Blog

6 znakov, da je čas za menjavo vhodnih vrat

Siva aluminijasta vhodna vrata, z odprtim vratnim krilom.

Vsak lastnik nepremičnine si želi, da bi se njegova vhodna vrata ohranila tako dolgo kot sam objekt. Zaradi vsakodnevne uporabe, zunanjih vplivov in novih trendov pa se up lahko hitro razblini – zlasti če vrata že v osnovi niso najbolj kakovostna. Prej ali slej tako nastopi čas za menjavo. Pa obstajajo znaki, ki vam lahko povejo, kdaj je pravi čas zanjo? Seveda! Spoznajte jih v spodnjem prispevku.

Loputanje, brcanje, temperaturni ekstremi, vlaga, toča, umazanija … Vhodna vrata so poleg vsakodnevne uporabe izpostavljena še marsikateremu zunanjemu vplivu, ki prispeva k njihovi obrabljenosti. Vendar kako vedeti, na kateri točki je čas za menjavo? V splošnem lahko rečemo, da takrat, ko ta prenehajo opravljati eno ali več svojih ključnih nalog – varnost, izolativnost ali estetskost.
Da so vhodna vrata odslužila svojo dobo, nam pove več znakov, vendar so nekateri med njimi manj očitni kot drugi in jih zato pogosto spregledamo. Marsikdo se pravzaprav niti ne zaveda, katere preglavice mu povzročajo prav dotrajana vhodna vrata. Poglejmo si torej, kdaj imamo opravka z njimi in kako lahko ukrepamo.

Dvoje rjavih vhodnih vrat ena na levi in ena naravnost, med njima je cvetoč grm v loncu.

1. Vaša vrata so poškodovana

Eden najopaznejših znakov, da je čas za menjavo vrat, je vsekakor poškodovano vratno krilo. Medtem ko je praska tu in tam nekaj povsem navadnega in si zaradi nje ni vredno beliti glave, so razpoke, udrtine in zlomi nevšečnosti, ki jih je treba nasloviti čimprej. Ti namreč ne vplivajo le na videz vaših vrat, marveč tudi na njihovo varnost: obrabljena ali poškodovana vrata so za nepridiprave nadvse privlačna tarča. Prav tako ne gre pozabiti, da so vrata za marsikoga prvi stik z vami in vašim objektom. Če so ta obrabljena ali poškodovana, prvi vtis, ki ga boste naredili na gosta, ne bo najboljši.

Poglejmo si nekaj najpogostejših strukturnih poškodb, na podlagi katerih se svetuje menjava vhodnih vrat.

  • Rjavenje. Rjavenje je odraz težav z vlago ali nižje konstrukcijske kakovosti. Rja vrata načne od znotraj navzven in jih sčasoma oslabi do te mere, da ta ne nudijo več ustrezne zaščite pred zunanjimi vplivi.
  • Luščenje in razpokanje. Na luščenje in razpokanje so občutljiva zlasti lesena vrata, saj se širijo in krčijo s temperaturnimi spremembami. Posledično vanje vstopi vlaga, ki povzroča gnilobo in privablja zajedavce.
  • Škripanje tečajev. Škripajoče tečaje lahko seveda utišate s pravim premazom, vendar so ti pogosto znak resnejše težave – starajočih se vrat. Dotrajani tečaji lahko dobesedno odprejo vrata nepovabljenim gostom, ki so za dostop do vašega premoženja pripravljeni uporabiti silo.
Popravilo vhodnih vrat
Če pri vhodnih vratih škripajo tečaji, je po vsej verjetnosti že čas za nova.

Kako pa do teh in podobnih poškodb sploh pride? Najpomembnejši dejavnik poleg starosti je izpostavljenost vremenskim vplivom. Na udaru ste zlasti v primeru, da bivate na območju z veliko padavinami ali nekoliko ekstremnejšimi temperaturami. 
Drugi dejavnik je material vhodnih vrat, med katerimi še danes kraljuje les. Čeprav je ta po zaslugi svojega naravnega izvora mikavna izbira, je zelo občutljiv tako na staranje kot na vremenske vplive. Prav zato so danes vse bolj priljubljena aluminijasta vrata, odeta v lesni dekor, kakršna najdete tudi v naši ponudbi. Teh na prvi pogled skorajda ni mogoče ločiti od klasičnih lesenih, obenem pa jih odlikujejo izjemna strukturna stabilnost, enostavno vzdrževanje ter odpornost proti razpokam, gnilobi in rji.

Dotrajana rumena vhodna vrata na roza opečnatem zidu.
Les je eden izmed najobčutljivejših materialov tako za staranje kot za vremenske vplive.

2. Vaša vrata se težko odpirajo in zapirajo

Odpiranje in zapiranje vhodnih vrat mora potekati enostavno in brez napora. Če prihaja do zatikanja, bo v najboljšem primeru treba le pritrditi katerega od popuščenih vijakov v tečajih. Ne gre pa izločiti možnosti, da bo potrebna menjava vrat. Ta se zaradi izrazitih temperaturnih sprememb namreč lahko razširijo, skrčijo ali celo ukrivijo, zaradi česar niso več poravnana z okvirjem. Ta nesrečen pojav je še kako pogost pri lesenih vratih in botruje odstopanju vratnega krila v višini kljuke.

