Blog

Edinstveni namigi za letošnjo božično okrasitev vhoda

Pročelja trgovin in mestna središča nas počasi, a vztrajno začenjajo opozarjati, da se približuje najlepši čas v letu. Če ste se lani morda preslabo pripravili na sezono okraševanja in s svojimi dekoracijami niste bili čisto zadovoljni, vam bomo letos pomagali popraviti vtis. In če bi radi še nadgradili lanske umetnine, ste prav tako na pravem mestu!

Ker je bilo tudi leto 2021 drugačno in polno prilagoditev, smo tokrat za vas izbrali nekaj malce drugačnih idej za praznično okrasitev vhoda.

Zimzelene tradicionalne nasvete, ki jih prav takoj najdete v našem naboru, uporabite tisti, ki imate raje znano, domačno, okrasitev, medtem ko tisti pogumnejši izberite enega od dveh nasvetov, v katerih so omenjene neuporabne stare drsalke. Stare drsalke? Tako je, letos si vas bodo sosedje zapomnili. 😊

Naj vaša vrata zablestijo še bolj kot sicer

Ko boste okrasili božično jelko, spekli vse svoje najljubše božične piškote in okrasili mizo za druženje z najdražjimi, sledi vrhunec – krašenje zunanjosti vašega doma.

Božična dekoracija na vhodu v hišo.
Dekoracija zunanjosti vašega doma se začne pri krašenju vhodnih vrat.

Dovoza večina med vami sicer najbrž ne bo okrasila, boste pa verjetno okrasili verando, vogale hiše, nadstrešek ali ograjo ob stopnicah, ki vodijo do vhodnih vrat.

No, in če smo že pri vhodnih vratih – zanje si vzemite največ časa, saj gre za glavni element vaše božične pravljice. Medtem ko je notranjost vašega doma lahko – in tudi mora biti – okrašena z vsemi vrstami lučk in zelenja, si lahko zunaj dovolite še več svobode. Tudi takšne posebne, o kateri se bo govorilo vsaj do naslednjega božiča. 😉

»Ampak …«

Ja, vemo, morda ste ravnokar zajeli sapo in nam želeli pojasniti, da je vaš vhod že sam po sebi okras, kar posebej v primeru Inothermovih aluminijastih vhodnih vrat nedvomno drži, a vendarle …

Letos se praznične okrasitve vhoda lotite drugače in ji dodajte nekaj novega – nepričakovanega – samo vašega. Nekaj, česar pri sosedih ali najboljših prijateljih ne boste našli. V naslednjih vrsticah vam prišepnemo, kaj imamo v mislih.

Najprej pa: upoštevajte, kar že imate 

Preden začnemo s konkretnimi idejami za praznično okrasitev, še dve opozorili, katerih je rdeča nit: včasih je manj več.

Minimalistična božična dekoracija na vratih.
Božična dekoracija v stilu ‘manj je več’.

1. Če imajo vaša vhodna vrata ornamentno steklo, bodite pri krašenju zmerni, saj boste sicer dosegli ravno nasprotni učinek – nihče ne bo opazil vaših božičnih okraskov za vhodna vrata ne vašega po meri izbranega stekla, ker bo vsega preprosto zelo preveč.

2. Če je slog vaših vhodnih vrat že sam po sebi poseben in izstopa, vam prav tako svetujemo bolj umirjen, a eleganten pristop, ki bo bolj kot z nenavadnostjo izstopal z ubrano harmonijo elementov. Na vrata denimo namestite zgolj subtilen venček, ki bo poudaril vrata in dopolnil estetiko vašega vhoda. Venček lahko zamenjate z drobnimi lučkami – a izberite le eno od omenjenega, nikakor obojega.

#1: Kozarci za vlaganje in stare drsalke - za nekaj čisto posebnega ;) 

Prazne kozarce doma vložene zelenjave do tretjine napolnite s peskom, svetlejšo zemljo ali belimi kamenčki, ki jih lahko za evro ali dva kupite v vsaki trgovini z izdelki v slogu naredi-sam. Na podlago dodajte nabrane želode ali manjše storže in jih postavite na okensko polico. Storže ali želode lahko zamenjate tudi s čajnimi svečkami ali drobnimi lučkami, ki jih boste v tem času našli v vsaki bolje založeni trgovini z ugodnimi okraski za dom.

