Blog

Jesenska okrasitev doma: popolni triki za domačnost in toplino

Ali tudi vi naravnost obožujete jesen? Morda ste med tistimi navdušenci, ki komaj čakajo na pravljične barve listov, jesenske plodove, velike buče ter preostale radosti, ki jih prinaša ta letni čas.

V nasprotju s poletjem, ko smo veliko naokrog, pa ob krajšanju dni vedno več časa preživimo doma. Zato je prav, da poskrbimo, da bo naše domovanje prijetno in nas bo tudi ob hladnejših večerih navdalo s toplino in domačnostjo. Če želite torej tudi svoj dom odeti v tople barve in vanj pripeljati jesen, vam s tem člankom želimo olajšati nalogo. Ponujamo vam namreč nekaj idej za okrasitev različnih prostorov, s katerimi se bo v vaš dom naselila prava jesenska idila. Odpravite se na sprehod v bližnji gozd, kjer lahko najdete ogromno materiala za jesensko ustvarjanje, nato pa le pogumno zavihajte rokave in se lotite dela!

Naj hodnik ne ostane prezrt

Hodnik je pogosto pozabljen, ko govorimo o dekoraciji, zato ga zdaj postavljamo kar na prvo mesto. Je namreč prvi prostor, v katerega vstopimo ob vrnitvi domov, obenem pa skrbi za prvi vtis, ki si ga gostje ustvarijo o našem domu. Z nekaj preprostimi dodatki bo tudi vaš hodnik v hipu zasijal v jesenskih odtenkih in vam na obraz pričaral nasmeh, ko po napornem dnevu znova prestopite domači prag. Spodnje ideje so vsekakor nalašč za vstopno točko v vaše gnezdo.

Jesenska dekoracija na hodniku
V jesenskem času lahko odlagalno mizico ali komodo v svojem hodniku opremite z jesensko dekoracijo.

Listnate slike

Slike z listi so tako preprosta dekoracija doma, da vam bo ob pogledu nanjo najbrž žal, da se tega niste domislili že prej. Za izdelavo potrebujete zgolj listje različnih barv, karton, belo lepilo in okvirje po želji. Odločite se lahko za bolj elegantno različico v srebrni ali zlati barvi ali pa za preproste bele ali lesene okvirje – kar se pač najbolje poda k vašemu hodniku.

Lepilo najprej malo razredčite z vodo ter ga s čopičem namažite na eno stran lista. Nato list nalepite na karton (dimenzije naj ustrezajo velikosti vašega okvirja) ter pustite, da se vaša umetnija posuši. Čez karton lahko tudi (previdno) položite list papirja ter vse skupaj obtežite s knjigo, da se bo list bolje prijel na karton. Nato odstranite steklo okvirja in karton namestite v okvir, slednjega pa na steno hodnika. Če vam prostor dopušča, si lahko omislite tudi tri takšne okvirje v vrsti - vodoravni ali navpični.

Jesenska dekoracija na steni
Dekoracija iz listov v okvirju bo v vaš dom na preprost način pripeljala jesen.

Posoda s storži kot preprost dodatek

Še ena preprosta ideja za jesensko okrasitev – med sprehodom po gozdu naberite velike storže, nato pa jih prebarvajte in namestite v lepo skledo, ki jo postavite na omarico na hodniku. Najlažje jih boste prebarvali s spreji, barve pa so spet vaša odločitev – če je vaš dom malce »odštekan« ali pa želite hladnejšo jesen malce podžgati s kančkom drznosti, posezite po svetlih in pisanih, morda tudi nenavadnih barvah. Če je na prvem mestu eleganca, pa vam svetujemo pastelne odtenke ali pa zlato oziroma srebrno barvo. 

Buče v kozarcu

Zelo lepa jesenska dekoracija pa so tudi manjše buče, ki jih preprosto naložite v steklene kozarce oziroma vaze različnih velikosti in širin. Nato lahko dve ali tri takšne posode postavite na omarico na hodniku in preprosta dekoracija je narejena!

