Blog

7 tehnologij, ki jih potrebuje vsak moderen dom

Moderna hiša z modernimi Inotherm vrati

Predstavljajte si hišo prihodnosti. Luči prižigate in ugašate s ploskom. Temperaturo nastavljate iz udobja svoje postelje. Na pametni zaslon v kuhinji prejemate personalizirane kuharske recepte. Še štedilnik vam pošlje obvestilo, čim zaključi s peko. Čakajte malo … Vse to lahko pri sebi doma namestite že danes!

Hiše v prihodnosti bodo precej drugačne od teh, ki se gradijo danes. Trendi nam povejo, da se velike družinske hiše izpred desetletij poslavljajo. Postopoma jih izpodrivajo hiše, ki so prostorsko, funkcionalno in energijsko varčnejše. V prihodnosti bo tako opaziti več pasivnih hiš, ki se lahko pohvalijo z nižjimi stroški vzdrževanja in manjšim izpustom toplogrednih plinov.

Trend številka dve pri načrtovanju modernega doma pa so seveda pametne tehnologije. Njihov čar je v tem, da so povezane z internetom, zato lahko z njimi upravljate kar s svojim pametnim telefonom, virtualnim asistentom ali drugim centralnim sistemom. Ne le to, marsikatera naprava omogoča avtomatizacijo (npr. prižig luči ob sončnem zahodu) in se celo samodejno prilagaja bivalnim navadam (npr. uravnava temperaturo), da zagotovi čim večje udobje stanovalcev. In kar je najlepše: marsikatera je primerna za vsako stanovanje, tudi če slednje ni načrtovano kot pametno … 

Pametna tehnologija v pametni hiši
V moderni hiši so vse naprave povezane z vašim pametnim telefonom.

Med pametne tehnologije se danes na primer uvrščajo številni izdelki iz kategorij:

  • bele tehnike (pralni stroji, pomivalni stroji, štedilniki, hladilniki),
  • zabavne elektronike (televizorji, zvočniki),
  • varnostnih naprav (ključavnice, kamere, vrata) in
  • sistemov za nadzor okolja (termostati, senčila, svetila, namakalni sistemi).

Moderne tehnologije za bivanje še zdaleč niso le za okras; njihov namen je, da vam poenostavijo življenje in izboljšajo kakovost vašega bivanja. V prvi vrsti vam lajšajo vsakodnevna opravila in prihranjajo čas, ki bi ga sicer porabili zanja. Nato je tu varčnost: možnost, da na daljavo ugasnete gretje, na katerega ste ob odhodu od doma pozabili, vam pomaga prihraniti energijo in denar. Nekatere poskrbijo celo za vaše zdravje ali vašo varnost. Moderne tehnologije za bivanje tako zagotavljajo neverjetno udobje, o katerem ste pred desetletjem ali dvema lahko le sanjali.

A kaj če boste še nekaj časa “ujeti” v … nespametnem domu? Nič zato; z vgradnjo pametnih naprav si lahko hitro in enostavno zagotovite izkušnjo pametnega doma. A pri današnjem širokem naboru pametnih tehnologij se marsikdo znajde v dilemi, v katero od njih je najprej vredno vložiti, zato si oglejmo nekaj priljubljenih možnosti in njihove glavne funkcije - da bo odločitev lažja.

1. Čistilec zraka

Čistilec zraka, opremljen s HEPA filtrom, je vaš najboljši zaveznik v boju proti astmi in alergijam. Gre za kompakten in energijsko varčen pripomoček, ki poleg pretoka zraka samodejno uravnava vlago v prostoru. Določeni modeli na tržišču se ponašajo še z razpršilcem, ki odpravlja neprijetne vonjave. Priročno zlasti v bližini kuhinje ali kopalnice, mar ne?

Čistilec zraka
Čistilec zraka spada med nepogrešljive pametne naprave, predvsem pozimi.

Marsikateri čistilec zraka je prenosen; v kombinaciji s priloženim USB kablom ga lahko uporabite tudi v avtu ali pisarni. Skratka, odlična rešitev, ki že po enem dnevu izboljša kakovost zraka in s tem kakovost vašega bivanja. Wi-Fi povezljivost za daljinsko upravljanje s telefonom je v tem primeru le še pika na i. Da o prednostih za alergike in astmatike niti ne govorimo … 

2. Pametna tehtnica

Voda in tehnologija navadno ne sodita skupaj, a to ni ustavilo navala sodobnih naprav za kopalnico. Ena od njih je pametna tehtnica, ki vam že po dostopni ceni pomaga zaživeti bolj zdravo življenje. Ta na podlagi teže in drugih parametrov namreč izračuna in spremlja vašo telesno maščobo, kostno gostoto, raven vode v telesu in še veliko več.

