Blog

4 zelo enostavni nasveti za okolju prijazen dom

Energetsko prijazna hiša - lesena figura hiše na mahu.

Ekološko naravnano gospodinjstvo dandanes ni več le modna kaprica ali trend, temveč tudi osebna želja in cilj marsikoga med nami. Če ne zaradi širše slike in dobrobiti družbe kot celote, se okolju prijazen način bivanja splača tudi iz malce “sebičnejšega” razloga: na ta način lahko namreč na letni ravni prihranimo veliko več, kot bi si mislili. Vas zanima, kako? Preberite naslednje 4 nasvete, s katerimi boste v enem mahu poskrbeli za okolje in še hkrati za lasten žep.

Ravnaj tako, da bi lahko tvoja dejanja postala splošna načela, po katerih bi se lahko ravnali tudi drugi ljudje. - Immanuel Kant

1. UPORABLJAJTE OKOLJU (IN ŽEPU) PRIJAZNA ČISTILA

Čiščenje pečice – ste še tukaj ali ste že pobegnili? 😊 Gre namreč za eno od opravil, ki se jih vsi z največjim veseljem izognemo v velikem loku. A ko vam zaupamo izjemno enostaven in poceni način, kako od intenzivne peke umazano pečico spremeniti v brezhibno čisto, se boste zgolj hudomušno nasmehnili in hitro zavihali rokave. In najboljši del: pri tem vam ne bo treba posegati po zdravju ali okolju škodljivih pripravkih.

Naravna čistila - limeta, soda bikarbona, kis.
Okolju prijazna in naravna čistila

Naš predlog: Soda bikarbona.

Kaj potrebujete?

  • Sodo bikarbono in vodo
  • Zaščitne rokavice
  • Krpo za čiščenje
  • Alkoholni kis

Iz pečice odstranite rešetko, pekač in termometer za peko. V manjši posodi naredite pasto iz 3 žlic vode in pol skodelice (okrog 120 g) sode bikarbone. Razmažite jo po celotni površini pečice in se pri tem izognite grelnim površinam. Pasto lahko nanesete kar z rokami, a bodite natančni in bolj zamaščene dele bogateje premažite. 

Pred nanosom si nadenite zaščitne rokavice. Pasta se bo nekaj trenutkov po nanosu obarvala rjavkasto (brez panike, to je povsem pričakovano). Vzemite vlažno krpo in očistite čim več paste iz pečice. Pasto boste verjetno lahko odstranili enostavno, če pa se je kje zasušila, uporabite kuhalnico ali plastično lopatko (če je umazana, jo pred posegom seveda očistite). 

Drugi del operacije: v plastenko z razpršilko vlijte alkoholni kis in ga poškropite po delih, kjer je pasta še vidna. Kis bo ustvaril reakcijo s sodo bikarbono, zato se bo ta začela peniti. Z vlažno krpo znova obrišite pečico; po potrebi na krpo dodajte vodo ali kis, da odstranite vse ostanke sode bikarbone. Obrišite celotno pečico in pustite vrata pečice odprta, da odstranite vonj po kisu. No, smo vam rekli, da bo enostavno (in zabavno!). 😊

Čiščenje pečice s sodo bikarbono in čopičem.
Čiščenje pečice je lahko hitro in enostavno opravilo.

Glavni certifikat ekoloških čistil, po katerem se velja ravnati, je krovni certifikat Evropske unije – Eco Label oz. okoljska marjetica.

Kaj še lahko uporabite namesto kupljenih čistil, da ustvarite okolju prijazen dom?

Doma imate najbrž vsi kis, limono, sol in sodo bikarbono, morda celo eterična olja.

Kis je čudovit razmaščevalec, ki ga lahko razredčenega z vodo uporabljate kot univerzalno čistilo. Učinkovito uniči vodni kamen in odpravi celo plesen. Pomaga tudi pri odstranjevanju madežev z oblačil, ki jih za seboj pustijo kava, paradižnik in rdeče vino (nujne sestavine poletja, torej). Če vas njegov vonj moti, mu dodajte eterično olje.

Soda bikarbona deluje abrazivno. Prav vam bo prišla pri čiščenju pečice (glejte zgoraj) in kopalnice, učinkovita pa je tudi pri čiščenju odtokov.

Limona učinkovito odpravlja plesen, prijetno odišavi mešanice čistil ter učinkovito deluje v kombinaciji s sodo bikarbono. Za odstranjevanje prahu stisnemo limono, dodamo kapljico ali dve oljčnega olja in površine obrišemo. Proti rji jo uporabimo tako, da v zarjavelo površino vtremo sol, čeznjo stisnemo limono in pustimo delovati nekaj ur, nato pa površino temeljito zdrgnemo.

Naravna čistila - pomaranča, soda bikarbona.
S citrusi in sodo bikarbono proti trdovratni umazaniji.

2. NE VARČUJTE PRI TOPLOTNI IZOLACIJI

Ste vedeli, da lahko skozi vhodna vrata in okna zaradi slabe izolacije in slabega tesnjenja izgubimo celo več energije kot skozi neizolirano fasado? Gre za resno težavo mnogih domov, ki bi jo bilo mogoče dolgoročno učinkovito rešiti z enkratnim vložkom, denimo v prenovo vhoda. 

