Blog

Čudovite ideje za dekoracijo vhodnih vrat

Vhod v vaš dom že krasijo čudovita nova vrata, vam pa se zdi, da še nekaj manjka? Si želite zapolniti prostor na domačem pragu ali obogatiti zunanjost vrat, pa ne najdete prave ideje? Pri Inothermu z veseljem poskrbimo za vaš navdih! 

V spodnjem prispevku boste našli sveže ideje za lično dekoracijo vhoda, in to za vse materiale in sloge. Preberite si, kako lahko na preprost in tudi cenovno dostopen način ustvarite edinstveno okrašen ambient. 

Popolna dekoracija za vsak slog

Pri izbiri dekoracije je bistveno, da se ta čim bolje ujema s slogom vašega vhoda. Tudi prefinjena in skrbno nameščena okrasitev namreč ne bo služila svojemu namenu, če se ne bo ujemala z vhodnimi vrati in drugimi arhitekturnimi elementi. Da vam bo pri izbiri lažje, smo pripravili nekaj nasvetov za najpogostejše stile vrat.

Tradicionalna vhodna vrata v temno sivi barvi z visoko rastlinsko dekoracijo ob strani.
Izbrana dekoracija za vaš vhod se mora ujemati tako z vrati kot tudi s samo hišo.

Večna klasika

Ali ste se pri snovanju svojega doma odločili za klasiko? Potem se vaša hiša verjetno ponaša tudi s simetrično zasnovanim vhodom in klasičnimi barvami, kot so črna, siva ali bela.

Posledično se lahko odločite tudi za klasiko med dekoracijo, in sicer za venček iz svežega ali suhega cvetja. Če imate bela vhodna vrata, se lahko bel venček prav lepo zlije z njihovo barvo, v primeru črnih vrat pa bo takšen venček pričaral zanimiv kontrast.

Če pa želite simetrijo vhoda še dodatno poudariti, vam svetujemo, da na vsako stran vhodnih vrat postavite višjo lončnico ali grmovnico. Tudi lončka se lahko barvno ujemata z vhodnimi vrati, s čimer boste poskrbeli za zaokroženo celoto in vse bolj priljubljen slog dodatkov v istih barvnih odtenkih. Vsemu skupaj lahko dodate še velik predpražnik v nevtralnih odtenkih, ki seveda v klasičnih domovanjih ne sme manjkati.

V minimalističnem duhu

Če ste svoj dom zasnovali v okvirih minimalizma, se vam lahko že zgoraj opisana dekoracija zdi preveč. V vašem domu se najverjetneje prepletajo čiste linije in zadržane barve, v notranjosti pa ne bi mogli najti obilice dekorativnih predmetov, saj minimalisti prisegajo le na najnujnejše.

Živor umena vhodna vrata z zelenim vencem.
Tudi pri minimalistično urejenih domovih, lahko poskrbite za minimalistično urejeno dekoracijo.

Kljub temu pa ni treba, da vaš vhod predstavljajo zgolj gola vhodna vrata, temveč jim lahko vseeno dodate svoj podpis. Odločite se lahko na primer za venček v bolj minimalističnem slogu ali na vrata obesite zgolj vejico nadvse priljubljenega evkaliptusa.

Zelo zanimivo minimalistično dekoracijo lahko predstavlja tudi nekaj debelejših vej, ki jih prebarvate v belo in postavite v veliko prozorno vazo poleg vhodnih vrat. Tako boste pokazali, da za njimi prebiva nekdo z izčiščenim slogom.

Za romantike po duši

V primeru, da vaš dom odraža romantičen rustikalen slog, ga lahko še dodatno dopolnite z dekoracijo vhoda. Vaše možnosti so pri tem praktično neomejene, pri dekoraciji pa bo seveda prevladovalo cvetje.

Z njim lahko storite ogromno – lahko se odločite, da boste svoj vhod okrasili z večjimi lonci, v katerih se bodo znašle romantične rože, kot so potonike ali vrtnice. Rože lahko posadite v tri različno visoke lonce in jih postavite na eno stran vhoda, s čimer boste poskrbeli za zanimivo asimetrijo.

Če imate možnost, lahko okrog vhoda posadite tudi vzpenjavke, ki bodo uokvirile vaša vhodna vrata in dodale romantičen podeželski pridih. V nasprotnem primeru lahko svoja vrata okrasite zgolj z romantičnim venčkom, če želite preizkusiti nekaj novega, pa lahko na vrata namestite kar pravcato košaro s cvetjem.

