Blog

7 ENOSTAVNIH NASVETOV ZA HITRO IN UGODNO POLETNO PRENOVO DOMA

Pripomočki za prenovo doma.

Prenove doma se zagotovo ne boste lotili pozimi, ko veter piha izza vsakega vogala in vas plundra opominja, da bi bilo vendarle bolje, če bi se zleknili pred kavč ob toplem kaminu in skodelici čaja. Jeseni vam pred očmi plešejo nakupovalni seznami šolskih potrebščin, medtem ko pomlad, kot zdaj že vemo vsi, predstavlja idealen čas za hujšanje in sezonsko čiščenje oken. Poletje torej, pravite? Velja, pa naj bo poletje. 😊

Čeprav si številni prenovo doma predstavljajo predvsem kot ogromen časovni in finančni zalogaj, pa je lahko dejansko vse prej kot to. In to vam bo potrdil tudi marsikateri strokovnjak. Vključite domišljijo, preverite različne spletne strani, poiščite domiselne ideje in – seveda – preberite naše ideje za hitro in ugodno poletno prenovo doma. 7 nasvetov za 7 poletnih vikendov. Začnimo!

Pred in po prenovi dnevne sobe doma.
Prenove doma se ponavadi lotimo poleti.

#1 RECIKLIRAJ IN INOVIRAJ

Se spomnite tiste zaprašene masivne mize in 5 (namesto prvotnih 6) stolov na podstrešju? Privlecite jo pred hišo, temeljito očistite, pobarvajte s kakšno živo barvo (predlagamo kombinacijo oranžne, rumene in modre) in premažite z zaščitnim premazom. Naslonjalo stolov okrasite z (rabljeno ali novo okrasno) ribiško mrežo in nekaj školjkami, v travo enega od vogalov mize pa zapičite večjo solarno lučko. Če imate doma kakšno manjšo mizico in stole, lahko iz njih ustvarite miren kotiček ob vhodu, kjer si lahko poleti privoščite branje kakšne dobre kriminalke ali zabaven klepet s sosedom ob kozarcu osvežilne pijače. V štor suhega drevesa v bližini lahko posadite rože, iz kamnov oblikujete potko, rabljene lesene palete pa lahko spremenite v čudovito sedežno garnituro z mizico. 

Tako boste ob prihodu domov vsakič vedeli, da ste v svoji oazi miru in sprostitve. In kar je najlepše: nič od navedenega vam ne bo izpraznilo denarnice – školjke naberite sami ali pa zanje prosite katerega od prijateljev, ki se pravkar potepa po obali; solarno lučko pa lahko denimo za evro ali dva dobite tudi v diskontni trgovini v bližnjem nakupovalnem središču. 

#2 OČISTI

Presenečeni boste, kakšno razliko lahko v prostoru ustvarijo sveže očiščena okna in oprane zavese, vonj po sivki, ki se vije iz vaze v jedilnici in predsobi, in parket, namazan z zaščitnim premazom.

Sivka v modri keramični vazi.
Sivka v vazi za prijetnejše vzdušje.

Študija, objavljena v reviji Personality and Social Psychology Bulletin, je pokazala, da se ženske (ampak zagotovo tudi moški!), ki so svoje bivalne prostore opisale kot natlačene ali polne nezaključenih projektov, verjetneje počutijo utrujene in depresivne. In ne pozabite v čistilno akcijo (oziroma recimo temu raje: prenovo stanovanja ali prenovo hiše, ker se sliši lepše in bolj vabljivo) vključiti vseh članov svoje družine. 

#3 IZBERI

Iz manj kakovostnih obdobij življenja moramo vedno znati potegniti najboljše. In čeprav sta bili zadnji dve leti precej omejevalni, sta nas hkrati »prisilili« k manj potovanjem, manj obiskom lokalov in restavracij in s tem k manjši porabi na določenih področjih. Namesto da bi te prihranke porabili za nepotrebne nakupe in jih skorajda pregovorno »vrgli skozi okno«, jih raje vložite v svoja vrata. Dobesedno. Menjava vhodnih vrat na hiši je kot menjava pričeske – so prvo, kar nekdo opazi, in vrata, ki so že na prvi pogled videti, kot da ne bodo prenesla niti pihanja volka iz pravljice o treh prašičkih, zagotovo niso nekaj, česar si želite v svojem domu. A prenova vrat ni le stilska nadgradnja, temveč tudi investicija v izolativnost doma, s tem pa v dolgoročen prihranek na ogrevanju ali električni energiji, potrebni za deloovanje klime. 

  • Ste drzni? Izberite drzno barvo vhodnih vrat – rumeno, rdečo ali zeleno.
  • Obožujete trpežnost in naravne materiale hkrati? Potem so aluminijasta vrata z lesnim dekorjem, prava izbira! Ta se namreč zlijejo z okolico in vam hkrati zagotavljajo dolgotrajnost in brezskrbnost. Kakovost posebnega postopka, s katerim na površino aluminija nanesemo lakiranje v optiki lesa, zagotavlja popolnoma naraven izgled, tako da tudi najboljši poznavalci ne bodo prepoznali, da ne gre za lesena vrata. In kaj je najboljše? To, da lahko izbirate med več vrstami lesa in hkrati po svoje prikrojite še ostale podrobnosti, denimo zasteklitev ali držalo. Izbira je skorajda neskončna.
  • Ste neodločeni? Olajšajte si svojo izbiro in uporabite konfigurator. Zakaj bi moralo biti težko, ko pa je lahko tako zelo preprosto?
Na spletni strani Inotherm je na voljo tudi konfigurator vhodnih vrat.
Izberite svoja sanjska vhodna vrata kar prek spletnega konfiguratorja.
Elektronsko kukalo
Elektronsko kukalo za kar največjo zasebnost.

