prah, umazanija), druga pa določa, kako dobro je izdelek zaščiten pred vdorom vode v ohišje. Višja kot je vrednost IP, boljša je tudi zaščita. Strokovnjaki za zunanja svetila sicer priporočajo vrednosti med 65 in 67. 

11. Pravi material za pravi izgled

Za dolgo življenjsko dobo in brezhiben izgled so seveda ključni materiali, ki morajo zunanje svetilo zaščititi pred UV-žarki, korozijo in drugimi potencialno škodljivimi zunanjimi vplivi. Za brezkompromisno kakovost vam najtopleje priporočamo nerjaveče jeklo ali baker razreda 316, odlično pa se za zunanjo uporabo obnese tudi lakiran aluminij. Nerjaveče jeklo nekoliko nižjih razredov je sicer cenejše, a se lahko na njem po določenem času pričnejo pojavljati rjasti madeži. 

12. Osvetlitev kot del vhodnih vrat 

Sodobna vhodna vrata so z napredkom tehnologije postala tudi pametna in povezana, k čemur so v največji meri pripomogle moderne rešitve za samodejno zaklepanje in odklepanje brez ključa. Ena najboljših med njimi je nedvomno Inothermov sistem INOSMART, ki pa poleg več možnosti odpiranja in nadzora prek mobilne naprave prinaša tudi prednosti na področju zunanje razsvetljave. 

Inotherm vrata s sistemom INOSMART so lahko denimo opremljena s številčnico za vnos numerične kode, ki jo spremlja nežna ambientna osvetlitev. Ta okrog vhoda ustvari prijetno atmosfero, slogovno zaokroži vhod ter omogoča pregleden vnos številčnega gesla. Ker je ambientna osvetlitev že serijsko tudi del držala, tako da vam v temi nikoli več ne bo treba tipati za ročajem vrat.

Osvetljena tipkovnica za odpiranje vhodnih vrat.
Številčnica za vnos numerične kode, ki jo spremlja nežna ambientna osvetlitev. Vsi detajli sistema so namreč za boljšo preglednost osvetljeni.

13. Ste za nekaj drugačnega?

Ste odprti za nove stvari in radi v trendu? Osvetlite okolico svojih vhodnih vrat s pomočjo predmetov, ki bodo hkrati tudi vaši viri svetlobe. Mnogi kosi pohištva, tudi zunanjega, imajo dandanes že vgrajeno LED osvetlitev, s svetlobnimi telesi pa lahko opremite tudi druge zunanje predmete, denimo cvetlične lonce ali korita. Na ta način lahko za varnost in pregled nad vhodom poskrbite z edinstveno igro svetlobe, ki vas bo navdušila prav vsakič, ko se boste po napornem dnevu končno spet znašli na domačem pragu.

Ste izvedeli vse, kar potrebujete?

Seveda, ta stran me je prepričala
Zanima me samo še nekaj malenkosti
Za končno odločitev potrebujem več podatkov
Z vsebinami na strani si težko pomagam
Predstavljene informacije so nekoristne

Zahvaljujemo se za vašo oceno!

Oceno za to stran ste že oddali.