Blog

7 nasvetov za pravilno osvetlitev doma: naj bo luč!

S poslavljanjem sončnih, svetlih dni in približevanjem temnejših popoldnevov in večerov je pametno razmisliti tudi o pravilni osvetlitvi doma. Bo ta vaše razpoloženje v temnejšem delu leta izboljšala ali še povečala melanholičnost zimskih mesecev? Odločite se za prvo možnost – in preverite, kako to doseči! Po seriji nasvetov za osvetlitev vhoda se bomo v tem članku posvetili še osvetlitvi notranjih prostorov vašega doma.

Ena od petih oseb preživi pozimi v notranjih prostorih med 21 in 24 ur!

Čeprav je znanstveno dokazano, da lahko preživljanje časa na prostem znatno izboljša naše razpoloženje in produktivnost, se zagotovo vsi strinjamo, da so zimski meseci v številnih državah, tudi v Sloveniji, precej hladni in tudi temni, zaradi česar je naša izpostavljenost naravni svetlobi precej zmanjšana.

Prvotne ugotovitve raziskave YouGov so recimo pokazale, da 1 od 5 oseb (18 %) preživi večino svojega časa pozimi v notranjih prostorih, in sicer kar med 21 in 24 ur! Neverjeten odstotek, kajne? In več kot dober razlog za razmislek o pravilni osvetlitvi doma!

Temno siva aluminijasta vrata v nizkoenergijski hiši.
Primerna osvetlitev tako notranjih kot zunanjih prostorov vašega doma je izredno pomembna.

A tudi če ne preživite toliko časa v notranjosti svojega doma, temu pozimi ni tako, saj ste takrat skoraj zagotovo veliko časa v notranjih prostorih. Preverimo, kako lahko vzdušje v svojem domu v tem času še izboljšate – in to s pomočjo nečesa tako enostavnega, kot je prava izbira osvetlitve!

Vsak prostor ima svoje zakonitosti – jih poznate?

Osnovni zakon osvetlitve pravi: osvetlitev v prostoru je ustrezna, ko je v njem toliko svetlobe, kot je prostor oziroma njegova namembnost zahteva. Brez posebnega raziskovanja boste najbrž tudi sami kot iz topa ustrelili, da domača pisarna recimo potrebuje veliko več svetlobe kot pa spalnica. In najbrž veste že tudi to, da obstajajo različne vrste svetlobe.

Morda pa še ne veste, da je dobro upoštevati priporočilo, da naj bodo prehodi med svetlejšimi (domača pisarna, dnevna soba) in temnejšimi prostori (spalnica) mehki in nevsiljivi, saj ekstremno menjavanje stopnje svetilnosti ne bo prineslo nič dobrega ne našemu počutju in ne zdravju naših oči.

In še en kratek nasvet, preden se odpravimo v spalnico: tam, kjer luči pogosto prižigamo in ugašamo (recimo na hodniku), je najbolje uporabiti halogenske ali LED-sijalke. Za manjšo porabo in boljše vzdušje lahko slednje tudi zatemnimo.

1: Spalnica – kjer kraljujejo zasebnost, sproščenost in eleganca

Nasvete za osvetlitev doma začenjamo s prostorom, ki je za številne med nami (poleg kopalnice) eden najbolj intimnih in ki zahteva prav posebno vzdušje.

Osvetlitev v spalnici
Svetilnost v spalnici naj bo prilagojena vzdušju, ki ga želite doseči.

V spalnici zagotovo ne boste potrebovali enako močnih svetilk kot v dnevni sobi ali celo domači pisarni, je pa zato toliko pomembneje, da izberete dovolj nežno, morda tudi razpršeno osvetlitev, ki bo bolj osvetlila tiste dele spalnice, kjer osvetlitev potrebujete. Slednjo prav tako vedno prilagodite svojim potrebam in željam.

Dobra rešitev v spalnici je zatemnilnik, s katerim lahko svetlobo pridušite, ko si tega zaželite. Če ste knjižni molj in težko zaspite brez knjige v svojem naročju, boste najbrž veseli tudi bralne lučke, ki bo poleg osvetlitve strani napete kriminalke poskrbela, da bo vaš partner v primeru, da mu knjiga ne bo dišala, lažje zaspal.

2: Domača pisarna – za produktivnost, dobro vzdušje in funkcionalnost

V času pandemije so začele domače pisarne rasti kot gobe po dežju. Nekateri so si jih ustvarili kar v kotičku velike dnevne sobe, spet drugi so končno pospravili tisto dodatno sobico »kjer je bilo prej prostora za vse – od starih oblačil do posode za piknike« - in jo preuredili v majhen, a funkcionalen delovni kotiček.Ne glede na to, kako je vaša pisarna videti, pa za zdravje svojih oči, hrbtenice in večjo produktivnost potrebujete v njej dobro osvetlitev. Prav domača pisarna je morda prostor, kjer morate pravi izbiri luči nameniti največ pozornosti, saj boste kaj hitro ugotovili, ali ste s svetilnostjo pretiravali ali pa ste jo vzeli preveč zlahka.

