Blog

5 nasvetov za poletno ureditev vhoda

Če si pozimi ob prihodu na domači prag želimo čim prej odkleniti vrata in stopiti na toplo, pa v toplem delu leta včasih radi malce postojimo pred vhodom, bodisi da bi pokramljali s sosedom ali poštarjem, bodisi da bi samo občudovali čudovita vhodna vrata ali se pred vstopom še na kratko nastavili sončnim žarkom. Posebej če imate okrog vhoda nekoliko več prostora, ga lahko v poletnem času izkoristite na različne zanimive načine ter tako sebi in svojim gostom pričarate nekaj posebnih trenutkov. V prispevku smo zato zbrali nekaj zanimivih idej za ureditev vhoda. 

Okrasitev vrat

Pri okrasitvi vhoda vsi seveda najprej pomislimo na okrasitev vrat. Vrata so lahko že sama po sebi izjemen dekorativni element, še posebej, če se pri nakupu odločite za motivna stekla ali zanimive dodatke, kot so posebna držala, zanimiva barva, lesni dekorji in podobno. Takšna vrata načeloma ne potrebujejo posebnih dodatkov, seveda pa jim lahko dodate kakšen poletni element.

Pri okrasitvi vrat je pogosta izbira klasičen venček iz rož, ki ga denimo lahko obesimo na lesena vrata in tako hitro poskrbimo za dekoracijo. Če venček naredimo iz kakšnega cvetja, ki kar kliče po poletju, kot so na primer sončnice, bomo zadeli v polno. V primeru, da si želimo okrasiti vhod svoje počitniške hišice na morju, lahko uporabimo tudi različne dišavnice in zelišča, kot sta na primer sivka in rožmarin, iz katerih lahko spletemo čudovit morski venček.

Venec iz školjk na modrih vratih
Venček iz školjk? Zakaj pa ne?

Vendar pa lahko tudi pri venčku razmišljamo malo izven okvirjev ter na primer izdelamo takšnega, ki je narejen samo iz školjk. Na vrata pa lahko namesto venčka obesimo tudi kar slamnat klobuk, ribiško mrežo ali pa iz lesa oblikujemo sladoledno lučko in jo pobarvamo v živih barvah. Če si ne želite klasičnega venčka, se lahko namesto njega odločite za košaro s cvetjem, ki jo pritrdite kar na vrata.

Idej je res ogromno in prepričani smo, da bo sončno vreme še dodatno spodbudilo vašo domišljijo! Ozrite se po svoji garaži in domu, saj boste zagotovo našli veliko materiala, iz katerega lahko sami izdelate čudovit okras za svoj vhod.

Razsvetljava za romantične poletne večere

Zamislite si čudovit poletni večer ob romantični razsvetljavi lučk v družbi prijateljev na svoji terasi. Toda zakaj bi se morala razsvetljava začeti šele na terasi ali za hišo, če pa lahko z raznimi lučkami okrasite že svoj vhod? Dodatna svetloba vam bo še posebej prišla prav ob kramljanju s sosedi ali sprejemanju gostov, zaradi razsvetljave pa bo vaš dom izžareval tudi posebno toplino.

Danes lahko v trgovinah dobite ogromno solarnih in drugih lučk, za katere ne potrebujete elektrike in so posledično primerne tudi za uporabo na prostem. Tako lahko z njimi lepo okrasite svoj vhod, če pa do njega na primer vodijo stopnice ali celo manjši drevored, ga lahko izkoristite in okrasite z lampijončki v različnih barvah. Vaši gostje bodo ob prihodu ostali brez besed, saj bo takšna romantična razsvetljava resnično poskrbela za čudovito atmosfero.

Temno siva aluminijasta vhodna vrata, slikana ponoči in osvetljena.
Vaša vrata bodo s pravo osvetlitvijo videti še bolje.