Poiščite kakšen res poseben kos, značilen za zimo, ki ga ne uporabljate več – ja, prav tukaj pridejo na vrsto omenjene odslužene drsalke. Vezalke drsalk zvežite na pentljo in jih postavite na verando. Naslonite jih lahko na staro klop, ki jo pokrijte z rdečo ali zeleno deko, njeno naslonjalo pa okrasite s smrekovimi vejicami. Uporabite lahko tudi stare sani ali smuči, ki jih postavite ob steno in ob straneh dopolnite z belo vato, da poustvarite sneg (če bo tudi letos tako kot lani zamujal).

Drsalke kot božična dekoracija.
Stare drsalke lahko uporabite za edinstveno božično dekoracijo.

#2: Darila, ki goste pričakajo že pred vhodnimi vrati

Se spomnite tiste klopi iz zgornjega odstavka? Mar ne bi bilo naravnost čudovito, če bi bila ob njej še umetelno zavita »darila«? Poiščite raznovrstne prazne škatle in jih zavijte v zavijalni papir z božičnim motivom ter jih položite ob klop, vodijo pa naj vse do vhodnih vrat, da simbolično nakažete, da se pravo božično darilo – druženje in zabava – skriva za njimi. No, kakšno od »daril« prihranite – zakaj, vam zaupamo v namigu št. 3.

#3: Smreka na terasi – zakaj pa ne?

Z družino se odpravite na nedeljski sprehod v gozd in preverite, ali kje najdete manjšo smrečico, ki bi lahko božično vzdušje vašega vhoda dvignila na povsem novo raven. Posadite jo v manjši lonec, okrasite z lučkami in doma izdelanimi okraski (glejte nasvet št. 5). Pod smreko postavite kakšno od prihranjenih daril in počakajte, kdo od vaših gostov se bo prvi zakadil proti njemu (in imel dolg nos, ko odkrije, da so darila v resnici samo za okras)!

Po praznikih lahko smreko posadite nazaj v gozd in obkljukate na svojem seznamu tudi trajnostno okrasitev svojega doma. Slednje namreč spada med naše ideje za praznično okrasitev!

Božično drevesce na verandi, zavito v rdeče blago.
Praznična okrasitev je lahko tudi trajnostna, če nato drevo posadimo nazaj v naravo.

#4: Poljubov in objemov bo morda malce manj, a tradicija naj ostane

Nikar ne pozabite na omelo!😊 Utrgajte (ali kupite, če ga nikjer ne najdete) vejico ali dve, okrog spodnjega dela elegantno ovijte svilen rdeč trak in ga obesite kakšen meter pred vhodnimi vrati, ravno dovolj visoko nad vhod, da vas ne žgečka po glavi, in hkrati dovolj nizko, da ga gostje opazijo.

Četudi smo letos glede objemanja in poljubljanja razumljivo nekoliko zadržani, nas bo že pogled na nekaj tradicionalnega zagotovo napolnil s toplino in zadovoljstvom. Morda pa lahko objemanje in poljubljanje zamenjamo s previdnejšim nasmeškom in toplo besedo. 

#5: Bodite sam svoj mojster prazničnega okraševanja

Zakaj bi morali vedno vse kupiti, ko pa si lahko skuhate vroč gin ali vino, se s svojimi najdražji zberete v dnevni sobi in v dobri družbi kar sami izdelate številne božične okraske za vhodna vrata in okolico hiše?

Venček na vratih iz vejic in plutovinastih zamaškov.
Letos naredite venček kar sami – iz smrekovih vej, posušenih pomaranč ali vinskih zamaškov.

Naberite oranžno, rumeno in rdeče listje, ki v tem času vsaj ponekod še vedno krade našo pozornost, vzemite v roke večjo iglo in nit ter ustvarite najdaljšo možno verigo jesenskega listja. Uporabite jo lahko na božični jelki pred vhodnimi vrati ali z njo okrasite ograjo verande ali podboj vhodnih vrat.

Nato naberite še želode, smrekove vejice in omelo, posušite pomaranče in limone, specite majhne medenjake ali ingverjeve piškote v obliki pajacev in iz belih listov izrežite snežinke. Slednje lahko plastificirate (da jih prvi sneg/dež ne bo »stopil«) in z njimi okrasite vhodna vrata, ograjo, stopnice, božično jelko ali adventni venček. Smrekove vejice lahko s posebnim belim sprejem spremenite celo v odličen dodatek svoje pravljične božične dežele.