Sodobna in kakovostna vrata torej ne omogočajo le visoke ravni varnosti in obstojnosti, temveč so tudi energetsko varčna, medtem ko z zmanjšanjem toplotnih izgub znižajo stroške ogrevanja (ali hlajenja!) in omogočijo dolgoročne prihranke. Okolju prijazen dom, ki zahteva manj energentov, je torej tudi vam prijazen dom. Dvojna zmaga, kajne?

Naš predlog št. 1: Želite za začetek prenoviti svoj vhod? Odločite se za aluminijasta vhodna vrata!

Kakovostna aluminijasta vhodna vrata imajo izjemne izolacijske lastnosti, med njihove prednosti pa spadajo tudi zelo visoka trpežnost, konstrukcijska stabilnost, izjemna zvočna izolacija in visoka stopnja varnosti. Obenem so trislojna zasteklitev, dodatna tesnila in nadstandardne debeline profilov standardna ponudba najboljših aluminijastih vrat, kot so Inothermova. 

Ta so zaradi kakovostnega prašnega lakiranja, za katerega poskrbi naša robotizirana lakirnica, tudi izjemno obstojna in bodo še dolgo po nakupu izgledale kot nove. Da gresta lahko slog in ekologija z roko v roki, pa smo razvili tudi konfigurator vhodnih vrat. Z njegovo pomočjo lahko ustvarite svoj sanjski vhod, s katerim ne boste le prihranili na dolgi rok, temveč tudi izrazili svoj edinstven slog.

Razstavni salon aluminijastih vhodnih vrat Inotherm.
Trpežnost, stabilnost in varnost vrat – pomembne lastnosti za vsakega lastnika doma.

Naš predlog št. 2: Se odločate za okolju prijazen nov dom? Zagotovo vas bo prepričala pasivna hiša.

Če razmišljate o gradnji nove hiše in sta na vašem seznamu vrednot kakovost in udobje v življenju precej visoko, razmislite o pasivni hiši – okolju prijazni hiši. Z namenom zmanjšanja toplotnih izgub imajo pasivne hiše namreč vgrajen prezračevalni sistem ter različne sisteme filtriranja zraka in rekuperacije toplote. Zaradi filtrov v prezračevalnem sistemu bo takšna hiša predstavljala tudi dobro novico za alergike, pa tudi krpe za prah boste imeli veliko redkeje v rokah. 

Ker se zaradi prezračevanja izognete potrebi po odpiranju oken, boste v naslednjih sekundah več kot navdušeni, ko vam zaupamo, da se boste s tem izognili tudi nadležnemu mrčesu. Zaradi višje stopnje izoliranosti hiše je tudi zvočna izolacija boljša, klima v hiši pa je skozi vse leto enakomerna in tudi nihanje temperature med prostori se zmanjša. V kontekst pasivne gradnje seveda spadajo tudi vrhunsko izolirana vhodna vrata. Če so ta še iz obstojnih materialov, ki jih je mogoče v celoti reciklirati (denimo aluminij), še toliko bolje. 

Grafika pasivne hiše.
Pasivna hiša je zgrajena tako, da dobro izkorišča sončno energijo, vse toplotne izgube pa so zelo zmanjšane.

3. GOSPODINJSKI ODPADKI: ZMANJŠAJTE KOLIČINO IN LOČUJTE

O ločevanju odpadkov in količini, ki jih proizvedemo, postajamo vse bolj ozaveščeni, čeprav moramo vsi priznati, da imamo na tem področju še greh ali dva – še posebej v gospodinjstvu, kjer se jim res težko izognemo. A dobra novica je, da tudi tukaj obstaja še nekaj trikov, s katerimi lahko njihovo količino še dodatno znižamo. 

Za biološke odpadke lahko uporabimo kompostnik (in to, da živite v stanovanju, ni izgovor: uporabite izotermični kompostnik). Namesto stalnega kupovanja plastične embalaže kupimo stekleno, priskrbimo pa si lahko tudi čisto navadno steklenico, v katero nalijemo vodo, preden se odpravimo na pot. Pri nakupu hrane brez embalaže nam dandanes v Sloveniji pomaga ponudnik Rifuzl, obstaja pa tudi zemljevid, kjer najdemo vse trgovine, ki omogočajo nakupovanje brez odpadkov v Sloveniji. 

STE VEDELI, da je gibanje Zero Waste Home (dom brez odpadkov) prisotno tudi na družbenih omrežjih? Ljudje, ki želijo zmanjšati svoj ogljični odtis, si v okviru gibanja izmenjujejo svoje izkušnje in mnenja. Pridružite se jim lahko tudi sami.