Zatikanje je tako žal šele začetek vaših težav. Kadar vrata niso več dobro uležana v okvir, se ob njih pojavijo špranje, ki prepuščajo zrak, a jih morda niti ne opazite s prostim očesom. Te še posebej veliko nadlogo predstavljajo pozimi, saj iz objekta brez vaše vednosti izpuščajo toploto in vanj vabijo zimski hlad, s tem pa višajo vaše stroške ogrevanja.

Niste prepričani, ali zrak prehaja tudi skozi vaš vhod? Na srečo obstaja enostaven način, kako se lahko prepričate. Vzemite vžigalnik (ali svečo) in ga pristavite ob okvir, nato pa ga pomaknite po njegovi dolžini in širini. Če začne plamen poplesavati, je odgovor na dlani: vaša vrata prepuščajo zrak.

V nekaterih primerih vam za to niti ni treba po vžigalnik. Kot ugotavljamo v naslednji točki, pomanjkljivo izolativnost lahko občutite tudi na lastni koži …

Aluminijasta vrata Inotherm v temno sivi barvi z visoko izolativnostjo.
Inotherm vam ponuja aluminijasta vhodna vrata visoke izolativnosti.

3. Kljub zaprtim vratom prihaja do prepiha

Za prepih pri zaprtih vratih so krive že omenjene špranje med vrati in okvirjem, ki niso nujno nastale sčasoma, temveč so odraz tovarniško pomanjkljivega tesnjenja. Starejša lesena vrata navadno sploh niso opremljena s tesnilom, medtem ko novejša vrata sicer so, a so zaradi nepravilne vgradnje lahko pozicionirana previsoko in zato ne tesnijo dobro ob pragu. To lahko povzroči več kot le prepih: v objektu se lahko nepričakovano znajdejo tudi svetloba, voda ali žuželke.

Nepopolno tesnjenje seveda še ne pomeni, da je potrebna menjava vhodnih vrat; če so vaša vrata opremljena s tesnilom, v nekaterih primerih zadošča že menjava slednjega. Velja pa imeti v mislih, da je to le kratkoročna rešitev, saj je treba postopek po določenem obdobju ponoviti. Dolgoročno je zato pametno investirati v kakovostna vhodna vrata, pri katerih do težave že v osnovi ne bo prišlo.

V vsakem primeru se je ob pojavu težave priporočljivo posvetovati s strokovnjakom, ki vam bo svetoval glede optimalne rešitve. Nedvomno pa je prepih eden od glavnih znakov, da nova vhodna vrata niso več daleč. Navsezadnje: kje se boste počutili udobno, če ne v svojem domu?

Lesena vhodna vrata, ki imajo luknjo spodaj, zato so podložena s prtom, da ni prepiha.
Če morate podložiti svoja vhodna vrata, da preprečite prepih, je skrajni čas za menjavo.

4. Vaš račun za ogrevanje ali hlajenje je iz leta v leto višji

Kot lastnik nepremičnine si gotovo prizadevate čim bolj zmanjšati svoje mesečne stroške. Eden najvišjih stroškov je po navadi prav račun za ogrevanje pozimi in hlajenje poleti, za katerega ni nujno kriva le večja poraba. Kot smo spoznali v prejšnjih dveh točkah, so kriva lahko tudi slabo zatesnjena vhodna vrata.

Pomanjkljivo tesnjenje je značilno predvsem za starejša vrata, zaradi njih pa se bo morala vaša naprava za ogrevanje oziroma hlajenje naprezati toliko bolj, da bo lahko priskrbela udobno temperaturo v notranjosti. To ne pomeni le večje obrabljenosti ogrevalnega sistema, ampak tudi nepričakovano visok račun za energijo.

Z energijsko bolj učinkovitim modelom vhodnih vrat lahko zagotovite boljšo izolativnost objekta, s tem pa blagodejno vplivate na okolje in občutno zmanjšate svoje stroške. Čeprav se nova vrata sprva zdijo precejšen finančni zalogaj, se naložba po zaslugi energijskih prihrankov že v nekaj letih povrne – in to v celoti.

Moderna alu vhodna vrata z lesenim dekorjem.
V svoja vrata lahko vključite preplet modernizma in tradicionalnega lesa.

5. V objektu se ne počutite varno

Varovanje vas, vaših najbližjih in vašega imetja je ena od temeljnih nalog, ki jih opravljajo vhodna vrata. Če svojemu vhodu ne zaupate najbolj, ko je govora o varnosti, je menjava vhodnih vrat nujen projekt. 