In ideja za drzne: namesto venčka na vhodna vrata obesite dve stari drsalki (kovinski del odstranite, da ne bodo pretežke), v kateri postavite dolge vejice smrek in storže, tako da bodo ti lepo vidni, medtem ko odslužene stare vezalke zamenjajte za rdeč svilen trak. Prav poseben venček za prav posebna vhodna vrata!

A preden svojo umetnino namestite na vrata: POZOR

Pozabite na močan lepilni trak!

Vemo, da vam je pomembno, da okraski na vhodnih vratih do konca praznikov tam tudi ostanejo, a nikar ne uporabite močnega lepilnega traku ali drugih lepilnih/pritrdilnih sredstev, skupaj s katerimi lahko januarja skupaj z okraski z vrat odnesete tudi sloj barve ali premaza. Za prašno lakirane površine se uporablja tudi poseben lepilni trak.

Dekoracija s pomarančami, cimetom in jenažem.
Namesto močnega lepilnega traku raje uporabite takšnega za lakirane površine.

Pozabite na risalne žebljičke!

Risalni žebljički so sicer praktična in hitra rešitev, a če ne gre npr. za venček, ki bo na istem mestu vaših vhodnih vrat visel vrsto let vse leto, jih raje ne uporabite. Mar ne bi bilo škoda čudovitih lesenih vrat spremeniti v vrata, prerešetana kot v kavbojskih filmih?

No, razen če bi radi letos od Božička dobili vrata – takšna čudovita, morda lesena ali aluminijasta, ki si jih lahko glede na pročelje izberete kar sami. V tem primeru pa z žebljički kar pogumno! 😊

Je torej bolje, da pozabite na božično dekoracijo na vratih?

Nikakor ne! Kakšen božič bi pa bil brez božičnega venčka, lučk in drugih okraskov na vhodnih vratih? V specializiranih trgovinah boste našli posebna pritrdilna sredstva, primerna za vrata, in posebne kljukice, ki ne bodo poškodovale površine. V tem primeru lahko poškodujete samo tla, če boste na kljukico obesili pretežek venček, ki ga slednja ne bo zadržala na vratih.

Ne pozabite se prepričati, da so vaša vhodna vrata “Tipi topi” 

Trud, ki ste ga vložili v dekoracijo vhoda, ne bo popolnoma poplačan, če skozi vrata ne boste stopali z navdušenjem. In slednjega najbolj skazi, če stvari ne delujejo, kot bi morale. 

Sanjska aluminijasta vhodna vrata
Poskrbite, da bo vaš vhod pripravljen na zimo.

Preden se prepustite praznični brezskrbnosti in občudovanju okrašenega vhoda, zato preverite, če je slednji pripravljen na zimo. So vrata primerno zatesnjena ali v stanovanje prepuščajo hladen zrak? Ključavnica in tečaji delujejo dobro ali potrebujejo malce pomoči v obliki maziva? In če ste res pri volji in želite, da vaš vhod resnično zablesti, vam vsaj osnovno čiščenje vrat ne uide. 

Poskrbite še za varnost … 

Ker bodo tako čudovito okrašena vhodna vrata zagotovo pritegnila pozornost in številne poglede, ne pozabite poskrbeti tudi za varnost.

V prvi vrsti najprej poskrbite, da okrasitev ne bo vsebovala nobenega elementa, ki bi se lahko zanetil. Zaradi številnih obveznosti, obiskov in skakanja od enega opravka do drugega lahko hitro pride do nesreče.

No, pa zakleniti bi bilo tudi dobro. Če se vaša vhodna vrata že ponašajo z inovativnim sistemom Inosmart, ki z varnostnim mehanizmom z motornim zaklepanjem samodejno zaklene vrata v petih točkah, ste lahko povsem skrbi - tudi takrat, ko boste v vlogi obiskovalcev vi in bo vaš dom sameval. 

Predvsem pa ne pozabite na troje:

  • pri izbiri okraskov razmišljajte trajnostno,
  • sledite načelu »manj je več« in
  • preživite praznične trenutke s tistimi, ki jim poleg vhodnih vrat najraje odprete tudi vrata svojega srca. To na koncu šteje največ.

Ste izvedeli vse, kar potrebujete?

Seveda, ta stran me je prepričala
Zanima me samo še nekaj malenkosti
Za končno odločitev potrebujem več podatkov
Z vsebinami na strani si težko pomagam
Predstavljene informacije so nekoristne

(1 ocena, 1,0)

Zahvaljujemo se za vašo oceno!

Oceno za to stran ste že oddali.