Blog

Dobro izolirana vhodna vrata pomenijo prihranek

Ali veste, da so vhodna vrata poleg oken eden največjih krivcev za toplotne izgube vašega doma? V tem članku si bomo zato ogledali, kakšne prednosti prinašajo dobro izolirana vhodna vrata in kako izbrati prava.

Toplotna izolacija vključuje tudi vrata

Ob toplotni izolaciji poleg fasade običajno pomislimo na dobra okna, redkeje pa se spomnimo, da lahko večje toplotne in ventilacijske izgube nastanejo tudi zaradi slabih vhodnih vrat. Sodobna in kakovostna vrata zato ne zagotavljajo le visoke ravni varnosti in obstojnosti, temveč so tudi energetsko varčna. Z zmanjšanjem toplotnih izgub pa prispevajo k nižjim stroškom ogrevanja in dolgoročnemu prihranku.

Zakaj je varčevanje z energijo pomembno?

Saj veste, kako pravijo – največ štejejo podrobnosti. In ta rek se za posebej resničnega izkaže v svetu izolacije.

Dobra toplotna izolacija vhodnih vrat in oken mora biti osnovni del načrtovanja tako pri prenovi prenove stare stavbe kot tudi pri gradnji nove. Zgolj izolacija sten, stropov in ostrešja namreč ne zadostuje za celovito energetsko varčnost objekta.

Stara ter dotrajana vhodna vrata in okna, posebno v zimskih mesecih, v okolico oddajajo veliko energije, s tem pa se povečajo stroški ogrevanja. Skozi vhodna vrata in okna lahko zaradi slabe izolacije in slabega tesnjenja izgubimo celo več energije kot skozi neizolirano fasado. Zamenjava vhodnih vrat lahko stroške ogrevanja zniža tudi do 10 %.

V Sloveniji se pomembnosti izolacije še ne zavedamo dovolj, saj še vedno največ energije porabimo prav za ogrevanje prostorov. Ker so posebej starejši objekti slabše izolirani, jih moramo bolj ogrevati, s tem pa višamo izpuste emisij CO2 in povzročamo škodo okolju.

Študije potrjujejo, da dobra izolacija doma poleg stroškovnih prihrankov prispeva tudi k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, s tem pa učinkovito prispeva k varovanju okolja.

Koliko izolirana vhodna vrata so prava izbira?

Izolativnost merimo s faktorjem toplotne prepustnosti materiala. Ta nam pove, koliko energije material prepusti na kvadratni meter, če temperatura pade za 1 stopinjo celzija. Nižji kot je ta parameter, boljša je toplotna izolacija vrat.

Priporočljiva vrednost toplotne prepustnosti za vhodna vrata se giblje do U= 1,3 W/m2K (Watt na meter Kelvina).

Na toplotno prepustnost poleg izolativnih lastnosti vgrajenih materialov vpliva tudi dimenzija vrat in delež steklenih površin. Če se odločite, da bodo vaša vhodna vrata vsebovala steklo, izberite večslojno termopan steklo, ki ima zelo dobre izolativne lastnosti.

Kateri material vhodnih vrat izbrati za najboljšo izolacijo?

Ponudba vrat iz različnih materialov je vsak dan pestrejša in povprečen kupec se vse težje odloči, čemu pri izbiri nameniti prednost.

Če ste tudi vi ob prenovi ali gradnji doma v dilemi, kakšna funkcionalna in dobro izolirana vrata izbrati, ste na pravem kraju.

V nadaljevanju članka vas bomo namreč korak za korakom vodili po glavnih kriterijih in na razumljiv način razložili, na kaj morate biti pri nakupu dobro izolativnih vhodnih vrat še posebej pozorni.

Les, aluminij in plastika

Izbira pravega materiala pri nakupu izolativnih vhodnih vrat je zelo pomembna. Materiali se med seboj ne razlikujejo le po svojih funkcionalnih lastnostih in izgledu, temveč ponujajo tudi različne stopnje izolacije.