Siva vhodna vrata na beli hiši z okrašenimi pisanimi rožami in vencem.
V spomladanskem času svoj vhod okrasite s svežimi rožami v loncih ali v vencih.

Kjer je romantika, pa so prisotne tudi različne lučke. Če vam okolica to omogoča, lahko nad svoja vhodna vrata obesite nekaj lantern, ki bodo dodale romantičen pridih.

Seveda pa vseh zgornjih nasvetov ne velja uporabiti naenkrat, saj bo v nasprotnem primeru vaša dekoracija delovala precej kičasto. Najdite torej ravno pravo mero, ki bo iz vašega doma naredila romantično gnezdece.

Inovativen slog

Če spadate med inovativneže, ste v takšnem slogu najverjetneje opremili tudi svoj dom. Morda v njem prevladujejo najnovejši tehnološki izumi, geometrijske oblike in najsodobnejša oprema. Morebiti ste tudi svoja vhodna vrata opremili s pametnimi varnostnimi sistemi, ki tudi vašim obiskovalcem dajo vedeti, da za njimi prebiva tehnološki navdušenec.

Takšna vhodna vrata lahko še dodatno dopolnite tako, da namesto po venčku iz rož posežete po takšnem bolj geometrijskih oblik. Naredite ga lahko kar sami, in sicer iz žice, ki jo spletete v različne oblike, na koncu pa venčku na enem delu na primer dodate nekaj suhega cvetja. Takšen venček lahko tudi prilagajate glede na letne čase oziroma praznike in tako poskrbite za edinstveno dekoracijo za vse priložnosti.

Venček iz evkaliptusa kot dekoracija vhodnih vrat.
Venček s spomladanskim cvetjem, ki se popolnoma prilega na vsa vhodna vrata.

Seveda pa se vam ni treba osredotočiti samo na venčke, saj kot inovatorji najverjetneje želite izstopati tudi s svojo izbiro dekoracije. Oblikujete lahko na primer čisto svojo dekoracijo, ki jo nato natisnete s 3D-printerjem. Tako boste lahko prepričani, da bo vaša dekoracija zares edinstvena!

Bodite drzni

Če ste bili pri izbiri svojih vhodnih vrat drzni in se odločili za žive barve, lahko tudi pri dekoraciji pokažete, da se ne bojite poskusiti česa novega. Pri tem pa je izredno pomembno, da se odločite za pravo mero dodatkov, saj ne želite, da bi bilo na koncu vsega preveč.

Vse več ljudi namesto po venčkih, lončnicah in drugih malce bolj predvidljivih dodatkih poseže po zanimivih alternativah, kot so na primer dežni škornji, napolnjeni s cvetjem. Te lahko postavite ob vrata ali pa jih celo obesite nanje – namesto venčka. Pri tem seveda pazite, da izberete ustrezne barve dodatkov in cvetja ter tako poskrbite za zanimive kombinacije, in ne takšne, ki bi bile boleče za oko.

Modra vhodna vrata pred katerimi so rumeni gumijasti škornji kot cvetlični lonček za rože.
Drzna dekoracija za vaš vhod so lahko tudi cvetlični lončki iz gumijastih škornjev.

Dodatni nasveti

Pri izbiri dekoracije pa moramo imeti poleg sloga vhodnih vrat v mislih tudi nekaj drugih stvari, ki nam lahko pomagajo do zaokrožene in prijetne podobe vhodnih vrat.

Letni časi in prazniki

Če se z dekoracijo ne želite ukvarjati kar naprej, vam bodo zgoraj opisani nasveti najverjetneje več kot zadoščali, saj bodo poskrbeli za dekoracijo, ki vam lahko služi vse leto.

V primeru, da se želite z dekoracijo malo bolj poigrati, pa jo lahko prilagajate različnim letnim časom in seveda tudi praznikom. V poletnih mesecih lahko v venček ali drugo dekoracijo vključite školjke, kamenčke in podobno. Namesto venčka lahko na vrata obesite tudi del ribiške mreže, ki jo dodatno okrasite in tako svoj vhod odenete v morsko tematiko.

Svetlo zelena vhodna vrata z vencem iz školjk.
Poletna dekoracija iz školjk za vaša morska vhodna vrata.

V zimskih mesecih pa lahko svoji kreativnosti date prosto pot in predvsem v času božiča tudi mimoidočim ter obiskovalcem pričarate praznični občutek. Na vrata lahko obesite venček iz okraskov za jelko, dodate različne girlande ali pa preprosto vejico omela, če prisegate na minimalizem.