Če pa želite biti nekaj posebnega, lahko svoj vhod osvetlite že s pomočjo svojih vhodnih vrat. Sodobna vhodna vrata so z napredkom tehnologije postala tudi pametna, saj ponujajo različne sodobne rešitve, ki vas bodo naravnost navdušile. Takšna rešitev je tudi Inothermov sistem INOSMART, ki poleg različnih možnosti odpiranja in nadzora prek mobilne naprave nudi še prilagojeno zunanjo razsvetljavo. Vrata Inotherm s sistemom INOSMART namreč vključujejo številčnico za vnos numerične kode, ki jo spremlja nežna ambientalna osvetlitev. Na tak način okrog vhoda ustvari prijetno atmosfero in hkrati omogoči enostavnejše vnašanje gesla.

Še opozorilo: svetujemo vam, da se pri razsvetljavi ne odločite za sveče, saj so slednje lahko zelo nevarne. Če imate radi nežen soj sveč, jih raje dodajte zgolj na mizo, kjer jih lahko lažje nadzorujete. Prav tako bodite pozorni, če se odločite za verigo lučk v obliki žarnic – stekleni okrogli predmeti so pravi magnet za sončne žarke, ki lahko ustvarijo požar, ko se žarki vanje ujamejo pod določenim kotom. Zato previdnost v takih primerih zagotovo ni odveč!

Kotiček za sprostitev

Če nimate terase ali balkona, imate pa ob vhodu malo več prostora ali celo verando, si lahko uredite čudovit prostor za sprostitev ob toplih poletnih večerih. Takšen kotiček lahko uredite čisto po svojih željah, priporočamo pa vam uporabo svetlih barv, ki kar kličejo po poletju.

Pogled na verando bele hiše z rdečimi stoli.
Ustvarite oazo sprostitve pred vhodnimi vrati.

Pri izbiri pohištva vam ni treba pretiravati, da dodatki za vašo denarnico ne bodo prevelik finančni zalogaj. Uporabite lahko že rabljeno mizico in stolčka, ki ju na primer pobarvate svetlo modro, kar bo takoj poskrbelo za popolnoma drugačen pridih. V primeru, da niste ljubitelj preveč živih barv, lahko slednje vnesete z dodatki, kot so okrasne blazine ali prtiček na mizici.

Če pa imate na voljo več finančnih sredstev, se lahko odločite za vedno bolj priljubljeno gugalnico oziroma viseči stol, ki bo zagotovo takoj postal vaše priljubljeno mesto za prebiranje knjig na prostem. Pri tem spet ne pozabite na okrasne blazine ali mehka pregrinjala, v katera se boste lahko v večernih urah ovili in tako podaljšali svoje uživanje na prostem. Pričarajte si oazo sprostitve, ki bo vaš vhod hkrati odela v poletno tematiko!

Druge praktične in estetske rešitve

Pri okrasitvi vhoda pa se lahko osredotočite še na druge dodatke. Nekateri od njih so morda malo bolj praktični in vam bodo prav prišli v poletnih mesecih – to je na primer lepa skrinja, v katero lahko zvečer pospravite vse okrasne blazine in pregrinjala, da jih ne bo zmočil dež. Če imate stvari radi pri roki, lahko vanjo pospravite tudi revije ali knjige, da vam jih ob premoru na svežem zraku ne bo treba iskati po hiši.

Veranda z udobnima dvema rjavima stoloma in belo skrinjo za blazine, ki služi tudi kot mizica.
Uporabite praktične kose pohištva, npr. mizico ki se lahko uporablja tudi kot prostor za shranjevanje.

V tej koronski situaciji vam lahko prav pride tudi lična polička za razkužilo z lepim dozirnikom, da si boste lahko tako vi kot vaši obiskovalci že pred vstopom razkužili roke. Poleti bomo namreč pogosteje hodili okrog, zaradi sproščanja omejitev pa bomo morda doma gostili tudi poletne piknike … Na takšen dodatek še pred dobrim letom najverjetneje ne bi niti pomislili, danes pa je to nova realnost in smiselno je, da tudi novosti na estetski in praktičen način vključimo v vhod. 