Jesenska dekoracija buč v steklenem kozarcu
Tako preprosta jesenska dekoracija, jesenska idila pa zagotovljena! (Vir: https://1001ideja.si/)

Pričarajte jesen v osrednjem prostoru

Pri dekoraciji pa seveda ne smemo pozabiti na osrednji prostor, v katerem preživimo največ časa. Kako lahko torej jesen pričaramo tudi v dnevni sobi oziroma kuhinji, da nam dekoracija ne bo v preveliko napoto?

Jesenski plodovi kot okras

Če imate morda med letom na mizi potpuri, ga lahko jeseni zamenjate z jesenskimi plodovi. Med sprehodom po gozdu se potrudite najti čim lepše jesenske plodove, kot so želod, žir, različni storži itd., nato pa vse lepo razporedite po lepi posodi. Ta lahko postane osrednja dekoracija na vaši jedilni mizi ali klubski mizici. Za romantično vzdušje dodajte še kako svečko ali dve … 

V vazi namesto šopka listje

Obožujete rože in imate v svoji kolekciji zavidljivo število vaz za različne šopke? Če ne veste, s čim bi jih napolnili jeseni, imamo za vas rešitev! Ob naslednjem pohodu po naravi imejte oči na pecljih in najdite najlepše listje v letošnji jesenski kolekciji. Nato z njim preprosto napolnite eno od vaz in pisana jesenska dekoracija doma je pripravljena!

Jesenska dekoracija s pisanimi listi
Kdo pravi, da so najlepši šopki na voljo spomladi? Pisano listje je lahko čudovita jesenska dekoracija.

Viseča dekoracija iz listov

Ta čudovita jesenska dekoracija je kot nalašč za tisti prazen kotiček na steni, ki ste ga vedno želeli zapolniti, ampak niste imeli ideje, s čim ... V gozdu poiščite lepo vejo ter najlepše in najbolj pisane liste, kar jih lahko najdete. Nato s šivanko nekaj listov nanizajte na vrvico ter postopek večkrat ponovite, da dobite več vrvic z obešenimi listi – končno število vrvic je seveda odvisno od dolžine veje, ki ste jo prinesli domov. Nato vrvice pritrdite na vejo in vse skupaj obesite na steno.

Namig: posamezne vrvice so lahko različnih dolžin, s čimer boste poskrbeli za večjo razgibanost svoje umetnine.

Uživanje na prostem kljub nižjim temperaturam

Zdaj pa se preselimo še na balkon ali teraso. Za vas smo zbrali tudi ideje za jesensko dekoracijo kotička na prostem – kdo pravi, da ob hladnejših dneh ne morete posedeti zunaj in uživati v srkanju čaja ter branju knjige? Poskrbite le, da vam bo kljub nižjim temperaturam prijetno toplo.

Dekoracija na vhodu pred domom
Naj v duhu jeseni zaživi tudi vaš vhod.

Listnate svečke za prijetne večere

Preprosta izdelava, a izjemen učinek. Za ustvarjanje potrebujete zgolj večji kozarec za vlaganje, belo lepilo, listje in svečke. Na zunanjo stran kozarca z belim lepilom prilepite pisane liste, pri tem pa vam ni treba paziti na simetrijo ali kaj podobnega – omejitev ni! Vrh kozarca lahko nato ovijete z vrvico iz jute ali drugo dekorativno vrvico. Nato samo počakajte, da se lepilo posuši, in jesenska dekoracija za čaroben večer na prostem je pripravljena!

Namig: Na mizo lahko na primer postavite tri svečnike iz kozarcev različnih velikosti, s čimer boste poskrbeli za zanimiv učinek, hkrati pa tudi za prijeten ambient.

Dodatki v jesenskih barvah

Če želite svoj balkon ali teraso pripraviti na jesen, to ne pomeni, da morate svoj kotiček na prostem popolnoma prenoviti. Dovolj bo že nekaj dodatkov v jesenskih barvah, kot so rdeča, oranžna, temno rumena, rjava in zlata. To lahko dosežete že z menjavo dekorativnih blazin in drugimi jesenskimi dodatki, ki smo jih opisali že zgoraj.