Osvetlitev domače pisarne
Osvetlitvi v domači pisarni morate nameniti največ pozornosti.

Če je mogoče, delovno mizo namestite blizu okna, saj naravna svetloba (tudi če ste je deležni samo nekaj ur) močno izboljša delovno vnemo in dobro počutje. Poleg tega vam odsvetujemo izbiro bleščečih luči in namesto tega priporočamo, da izberete namizno svetilko, katere glavo lahko obračate. Zaradi prilagoditve snopa svetlobe boste namreč med drugim ohranili zdrav položaj hrbtenice in manj naprezali oči, kar se vam bo dolgoročno zagotovo obrestovalo. Kar zadeva moč svetilnosti, izberite takšno med 500 in 1000 lux.

3: Kopalnica – v službi sprostitve, intimnosti in razvajanja

Kopalnica je eden izmed redkih prostorov v domu, ki zahteva osvetlitev od A do Ž: včasih potrebujemo zelo močno svetlobo (recimo pri jutranjem urejanju ali ličenju pred stenskim ogledalom), spet drugič pridušeno, nežno in razvajajočo (recimo pri sproščanju v peneči kopeli).

Razmislite o svojem življenjskem slogu ter željah svoje družine in luči namestite tako, da bodo vaše intimne opravke v kopalnici še olajšale in ustvarile prijetno, sproščeno vzdušje. Če že kje ne potrebujemo napetosti, je to zagotovo kopalnica!

4: Kuhinja – sekljanje pri slabi svetlobi je dober recept (za katastrofo!)

Osvetlitev v kuhinji
Dobra osvetlitev kuhinjskega pulta bo olajšala vaše kuhanje.

Poleg dnevne svetlobe, ki vsako kuhanje spremeni v še večji užitek, so v kuhinji dobra izbira stropne luči, ki vas ne bodo motile med sekljanjem, sotiranjem in pasiranjem. Priporočamo vam, da pri izbiri svetilnosti luči v kuhinji ne izberete takšne pod 500 lux. S tem si boste olajšali delo in poskrbeli za veliko manj porabljenih obližev in razbitih kozarcev.

Dobra svetloba nad kuhinjskimi pulti naj bo torej močnejša, saj bo vaše kuhanje še olajšala, medtem ko bodo v primeru s kuhinjo povezane jedilnice dobra izbira svetila z nižjo svetilnostjo in mehkejšo, zaokroženo svetlobo. Večerja je namenjena tudi sprostitvi in slednjo boste težko dosegli, če boste glavo ves čas nagibali proč od močne luči.

5: Otroška soba – visoka luč = srečni starši

Na kaj najprej pomislite, če vam omenimo otroško sobo in luč? Morda na: »Mamiiii, očiiii, nekaj se je razbilo – kar samo!«? 😊

Ker so otroci vse odkar shodijo precej navihana in radovedna bitjeca, vam priporočamo namestitev vgrajene stropne luči. Slednja je izjemno praktična, saj bo zagotovila osvetlitev celotnega prostora in hkrati (najbrž) zaradi višje lege dlje ostala cela. Da bo domače delo za šolo lažje, lahko otrokovo pisalno mizico osvetlite z močnejšo, usmerjeno svetlobo, v bližini postelje pa za lažji spanec in manj strahu pred pošastmi pod posteljo namestite še majhno nočno lučko z nežno svetlobo.

Osvetlitev v otroški sobi
V otroški sobi so priporočljive vgrajene stropne luči, ki jih otroci ne morejo doseči.

In če boste izbrali kakšno posebno razigrano obliko in lučko, ki celo spreminja barvo, bodo otroške oči na vzglavniku še posebej zažarele, predvsem pa mirneje utonile v spanec.

Ambientalna luč – kaj že to pomeni?

Če vsaj malo spremljate revije ali spletne portale za urejanje doma, ste zagotovo že naleteli na izraz: ambientalna luč. In če ste za trenutek iskreni (tako čisto po tiho) – res veste, za kakšno luč in svetlobo gre? Tudi če ne, nič zato – vse pojasnimo v naslednjem odstavku. 

  • Vas zanima krajša različica razlage?

Ambientalna osvetlitev je vsaka osvetlitev, ki ni funkcionalna. Preprosto, kajne? 😊

  • In še daljša za tiste z zdravo mero radovednosti:

Ambientalna osvetlitev je osvetlitev, ki ustvari prijetno vzdušje, zaradi česar gre skoraj vedno z roko v roki z nežnejšo osvetlitvijo s toplo barvo svetlobe ali tudi barvno svetlobo. Še posebej pride do izraza v temnejših delih dneva in leta, kot je hladnejši čas, ki se nam približuje. Primerna je za vse bivalne prostore, morda nekoliko manj le za domačo pisarno. Zanjo običajno uporabimo luči z manjšo svetilnostjo – recimo LED-trakove, stoječe luči s senčilom, točkovne ali talne luči.