Večina pametnih tehtnic prepoznava različne uporabnike, zato je primerna tudi za veččlanska gospodinjstva, podatke pa samodejno sinhronizira z vašo aplikacijo za zdravje (npr. Apple Health ali Google Fit). Poleg tega vam omogoča nastavljanje ciljev in spremljanje svojega napredka.

Pametna tehtnica, ki je povezana z mobilnim telefonom
Pametna tehtnica se poveže z vašim mobilnim telefonom, s pomočjo katerega je njena uporaba karseda preprosta.

3. Pametne žarnice

Marsikdo o žarnicah razmišlja le, kadar jih mora zamenjati. S pametnimi žarnicami se po drugi strani lahko zabavate dan za dnem. Pametni svetilni sistem Philips Hue LED vam, denimo, nudi na milijone barv in na tisoče odtenkov bele, kot tudi različne svetlosti. Tako lahko svetlobo v prostoru nastavite do potankosti in pričarate popoln ambient za naslednjo filmsko noč. Smo že omenili, da lahko svetlobo sinhronizirate z zvokom in sliko?

Po zaslugi glasovnih ukazov in aplikacij za telefon je upravljanje s svetili danes neprimerljivo lažje, saj vam ni več treba vstajati s fotelja, da bi pritisnili na stikalo. Luči lahko prižigate in ugašate celo na daljavo, po želenem urniku – kar, mimogrede, predstavlja pomemben del varovanja doma pred nepridipravi.

Pametne žarnice pa niso le zabavnejše in varnejše, ampak tudi energijsko varčnejše od klasičnih, kar pomeni, da imajo daljšo življenjsko dobo in vam na dolgi rok pomagajo zmanjšati stroške bivanja.

Pametna osvetlitev, ki jo upravlja ženska preko prenosne tablice
S pametnim svetilnim sistemom lahko v hipu ustvarite popoln ambient.

4. Pametni termostat

Naslednja naprava, ki vas bo rešila odvečnih skrbi, je pametni termostat. Ta vam omogoča ne le daljinsko upravljanje z domačim sistemom za gretje in hlajenje, temveč tudi nastavljanje temperatur glede na čas. Nekaterim modelom so priloženi senzorji, ki jih namestite v različne prostore, da zagotovite konsistentno temperaturo po celi hiši. No, naprednejši (in dražji) modeli pa se nastavijo kar sami: prvih nekaj tednov se učijo vaših dnevnih in nočnih navad, nato pa temperaturo regulirajo samodejno. Ob vsem tem vam znotraj aplikacije pripravljajo poročila o porabi električne energije.

Temperatura je izrednega pomena zlasti v spalnici, saj vpliva na kakovost spanca. Če je previsoka ali prenizka, namreč veliko težje zadremate in ostanete v snu. Kot ugotavljajo strokovnjaki, je optimalna temperatura za spanec pri večini ljudi približno 18°C – s čimer se vam niti ni treba ukvarjati, če imate nameščen pametni termostat.

5. Ključavnica brez ključa

Pametni dom vas reši marsikatere skrbi, vendar vam po drugi strani nalaga novo: kaj hitro lahko postane tarča za vlomilce, ki jih mikajo napredne naprave. Zakaj svoje zbirke pametnih naprav torej ne bi razširili s pametno ključavnico? Z njo se lahko poslovite od brskanja za ključi, saj imate možnost odklepanja s telefonom, hkrati pa se vam ni treba nikdar več spraševati, ali ste zaklenili vhodna vrata, saj se ta zaklenejo kar sama.

Pametni sistem odklepanja in zaklepanja vrat smo razvili tudi pri Inothermu ter ga temu primerno poimenovali INOSMART. Obenem vam sistem omogoča odklepanje z numerično kodo in prstnim odtisom, s tem da pri vsakem načinu lahko shrani kar do sto različnih vnosov. Prstni odtis čitalec prepozna pod katerimkoli kotom, v manj kot sekundi. Pri tem se zanaša na algoritem za samostojno učenje, ki ob vsakem branju zazna spremembe prstnega odtisa in si jih zapomni – kar pomeni, da postopek za registracijo opravite le enkrat in nikoli več.

Inosmart - pametni sistem za odpiranje vhodnih vrat
Pametni dom se začne že pri vhodu.