Najpogostejši materiali za vhodna vrata so les, plastika in aluminij, uveljavljata pa se tudi kombinaciji les-aluminij in plastika-aluminij. Zaradi vedno večje ekološke ozaveščenosti tudi kupci vse več prednosti namenjajo trajnostnim in okolju prijaznim materialom. Poleg življenjske dobe posameznega materiala je njihova pozornost vse bolj usmerjena tudi k dolgoročnemu vzdrževanju in vzdržljivosti.

Zunanja vrata so namreč izpostavljena zelo velikim temperaturnim razlikam med notranjostjo in zunanjostjo. Izbira kakovostnih materialov in njihova obdelava sta zato ključna faktorja pri zagotavljanju, da vhodna vrata kljub različnim vremenskim vplivom nudijo visok nivo stabilnosti in izolativnosti.

Poleg kakovostne izdelave je za zagotavljanje funkcionalnosti vhodnih vrat zelo pomembna tudi pravilna vgradnja. Če konstrukcija vrat sicer vsebuje energetsko učinkovit material, ni pa stabilna, ali pa so vrata nekvalitetno vgrajena, se bodo ta lahko povesila ali ob večjih temperaturnih spremembah ukrivila. V tem primeru bo oteženo zapiranje vrat, predvsem pa vrata ne bodo pravilno tesnila. Slaba zatesnitev pa se odraža v slabšem počutju prebivalcev na eni ter v izgubah toplotne energije in povečanju stroškov ogrevanja na drugi strani.

Kaj vse vpliva na toplotno izolativnost vrat?

Pri odločanju, kateri material izbrati za energetsko učinkovita vhodna vrata, je treba upoštevati več dejavnikov, ki vplivajo na toplotno izolativnost vrat, in sicer:

  • faktor toplotne prepustnosti izbranih vrat,
  • debelino vratnega krila,
  • vgrajeni izolacijski materiali vratnega krila,
  • debelino podboja,
  • vgrajeni izolacijski materiali podboja,
  • število tesnil in izvedbo tesnjenja pri pragu, med krilom in podbojem ter
  • izolativnost stekla.

Kot smo že poudarili, pa je kljub dobrim tehničnim lastnostim vrat za njihovo delovanje in dobro izolativnost ključna tudi kakovostna izdelava in pravilna vgradnja.

Če vhodna vrata niso vgrajena po navodilih proizvajalca in v skladu s smernicami energetske vgradnje, tudi ob najvišji kvaliteti ne bodo zadostila pričakovanjem z vidika funkcionalnosti in toplotnih izgub.

Kakovostna in kvalitetno vgrajena energetsko učinkovita vhodna vrata ščitijo objekt pred zunanjimi vplivi in sicer pred:

  • vdorom vetra,
  • mrazom,
  • vročino,
  • vlago in
  • škodljivimi emisijami.

Poglejmo si podrobneje izolacijske značilnosti posameznih materialov, ki se najpogosteje uporabljajo za izdelavo vhodnih vrat.

Aluminijasta vhodna vrata so energetsko učinkovita in okolju prijazna rešitev

Trenutno so ena najpopularnejših izbir kupcev širom Slovenije vhodna vrata, izdelana iz aluminija. Glavne prednosti vhodnih vrat iz aluminija so obstojnost, konstrukcijska stabilnost, izjemna zvočna in toplotna izolativnost ter visok nivo varnosti. V primerjavi z drugimi materiali, ki se uporabljajo za izdelavo vhodnih vrat, dosegajo vhodna vrata iz aluminija najboljše izolativne lastnosti.

Prerez vhodnih vrat EXCLUSIV PLUS (Ud=0,74W/m2K)

Aluminij je eden izmed najbolj vzdržljivih materialov, ki z enostavnim vzdrževanjem dosega zelo dolgo življenjsko dobo. Tudi z vidika ekološke učinkovitosti je aluminij izjemen material, saj se lahko industrijski ostanki in iztrošeni izdelki iz aluminija v celoti reciklirajo oz. obnovijo, s tem pa ne obremenjujejo okolja.

ALU vhodna vrata INOTHERM dosegajo izjemen faktor toplotne prehodnosti, in sicer (od 0,64 W/m2K za vrata brez stekel v polnilu). Zaradi svoje odlične izolativnosti so primerna tako za adaptacije kot tudi za pasivne gradnje.