Ambientalna osvetlitev dnevne sobe
Ambientalna luč je primerna za bivalne prostore, kjer se želimo sprostiti in odmisliti svoje obveznosti.

Ambientalno osvetlitev lahko uvrstimo tudi med okrasno, kar je še en majhen namig, kako jo ločiti od funkcionalne, ki jo sicer zagotovo že dobro poznate.

6: Hodnik – kjer se združita varnost in rahločutnost

Hodniki zahtevajo pravo mero ambientalne in funkcionalne osvetlitve; prva bo poskrbela za mehek prehod med različno osvetljenimi bivalnimi prostori, slednja pa za varnost, sploh če imate doma stopnice. Pri ambientalni osvetlitvi razmislite o talnih točkovnih lučkah ali stenskih LED-trakovih, ki bodo vaše oči razvajali z mehko svetlobo, pri funkcionalni pa o svetilih, ki bodo osvetlila celotno površino hodnika, ne samo njegovega začetnega/končnega dela. 

Hkrati upoštevajte, da so zgodnje jutranje ure pozimi še precej temne – bodite prijazni do svojih oči in vsaj ob stopnicah namestite tudi luči z manjšo svetilnostjo. Že naslednji ponedeljek nam boste za ta nasvet še posebej hvaležni. :)

7: Prispeli smo do konca … do vaših vhodnih vrat in dovoza

Številni se pogosto preveč osredotočijo na bivalne prostore, zaradi česar povsem pozabijo, da je najprej do njih treba tudi varno priti. V prejšnjem članku na temo osvetlitve smo se že v izhodišču osredotočili na osvetlitev vhoda, tokrat pa s to temo zaključujemo tale niz nasvetov.

Osvetlitev vhoda in poti do vhoda
Osvetlitev dovoza in potk do vhodnih vrat je pomembnejša, kot si morda mislite.

Gost ne bo nikoli tako zardel, kot če se bo že pri vhodnih vratih spotaknil in skorajda »padel« v vašo hišo, zato so zunanje luči prav tako pomembne kit notranje. Primerna osvetlitev pa bo povečala tudi praktičnost vašega odklepanja (in preprečila praske okrog ključavnice zaradi neuspešnih poskusov vstavljanja ključa v ključavnico) ter hkrati odgnala nepovabljene goste.

Pri osvetlitvi okolice vhodnih vrat v prvi vrsti poskrbite, da bodo dobro vidni pragovi, stopnice in druge ovire. Tudi jasno vidna hišna številka zna biti pomembna. Če je nad vhodom nadstrešek, so dobra izbira luči, ki svetijo navzdol, sicer pa lahko za prav posebno vzdušje izberete tudi stenske luči. Daljše poti, ki vodijo do vhodnih vrat, lahko razsvetlite s talnimi lučmi. Okolica vaše hiše je zelo širok pojem in tudi na tem področja izberite svetila glede na namen predela. Parkirišče in dovoz zagotovo zahtevata močnejšo svetilnost in zmogljivost osvetlitve večje površine, medtem ko boste na terasi svoje goste in družinske člane namesto zaslepitve z močno svetlobo najbrž raje razvajali z umirjeno, romantično svetlobo, morda celo okrasnimi oblikami.

Moderna aluminijasta vrata ponoči, osvetljena s stropnimi lučmi.
Glavna zunanja osvetlitev naj bo tik pred vhodnimi vrati.

Za poudarjanje kotičkov na trati ali v okolici vrtne garniture uporabite svetlobne elemente, ki bodo pozornost opazovalcev usmerili točno tja, kamor želite. 

Na dovozu lahko luči denimo vgradite v ograjo ali celo v tla, ki vodijo do vaših vhodnih vrat. Če jih boste namestili v tla na parkirnem delu okolice, izberite takšne, ki prenesejo močno obremenitev. Tako boste lahko nanje sproščeno stopili ali čeznje celo zapeljali z avtomobilom.

In ne pozabite: glavna zunanja osvetlitev naj bo namenjena vhodu. Zakaj in podrobnejše nasvete za takšno drzno trditev pa kar preverite v tem članku.

Ste izvedeli vse, kar potrebujete?

Seveda, ta stran me je prepričala
Zanima me samo še nekaj malenkosti
Za končno odločitev potrebujem več podatkov
Z vsebinami na strani si težko pomagam
Predstavljene informacije so nekoristne

(2 oceni, 4,5)

Zahvaljujemo se za vašo oceno!

Oceno za to stran ste že oddali.