Varnost vhodnih vrat z leti ne upade zgolj zaradi zastaranega materiala ali strukturnih pomanjkljivosti, opisanih v prvih dveh točkah, marveč tudi zaradi napredka na področju varnostnih tehnologij. Sodobna vrata so vse bolje zavarovana, kar pomeni, da so tudi nekdaj kakovostni vhodi danes za nepridiprave lažja tarča kot tisti modernejši na novih objektih. 
Po zaslugi bliskovitih premikov v svetu tehnologije smo v zadnjih letih namreč priča številnim pametnim rešitvam za dom, vse od kamer do elektronskih kukal. Tem se dandanes pridružujejo tudi napredni sistemi za odklepanje in zaklepanje vrat, ki uporabljajo npr. senzor prstnega odtisa in tehnologijo NFC. Eno najnaprednejših tovrstnih rešitev ta hip smo razvili tudi pri Inothermu. Sistem INOSMART je opremljen z najzmogljivejšim senzorjem prstnih odtisov, omogoča odklepanje na kar tri načine, hkrati pa je z njim mogoče upravljati kar preko mobilne aplikacije.

Vlomilec poskuša vdreti skozi vhodna vrata.
Inothermova vhodna vrata so protivlomna, zato je vsakršen strah pred vlomilci popolnoma odveč.

Z novimi vhodni vrati ne boste ostali le v koraku s časom, temveč tudi korak pred nepridipravi. Samo pomislite: če se vaši sosedje že zanašajo na pametna vrata, vi pa ne, si ni težko predstavljati, čigav objekt si bodo ti izbrali za tarčo. Obvarujte torej sebe, svoje najbližje in svoje imetje ter si zagotovite nova, varnejša vhodna vrata.

Aluminijasta vhodna vrata na novi, moderni hiši.
Pri Inothermu dobite kvalitetna in dobro izolativna aluminijasta vhodna vrata.

6. Dizajn vaših vrat ni več v koraku s časom

Vhodna vrata so osrednji element vsakega pročelja, ki – hočete ali nočete – privabi kopico pogledov. Z neprivlačnim videzom vrat lahko zato napravite slab vtis, ki ga ne bo popravila niti popolna fasada. Ko obnavljate zunanjost svojega doma, zato velja v načrt vključiti tudi prevetritev vhoda. 

Menjava vhodnih vrat ni smiselna zgolj v primeru, da so vrata vidno obrabljena ali poškodovana, kot smo spoznali v prvi točki. Smiselna je tudi, če želite objektu dodati sodobnejši dizajn in tako povečati njegovo estetsko vrednost. Vhodna vrata predstavljajo pomemben vizualni element, ki lahko očara mimoidoče, obiskovalce in goste, obenem pa poskrbi, da v objekt vsakič znova vstopite z nasmeškom na obrazu. Po dolgem in napornem dnevu si gotovo ne želite, da vas doma pričakajo razpadajoča vrata, ki se po možnosti še zataknejo pri odpiranju.

Nova, dizajnerska vhodna vrata so odlična naložba tudi v primeru, da načrtujete oddajo ali prodajo nepremičnine. Ta so namreč ena od prvih stvari, ki jih pri ogledovanju opazijo potencialni najemniki oziroma kupci. Zakaj jih ne bi prepričali, še preden vstopijo v notranjost?

Če se vam torej zdi, da zunanjost vašega objekta ni več tako mikavna kot nekoč, ali pa jo preprosto želite nekoliko osvežiti in poživiti, je nedvomno čas za razmislek o novih vhodnih vratih. V naši ponudbi lahko pobrskate med praktično neštetimi barvnimi in slogovnimi izvedbami, med katerimi gotovo najdete popoln dizajn zase – najsibo brezčasen ali moderen.

Vhodna vrata z imenitnim dizajnom naredijo odličen prvi vtis.

Menjava vhodnih vrat – kje in kako?

Če ste v zgoraj naštetem prepoznali svoja trenutna vhodna vrata, je menjava le še vprašanje časa. Da se vam nekaj let po menjavi ne bo treba vrniti k branju tega prispevka, vam vsekakor predlagamo visokokakovostna alu vrata, ki jih najdete tudi v naši ponudbi. Ta namreč ubijajo vseh sedem zgornjih muh na en mah, vse od varnosti do izolativnosti. Po Inothermu povrh vsega slovimo tudi po tem, da posebno pozornost namenjamo pravilni montaži, ki prav tako pomembno prispeva k življenjski dobi vhodnih vrat.

Če želite izvedeti več o procesu menjave vhodnih vrat in razmišljate o nakupu novih, stopite v stik z nami in se dogovorite za brezplačno spletno svetovanje. Z veseljem vam bomo pomagali. Za pokušino lahko s pomočjo našega naprednega konfiguratorja kar sami zasnujete svoja sanjska vrata – povsem po svojih željah in povsem preprosto! Vstavite jih lahko celo v fotografijo svojega pročelja in takoj preverite, kako se mu podajo. Če vam je izbira všeč, lahko zanjo že v roku 24 ur prejmete neobvezujočo ponudbo.

Ste izvedeli vse, kar potrebujete?

Seveda, ta stran me je prepričala
Zanima me samo še nekaj malenkosti
Za končno odločitev potrebujem več podatkov
Z vsebinami na strani si težko pomagam
Predstavljene informacije so nekoristne

(4 ocene, 4,0)

Zahvaljujemo se za vašo oceno!

Oceno za to stran ste že oddali.