In še nekaj čisto naših nasvetov za učinkovitejše in enostavnejše recikliranje:

  • Recikliranje bo lažje, če boste na koše zalepili navodila o tem, kateri odpadki spadajo kam. Predlagamo, da navodila plastificirate.
Trije različni koši za smeti za ločevanje odpadkov doma.
Dosledno ločujte in zmanjšujte količino odpadkov.
  • Če imate majhne otroke, lahko namesto besedilnih oznak uporabite zabavne sličice (ki vam jih lahko pomagajo narisati tudi sami). Za še večjo spodbudo dodajte kakšno zabavno misel ali pregovor, recimo: Če tetrapak vsak dan pravilno razvrstiš, za nagrado v nedeljo še eno sladico dobiš/lahko naslednji teden odnašanje smeti izpustiš.
  • Prav tako bo recikliranje odpadkov lažje, če boste vsakemu družinskemu članu dodelili odnašanje ene vrste odpadkov. Mlajšim družinskim članom recimo dodelite skrb za papir, ki je lažji, ali odnašanje bioloških odpadkov, ki jih je tako ali tako bolje odnašati v smetnjake sproti.
  • Urnik odvoza smeti po tipih izobesite v bližino košev. Tako ne boste nikoli pozabili, kdaj nastaviti katere smeti.
  • In še dva zlata vredna nasveta. Prvi: ne pozabite na kompostiranje; drugi: že med nakupovanjem razmišljajte, ali izbran izdelek resnično potrebujete. Če ga, preverite, ali je na voljo tudi v okolju prijaznejši embalaži (npr. papir namesto plastika). 

4. VARČUJTE Z ENERGIJO IN VODO

Poznate tistega …? Gorenjski dedek leži na smrtni postelji in ob njem stojijo vsi člani njegove družine. Pa dedek vpraša: »Marko, si tu?«, Marko odgovori: »Sem, oče.«. »Simona, si tu?«, Simona: »Sem, oče.«. »Saša, si tu?«, Saša: »Sem, dedek.« »Jaka, si tu?«, Jaka: »Sem, stric.« Dedek: »Ja, zakaj pa potem gori luč v kuhinji?«

Zgolj še ena o skopuških Gorenjcih? Ne nujno! Nauk šale je lahko v letu 2021 tudi malce drugačen: zakaj bi se morali ukvarjali z ugašanjem luči vi, če lahko za to poskrbijo pametne rešitve? In zakaj bi morali v službi vse do konca delovnega časa razmišljati, ali ste ogrevanje pred jutranjim odhodom od doma zmanjšali in potratno luč v kuhinji res ugasnili, če pa lahko to preverite in uredite tudi na daljavo, kar prek svojega pametnega telefona?

Varčujte z energijo in ugašajte luč, če vas ni doma.

Če električne energije (še) ne pridobivate s pomočjo solarnih plošč, bodo pametne rešitve v vašem domu še toliko bolj smiselne. Uporabite LED-sijalke, ki zmanjšajo porabo energije, ali senzorje gibanja, ki zaznajo vašo prisotnost ali prihod v prostor in skladno s tem ugasnejo/prižgejo luči. Razmislite o uporabi aplikacij (kot je Phillipsova aplikacija Hue), s katero lahko na daljavo nadzirate  vrsto in moč osvetlitve, ali pa preizkusite aplikacije za nadzor ogrevanja doma, s katerimi lahko nastavite tedenski urnik vklopa in izklopa ogrevanja ali ogrevanje vklopite preprosto šele takrat, ko sedete v avto, preden se odpravite iz službe proti domu. Dobra rešitev so tudi zatemnilniki, ki zmanjšajo porabo energije in prispevajo k ustvarjanju okolju prijaznega doma.

Zakaj bi varnost prepustili naključju? Varnostni mehanizem vrat  s samodejnim motornim zaklepanjem v petih točkah bo poskrbel, da vam ne bo več treba prositi sosede, da preveri, ali ste pred odhodom na dopust res zaklenili vrata. To boste lahko na pametnem telefonu preverili kar sami. Z njegovo pomočjo boste vedeli tudi, ali je kdo nezaželen poskusil vstopiti v vašo hišo, onemogočili vstop izbranim uporabnikom in nastavili urnik dostopa za posamezne uporabnike. Vam vse te funkcije zvenijo kot nekaj iz filma Nazaj v prihodnost? Pa ni, saj vam je že danes na voljo – preverite, o čem točno govorimo.

Sprememba navad je tek na dolge proge

Prebrali ste 4 nasvete, kar pa ne pomeni, da morate takoj jutri vse 4 tudi uporabiti. Kje pa! Sprememba življenjskih navad zahteva čas in prilagoditev in s tem ni prav nič narobe. Razmislite o tem, da vnesete v svoje življenje eno spremembo na mesec (ali eno spremembo na letni čas). Tako se ne boste počutili preobremenjeni z novostmi, prav tako pa vam bo uspeh, ki ga boste počasi, a gotovo doživeli, prinesel dovolj energije in motivacije, da se lotite druge (in potem še tretje, četrte itd.).

Ste izvedeli vse, kar potrebujete?

Seveda, ta stran me je prepričala
Zanima me samo še nekaj malenkosti
Za končno odločitev potrebujem več podatkov
Z vsebinami na strani si težko pomagam
Predstavljene informacije so nekoristne

Zahvaljujemo se za vašo oceno!

Oceno za to stran ste že oddali.