Vhodna vrata, izdelana iz trajno obnovljivega lesa

Lesena vhodna vrata imajo najugodnejši ekološki profil, saj so narejena iz trajno obnovljivega naravnega materiala.

Les s svojimi odličnimi izolativnimi lastnostmi prav tako omogoča izdelavo vrat v nizkoenergetski ali pasivni izvedbi, posebej učinkovit pa je v kombinaciji z drugimi energijsko učinkovitimi materiali.

S sodobno tehnologijo obdelave materialov se dobro izolativnost vhodnih vrat iz lesa namreč lahko doseže v kombinaciji z dodatno posebno izolacijsko sredico krila v ojačani večslojni sendvič plošči.

Les je naraven, živ material, na katerega vplivajo številni zunanji vplivi, zato je izdelava in pravilna izbira lesa izjemno pomembna pri funkcionalnosti, izolativnosti in življenjski dobi vrat.

Kljub vse večji kakovosti barvnih premazov pa se je treba zavedati, da lesena vhodna vrata potrebujejo več vzdrževanja in nege kot denimo vrata, izdelana iz aluminija ali plastike.

Dobro izolativnost nudijo tudi PVC vrata

V primerjavi z ostalimi materiali ali vrstami stavbnega pohištva so PVC vhodna vrata iz polivinil klorida najcenejša opcija. Odlikujejo jih enostavno vzdrževanje, majhna teža, visoka zvočna in toplotna izolativnost ter dolga življenjska doba.

Slaba lastnost PVC vhodnih vrat je, da to ni najbolj okolju prijazna možnost. Plastika je namreč umeten material, ki se ob visokih temperaturah upogne, kar posledično privede do ukrivljenja in slabšega tesnenja. Prav tako je ob nakupu potrebno preveriti, če so pri izdelavi uporabljeni PVC profili odporni na UV sevanje. Če profili niso odporni, se lahko zgodi, da ob direktni sončni izpostavljenosti porumenijo ali celo razpokajo.

Kako posamezni materiali vplivajo na obremenitev okolja?

Kot smo zapisali, je aluminij v celoti reciklažen oziroma obnovljiv material. Po najnovejših ocenah predelava sekundarnega aluminija v svetu presega že 20 milijonov ton na leto. Proces recikliranja aluminija omogoča, da odpadni aluminij ponovno uporabimo za izdelavo novih izdelkov. Tako je kar 75 odstotkov aluminija, ki so ga proizvedli od leta 1888, še vedno v uporabi.

Tak način ravnanja je tudi stroškovno učinkovit, saj je postopek reciklaže veliko cenejši od postopka pridobivanja aluminija iz rude. Za enako količino namreč porabimo kar 95 odstotkov manj energije kot pri pridobivanju primarnega aluminija. Pomembna lastnost je, da se kakovost aluminija pri recikliranju ne slabša.

Lahko rečemo, da so dolgoročno gledano vhodna vrata izdelana iz aluminija z energetskega vidika in ohranjanja okolja idealna rešitev. Tudi več letih rabe se vrat ne zavrže, temveč se jih z minimalno vloženo energijo lahko v celoti razgradi in reciklira. Obnovljeni surovi material lahko tako porabimo za nove izdelke, ki vsebujejo prvotne lastnosti materiala.

Tudi Les ima kot trajno obnovljiv material z umetnimi masami, kot denimo PVC, veliko prednosti. Če primerjamo les kot najbolj naraven material in plastiko, proizvedeno iz umetnega materiala, namreč hitro ugotovimo, da pri proizvodnji 1m3 plastike v zrak spustimo približno 5 ton CO2, medtem ko proizvodnja 1m3 lesa skladišči 0.9m3 CO2.

V času, ko se svet bori z globalnim segrevanjem, je zmanjšanje izpustov CO2 ena od naših prednostnih nalog, zato je izjemno pomembno, da uporabljamo materiale, ki so tako stroškovno učinkoviti kot tudi okolju prijazni.

Proizvodnja lesa s tem, da ne proizvaja CO2, temveč ga skladišči, omogoča najbolj okolju prijazno uporabo. Po več letih uporabe lahko les namreč ekološko neoporečno predelamo z le malo vložene energije.