Še praktičen nasvet: če radi prirejate vrtne zabave, je gotovo smotrno razmisliti o vratih, opremljenih z našim pametnim sistemom odpiranja INOSMART. Njegova najnovejša posodobitev namreč omogoča, da prek mobilne aplikacije omogočite začasen vstop vsem povabljenim. Tako vam ne bo treba neprestano odklepati in zaklepati vhoda, po zabavi pa boste z nekaj dotiki zaslona odklepanje spet omogočili le sebi in sostanovalcem.

Inosmart sistem za odklepanje vhodnih vrat in možnost na prstni odtis.
Inosmart omogoča odpiranje vrat s prstnim odtisom.

Še en dodatek, ki ga lahko prilagodite poletju in poskrbite za novo dekoracijo, pa je predpražnik. Dandanes jih lahko najdemo v toliko različnih barvah in z različnimi napisi, ki bodo pričarali pridih poletja. Seveda pa pri vsem pazite na pravo mero in se ne odločite kar za vse dodatke. Vse dobro premislite, ideje morda prenesite na papir, nato pa jih prilagodite svojim zmožnostim in prostoru, ki ga imate na voljo. Tako si boste brez dvoma zagotovili čudovit poletni videz za svoj vhod.

Predpražnik je odličen pripomoček za vhod.

Poskrbite za naravo

Pri okrasitvi vhoda in okolice za poletni čas pa lahko pomislite tudi na naravo. Tako lahko na primer na verando obesite ptičjo hišico, ki bo poskrbela za nove obiskovalce in prijetne zvoke ptičjega petja. Ideja bo verjetno še posebej všeč otrokom, ki se bodo lahko na tak način še kaj novega naučili o različnih vrstah ptic. Hkrati pa lahko ptičja hišica predstavlja resnično lepo dekoracijo, ki jo lahko prebarvate v katero koli barvo želite, da boste tako še dodatno popestrili svoj vhod.

Zanimiv družinski projekt je lahko tudi izdelava hiše za metulje, v katero se bodo slednji zatekli ob pogostih poletnih nevihtah. Na spletu lahko najdete veliko navodil za izdelavo preproste hišice, ki bo poskrbela za ure veselja ob opazovanju teh zanimivih bitij.

Z dodajanjem rastlin pa lahko pomagate še drugim ogroženim živalim – na primer čebelam. Če se jih bojite in jih ne želite imeti preblizu sebe, lahko lonce z medovitimi rastlinami, ki bodo nahranile te pomembne žuželke, postavite tudi nekoliko dlje od vrat.

Rastline na pragu - vedno odlična popestritev vašega vhoda.

Pomislite pa tudi na druge živali, ki jih morda ne želite imeti preblizu sebe ob poletnih večerih. Slednje lahko odženete tako, da ob vhod oziroma svoj kotiček za sproščanje postavite rastline, kot so na primer sivka ali citrusne rastline. Komarje dobro odganjajo tudi zelišča, kot sta bazilika in rožmarin, zato si lahko na svoji verandi uredite pravi zeliščni vrt.

Na tak način boste združili prijetno s koristnim in svoj vhod dodatno popestrili z različnimi rastlinami.

Tudi ugodno je lahko čudovito

Kot ste lahko videli, vam v poletno ureditev vhoda ni treba vložiti preveč denarja, saj lahko veliko zanimivih dodatkov izdelate že sami. Svetujemo vam, da na svoja vrata obesite zanimivo dekoracijo, dodate prijetno razsvetljavo, ki bo goste vodila do vaše hiše, predvsem pa ne pozabite na pisan in udoben kotiček, v katerem boste lahko preživeli nepozabne poletne večere, ki vas bodo napolnili z energijo.

Ste izvedeli vse, kar potrebujete?

Seveda, ta stran me je prepričala
Zanima me samo še nekaj malenkosti
Za končno odločitev potrebujem več podatkov
Z vsebinami na strani si težko pomagam
Predstavljene informacije so nekoristne

Zahvaljujemo se za vašo oceno!

Oceno za to stran ste že oddali.