Naziv »pametnega« sistema si je INOSMART prislužil tudi po zaslugi aplikacije, ki omogoča dodeljevanje dostopa drugim osebam ob točno določenem času (npr. gostom na zabavi, varuški ali serviserju), beleženje zadnjih stopetdesetih vstopov (vključno z neuspelimi poskusi) in preverjanje kakovosti prstnega odtisa z vpogledom v sliko, kot jo vidi biometrični senzor.

6. Robotski sesalnik

Sesanje tal je opravilo, za katero vam med tednom zagotovo zmanjka časa, zato ga prestavite na vikend. Čim napoči vikend, pa ugotovite, da bi tega raje namenili sproščanju kot pospravljanju. Rešitev je robotski sesalnik, ki to umazano in zamudno delo opravi namesto vas. Da je pri tem učinkovit in se čim manjkrat zaleti oziroma zagozdi, poskrbijo laserski senzorji, ki pred sesanjem skenirajo prostor. Na podlagi tega sesalnik nemrač načrtuje optimalno pot.

Kaj še nudijo robotski sesalniki? Nekateri se znajo samodejno izprazniti, nekateri način sesanja prilagajajo površini, nekatere pa lahko kar na daljavo usmerite do prostora, ki ga želite očediti. Poleg tega lahko pri večini prednastavite čas sesanja, kar pride prav, če se za več dni odpravljate od doma. Le kdo se s počitnic ne bi želel vrniti v čisto hišo?

Na tržišču najdete tudi modele robotskih sesalnikov, ki so prijazni vašim štirinožnim prijateljem. Ti se s pomočjo umetne inteligence namreč spretno izogibajo premičnim oviram, kot so pasje igrače. Povrh imajo vgrajeno kamero, skozi katero lahko prigode svojega kosmatinca spremljate od koderkoli.

7. Pametni hladilnik

Pametni hladilnik, ki ga upravljamo preko prenosne tablice
Sodobni pametni hladilniki se celo lahko povežejo tudi z ostalimi pametnimi napravami v vašem domu.

Za konec se preselimo še v kuhinjo. Prava pametna hiša ni popolna brez pametnega hladilnika. Ta ima bolj ali manj enako obliko kot njegove starodobne inačice, najpogosteje pa se razlikuje v tem, da ima vgrajen zaslon na dotik. Ta vam pomaga spremljati zaloge v hladilniku in vam na podlagi teh celo oblikuje nakupovalni seznam. Nadvse priročno, če želite zmanjšati prednakupovalni stres.

Je pametna hiša vredna svojega denarja?

Opremljanje pametnega doma je proces, ki zahteva tako časovni kot finančni vložek. Ko enkrat zaključite z njim, pa so pred vami leta in leta brezskrbnosti. Moderne tehnologije za bivanje vam bodo namreč v več pogledih olajšale življenje: obvarovale vaše zdravje, zaščitile vaš dom ter vam na dolgi rok pomagale prihraniti čas in denar. Če še niste prepričani, ali je pametni dom prava rešitev za vas, poskusite s katero od naprav, ki je cenovna dostopnejša in enostavna za namestitev, na primer pametna vtičnica ali že omenjena pametna tehtnica. Ko se navadite na upravljanje s telefonom, pa se zna zgoditi, da se ne vrnete več k … nespametnemu domu.

Moderna hiša v beli barvi s pametno tehnologijo..
Pametna hiša vam prihrani čas, denar in živce.

Ustvarite dom prihodnosti že danes

Pametni dom v 21. stoletju končno ni več utopija, temveč resničnost. V prispevku smo se dotaknili sedmih priljubljenih in nepogrešljivih pametnih naprav, vedite pa, da obstajajo še druge – detektorji dima in ogljikovega monoksida, varnostne kamere, sobna kolesa, mikrovalovne pečice, kavomati, postelje, stranišča, garažna vrata, žar, kosilnice … Ker pa se tudi moderna hiša začne pri vhodu, naj bodo ena vaših prvih naložb varna vhodna vrata, ki bodo varovala vas in vaše (pametno) premoženje. In, kot se spodobi za moderno hišo, ta lahko oblikujete povsem po meri v Inothermovem spletnem konfiguratorju.

Ste izvedeli vse, kar potrebujete?

Seveda, ta stran me je prepričala
Zanima me samo še nekaj malenkosti
Za končno odločitev potrebujem več podatkov
Z vsebinami na strani si težko pomagam
Predstavljene informacije so nekoristne

Zahvaljujemo se za vašo oceno!

Oceno za to stran ste že oddali.