#4 POPRAVI

Mar ne bi bilo sijajno, če bi končno enkrat popravili tisto curljanje iz kopalniške pipe, ki vam kravžlja živčke vsak ponedeljek zjutraj, ko si pred službo umivate zobe? Ali pa namazali tečaje škripajočih kuhinjskih elementov, zamenjali kavni filter na avtomatu ali očistili žlebove?

In še odličen nasvet: če se že lotevate temeljitega napada doma s krpo in čistili,  ne pozabite očistiti tudi vhodnih vrat – škoda bi bilo goste pričakati z bleščeče čisto hišo in vrati, na katerih so še vedno vidne mastne packe, sledi zadnje nevihte in lepljiv rumen film spomladanskega cvetenja. Pika na i, s katero lahko opravite en-dva-tri! Pazite le, da uporabite prava sredstva in sledite navodilom v prispevku o čiščenju in vzdrževanju vhodnih vrat. Ne pozabite: pravilno negovana vrata ne bodo le bolje izgledala, temveč tudi brezhibneje delovala. 

#5 POBARVAJ

Pobarvajte ograjo, pobarvajte okna, pobarvajte kuhinjske omarice, prepleskajte stene. Poletje je popoln čas za pleskanje in barvanje, ki po koncu dela zahtevata še dobro prezračevanje. Prav tako se boste morali poleti prav potruditi, da bi vam delo otežil ali preprečil dež ali sneg, zatorej bodo vsakršni izgovori odpadli, ko se enkrat odločite, da se tega poletnega projekta prenove hiše lotite. Oh, in svežina, ki vas po projektu čaka! Skorajda staviti bi si upali, da se boste že nekaj ur po koncu spraševali, zakaj niste tega članka in nasveta prebrali že junija.

Ustrezno prezračevanje vhoda z vhodnimi vrati.
Svoj dom morate vsak dan temeljito prezračiti.

#6 ZGRADI

Najbrž ste že ugotovili, da so v zadnjih letih eden glavnih trendov na področju urejanja doma zunanje kuhinje. In zaradi številnih prednosti, ki jih prinašajo, njihova priljubljenost niti ne preseneča. Zakaj bi med poletjem, ki ga vsako leto tako komaj čakamo, stali ob vročem štedilniku v kuhinji, sekljali česen in mešali rikoto z olivnim oljem ob gledanju v steno, če pa lahko to počnete na svežem zraku, obkroženi z zeleno travo, prijatelji, ki čakajo na vašo slavno paradižnikovo pito, in ob kozarcu dobrega rdečega vina?

Osnovno kuhinjo, ki bo zadostila svojemu namenu, lahko zgradite sami. Nabavite nekaj enostavnih kuhinjskih elementov (material izberite glede na to, ali jo boste pokrili s streho ali ne), štedilnik in manjši hladilnik (razen če vam izjemno ustreza skakanje s terase v notranjo kuhinjo), delovni pult in korito s pipo. Navedeno lahko nadgradite z betonskimi talnimi ploščami, poličkami in streho, medtem ko bodo prijetna osvetlitev, krušna peč za peko pice in točilni pult z barskimi stoli poskrbeli za tisto pravo piko na i, pri kateri pa vas dobronamerno opozarjamo: v tem primeru se vam lahko hitro zgodi, da gostje preprosto ne bodo več želeli domov.

Zunanja moderna kuhinja
Postavite si zunanjo kuhinjo.

#7 NAPOLNI SI DUŠO

Prenova doma je lahko tudi protistrup za slabo počutje. Med drevesi postavite visečo mrežo (in zraven nje višjo mizico za odlaganje knjig in hladne limonade ali kozarca piva), zgradite kurišče za peko koruze in jesenskega kostanja, ob njega pa postavite lesene štore, na katerih bodo lahko ob ognju varno sedeli otroci, ob dovozu posadite nove cvetoče rože, na terasi prepletite verigo lučk, ki bo poskrbela za toplo vzdušje ob večerih, in – najpomembneje – povabite k sebi koga, ki bo poskrbel za najboljšo poletno nadgradnjo vašega doma: obilico smeha iz srca in čudovitih spominov.

In nikar ne pozabite na osnovno pravilo: prenova hiše oziroma prenova stanovanja mora biti predvsem ZABAVNA!

Ste izvedeli vse, kar potrebujete?

Seveda, ta stran me je prepričala
Zanima me samo še nekaj malenkosti
Za končno odločitev potrebujem več podatkov
Z vsebinami na strani si težko pomagam
Predstavljene informacije so nekoristne

Zahvaljujemo se za vašo oceno!

Oceno za to stran ste že oddali.