Dekoracija vrat na malo drugačen način

V primeru, da lončnice, venčki, girlande in drugi okraski niso po vašem okusu, pa lahko vrata okrasite tudi na drugačen način. Že pri samem nakupu se lahko odločite za vrata z ornamentnim steklom, ki bodo dodala dekorativno noto, zaradi česar si vam ne bo treba beliti glave z iskanjem dekoracije.

Za dodaten dekorativni pridih lahko poskrbijo tudi estetska držala za vrata ali drugi dodatki, kot so kukala ali lesni dekorji. Takšna vrata že sama po sebi izražajo karakter in zato navadno ne potrebujejo prav nobenih dodatkov. Manj je v takih primerih lahko več, zato lahko svojim vratom prepustite, da zasijejo sama od sebe.

Moderno držalo za aluminijasta vhodna vrata s steklom.
Pri Inothermu najdete vse vrste držal, med drugim tudi inovativna in trendna držala.

Pomislite na okolico

Če so vaša vhodna vrata obdana s teraso ali verando, ne pozabite nekaj pozornosti nameniti tudi njej. Poskrbite, da se bodo dodatki prepletali – če imate na terasi klopi ali stole, lahko nanje položite blazine v barvnih odtenkih, ki se na primer ujemajo z venčkom na vratih. Tako boste dosegli zaokroženo celoto.

Če do vaših vhodnih vrat vodijo stopnice, lahko nanje v vrsti položite različne lončnice, ki se morda pojavijo tudi pri dekoraciji samih vrat. Okolico izkoristite tudi pri dekoraciji za različne praznike – z dodatkom velikih buč boste svoj vhod na primer pripravili na noč čarovnic.

Izrazite se z besedami ali s številkami!

Če se radi izražate z besedami, lahko namesto z venčki in drugimi dekorativnimi dodatki vrata dopolnite z različnimi napisi. Tako boste obiskovalcem dali vedeti, kdo živi v hiši, lahko pa jih tudi dodatno pozdravite tako, da na vrata dodate kakšen verz ali preprosto besedo »dobrodošli«.

Zelo zanimiva in v zadnjem času priljubljena dekoracija je tudi inicialka priimka družine, ki prebiva v hiši, ki jo namesto venčka obesite na vrata. Odločite se lahko tudi za personalizirano hišno številko, ki bo izstopala v poplavi klasičnih tablic na drugih hišah.

Dodatki za vhodna vrata: Srebrna hišna številka 18 in tipkovnica.
Vrata lahko popestrite s personalizirano hišno številko.

Morda pa vrat preprosto ne želite krasiti – v tem primeru lahko svoje dodate tudi na predpražnik. Dandanes številni ponudniki omogočajo, da nanj preprosto natisnete karkoli po lastnih željah, najsibo to priimek družine, priljubljen citat ali zabavna rima. Dajte domu svoj pečat!

Pazite na vrata

Pri dekoraciji pa ne pozabite na vrata, saj jih gotovo ne želite poškodovati. Svetujemo vam, da se izognete močnemu lepilnemu traku, ki se lahko tako zelo prilepi na vaša vhodna vrata, da boste z njim odstranili tudi barvo in premaz. Zelo previdni bodite tudi pri uporabi drugih lepilnih ali pritrdilnih sredstev. Najbolje je, če se predhodno prepričate, da na površini vratnega krila ne bodo pustila posledic. 

Velik problem so lahko tudi žeblji, ki jih zabijemo v lesena vhodna vrata. Če že vnaprej veste, da nameravate na vratih vedno imeti obešen okras, potem žebljiček v vratih ne bo povzročil prevelike škode. Nato svojo dekoracijo vedno prilagodite tako, da jo boste lahko obesili na že pripravljen žebljiček. Tako se boste večkrat preluknjanim in posledično iznakaženim vratom. .

Danes pa na srečo obstajajo tudi rešitve, zaradi katerih vam sploh ne bo treba uporabiti lepilnega traku ali žebljev. Na vrata lahko namreč prilepite posebne kljukice, ki ne bodo poškodovale podlage, hkrati pa bodo poskrbele, da boste lahko dekoracijo nanje obesili brez škode. Pri tem morate seveda paziti, da jih ne obremenite preveč, saj lahko v nasprotnem primeru vaša izdelek pristane na tleh.

Ste izvedeli vse, kar potrebujete?

Seveda, ta stran me je prepričala
Zanima me samo še nekaj malenkosti
Za končno odločitev potrebujem več podatkov
Z vsebinami na strani si težko pomagam
Predstavljene informacije so nekoristne

Zahvaljujemo se za vašo oceno!

Oceno za to stran ste že oddali.