Jesenska dekoracija na balkonu
Jesenski dodatki na balkonu bodo poskrbeli za prijeten ambient ob srkanju čaja ali kave.

Okrasitev ograje

Pri dekoriranju izkoristite ograjo svojega balkona ali terase in okrog nje ovijte lampijončke ali pa girlando iz listja, ki jo lahko izdelate tudi sami. Ta naj bo čim bolj gosta, da bo učinek čim boljši.

Pri sami dekoraciji pa seveda ne pozabite na pravo mero, saj tudi dodatki izgubijo svoj čar, če je na koncu vsega preveč.

Ne pozabite na vhodna vrata in verando

Seveda pa je pomembno, da pomislimo tudi na vhod, saj ta predstavlja prvi stik s svetom, na podlagi katerega si obiskovalci ustvarijo vtis o domu, v katerega prihajajo. Pokažite svojo kreativnost in edinstven slog ter v jesensko ustvarjanje ne pozabite vključiti tudi vhodnih vrat in okolice.

Pisane buče

Buče so seveda nepogrešljiv jesenski okras. Če smo pri hodniku omenjali majhne buče, pa zdaj potrebujemo velike, ki jih bomo postavili na tla ob vhodnih vratih. Te nato prebarvajte z akrilnimi barvami, vodilo pa naj vam bo predvsem vaš navdih! Pomislite, kakšne barve bi se najbolje ujemale s fasado vaše hiše in barvo vrat, poskrbite pa lahko tudi za zanimive kontraste. S pomočjo selotejpa lahko ustvarite tudi geometrijske vzorce, ki bodo dodali pridih modernosti.

Jesenska dekoracija Inothermovih vhodnih vrat
Pisane buče pred vhodnimi vrati so v jesenskem času prava paša za oči.

Jesenski venček je vedno dobra izbira

Bolj klasično dekoracijo pa zagotovo predstavlja tudi dobri stari venček. Takšna jesenska okrasitev vrat pa seveda ni nujno klasična, saj lahko na svoja vhodna vrata obesite praktično karkoli vam srce poželi.

Obod venčka lahko ovijete z girlando iz jesenskega listja, se odločite za suho cvetje, na venček nalepite jesenske plodove, ki jih prebarvate z različnimi pastelnimi ali zlatimi odtenki, naredite venček iz majhnih buč ... Možnosti je skorajda neskončno, zato si dovolite biti kreativni in na svoja vrata obesiti venček, ki bo pritegnil pogled vsakega mimoidočega!

Jesenski venček na modrih vhodnih vratih
Jesenski venček je klasična izbira, kar pa ne pomeni, da mora biti tudi videti klasično – dajte domišljiji prosto pot!

Vrata kot dekoracija

Seveda pa so lahko odlična dekoracija za vsak letni čas kar vaša vhodna vrata! Inotherm vam namreč omogoča, da svoj vhod prilagodite lastnim željam, tudi na drzen, vpadljiv način, s katerim boste izstopali iz množice in dodatnega okrasja sploh ne boste potrebovali. Na voljo so vam različne barve, tudi v jesenskih odtenkih, če želite svoj dom resnično pripraviti na nov letni čas.

Za lažje odločanje lahko s pomočjo našega konfiguratorja poiščete svoj najljubši model vhodnih vrat, nato pa ga lahko odenete v različne barve in preizkusite s pomočjo slike lastnega pročelja. Za vsa dodatna vprašanja pa vam je vedno na voljo naša ekipa za podporo strankam, ki vam bo z veseljem pomagala najti vaša sanjska vrata! 

Ste izvedeli vse, kar potrebujete?

Seveda, ta stran me je prepričala
Zanima me samo še nekaj malenkosti
Za končno odločitev potrebujem več podatkov
Z vsebinami na strani si težko pomagam
Predstavljene informacije so nekoristne

(4 ocene, 3,3)

Zahvaljujemo se za vašo oceno!

Oceno za to stran ste že oddali.