Plastika oziroma izdelki izdelani iz polivinil klorida so na drugi strani zelo slabo razgradljivi in so zato zelo velika težava za okolje.

Plastika je reciklažen material, vendar statistike kažejo, da je le manjši delež odpadne plastike reciklirane (v Evropi denimo ta znaša okrog 30 %).
Večina odpadne plastike tako konča v oceanih, kar je smrtonosno za mnoge morske živali in škodljivo za celoten ekosistem.

Ne pozabimo niti na zvočno izolacijo vhodnih vrat

Četudi pri omembi besedne zveze izolirana vrata najprej pomislimo na toplotno izolativnost, nas morajo kakovostna izolirana vrata ščititi tudi pred hrupom.

Zvočno izolirana vhodna vrata so namreč vse pomembnejši pomemben dejavnik za udobje v domu, saj se je zvočno okolje v zadnjih letih bistveno spremenilo. Iz okolice neprestano prejemamo kopico šumov in različnih zvokov. Naše akustično udobje je odvisno od zaščite pred izpostavljenostjo hrupu, varnosti in zasebnosti. Dolgotrajna izpostavljenost hrupu pomembno vpliva na kakovost bivanja, zdravje in dobro počutje.

Zvočna izolacija vrat je odvisna od vgrajenega materiala, njegove debeline, kakovosti izdelave in tesnjenja površin. Za vhodna vrata je priporočljiva zvočna izolativnost vrat med 30 in 40db.

Izolirana vrata zahtevajo pravilno vgradnjo

Kakovostna vgradnja vhodnih vrat je ključna za zagotavljanje funkcionalnosti in energetski učinkovitosti v življenjski dobi vrat. Zato vam toplo svetujemo, da to opravilo vselej prepustite izkušenim strokovnjakom.

Le kvalitetna in strokovno izvedena vgradnja namreč zagotavlja, da bodo vaša vhodna vrata več desetletij zagotavljala nemoteno delovanje in odlično zvočno ter toplotno izolativnost.

Lahko se odločite za klasično montažo vrat, kjer se režo med podbojem in zidom zalije s poliuretansko peno ali drugim izolativnim materialom, podboj pa se pričvrsti s sidri in vijaki.

Vedno več strank se odloča za energetsko bolj učinkovito vgradnjo vhodnih vrat po RAL smernicah. To možnost priporočajo tudi strokovnjaki za vhodna vrata Inotherm.

Pri energetsko učinkoviti vgradnji ali vgradnji, ki upošteva smernice RAL, se vrata vgradijo po sistemu tesnjenja na treh ravneh. Pri tem velja načelo "znotraj tesneje kot zunaj", zato mora biti:

  • notranji stik (ki se nahaja na vstopu v rego; stik okvirja in ometa) neprepusten za zrak in paro;
  • vmesni del oziroma srednji sloj (v regi) toplotno izoliran in čim bolje tesniti
  • zunanji stik (izstop iz rege) neprepusten za vodo in prepusten za paro, tako da preprečuje zgolj vdor dežja in vetra.

Izberite izolirana vhodna vrata

Vhodna vrata niso impulziven nakup za kratek rok, temveč predstavljajo dolgoročno investicijo v kakovost bivanja. Pri izbiri vrat si zato velja vzeti čas in tako z vidika okoljske naravnanosti kot z vidika stroškov razmišljati dolgoročno. Ugoden nakup ni nujno najgospodarnejši, saj lahko slabša vrata zaradi toplotnih izgub povišajo vaš račun za ogrevanje in bolj obremenijo okolje.

Dobro izolirana vhodna vrata so bistvena za bivalno udobje, zato se vložek v kakovost zares izplača.

Ste izvedeli vse, kar potrebujete?

Seveda, ta stran me je prepričala
Zanima me samo še nekaj malenkosti
Za končno odločitev potrebujem več podatkov
Z vsebinami na strani si težko pomagam
Predstavljene informacije so nekoristne

Zahvaljujemo se za vašo oceno!

Oceno za to stran ste že oddali.