Blog

Kako izbrati kakovostna vhodna vrata?

Nakup vhodnih vrat je izjemno pomembna odločitev, saj gre za dolgoročno naložbo, ki se obrestuje v obliki višje estetske vrednosti našega doma, višje ravni varnosti in nižjih stroškov ogrevanja ali hlajenja. Prav zato je ključno, da v morju modelov izberemo kakovostna vrata, ki nam bodo dolgo in uspešno služila. A katere pogoje morajo slednja izpolnjevati, da si zaslužijo pridevnik kakovostna? Kaj je nujno upoštevati, da se pri nakupu ne opečemo? 

Toplotna izolativnost 

Znano dejstvo je, da lahko skozi slabo izolirana okna in vrata izgubimo celo več toplote kot skozi slabo izolirano fasado, s tem pa znatno povečamo stroške ogrevanja. Kakovostna vhodna vrata so zatorej tista, ki pozimi zadržijo hladen zrak zunaj in toplega v notranjosti, poleti pa obratno. 

Pozanimajte se o toplotni prevodnosti 

Toplotna prevodnost nam pove, koliko toplote v eni sekundi prepusti kvadratni meter materiala z debelino enega metra, in sicer če je temperaturna razlika med obema stranema ena stopinja Celzija oz. en kelvin. Izrazimo jo z vati na meter kelvin (W/mK), nižja vrednost pa pomeni boljšo izolativnost.

Strokovnjaki za vhodna vrata priporočajo modele s toplotno prevodnostjo, ki ne presega 1,4 W/m2k, za pasivne hiše pa je primerna vrednost 1  W/m2k ali manj. A kaj vse vpliva na toplotno prevodnost vhoda?

Referenca vhodnih vrat Inotherm
Dovršena vrata bodo skupaj z okni igrala ključno vlogo pri tem, da bodo toplotne izgube kar najmanjše.

Material in polnilo sta odločilna …

Les je izjemen naravni izolator, saj njegova toplotna prevodnost znaša približno 1.5 W/m2k. Tej vrednosti se PVC (približno 2,4 W/m2K) in aluminij (4 W/m2K) na prvi pogled ne moreta približati. Toda pozor: moderna vhodna vrata, kakršna so tudi aluminijasta, niso izdelana zgolj iz enega materiala, temveč iz tako imenovane “sendvič konstrukcije”, pri kateri je med zunanjo in notranjo ploščo vstavljeno izolativno polnilo. 

Kombinacija močne aluminijaste plošče na obeh straneh vratnega krila ter inovativnega polnila, ki odlikuje Inothermova vhodna vrata, tako omogoča izjemno nizko toplotno prevodnost. Pri naših najboljših modelih se ta spusti do osupljivih 0,61 W / m2K. 

… a le v kombinaciji s kakovostnimi tesnili! 

Niti masivno in odlično izolirano vratno krilo pa nam ne bo koristilo, če ga ne bo spremljalo dobro tesnenje. Za moderna, energetsko učinkovita vhodna vrata je priporočljivo vsaj tesnenje v dveh ravneh, še boljše pa je trojno tesnenje.

Inothermova alu vhodna vrata se zato ponašajo s tremi naokoli tekočimi tesnili, okrepljeni z vulkaniziranimi vogalnimi spoji, v brazdi med krilom in okvirjem pa se nahaja tudi posebna toplotna pregrada, ki preprečuje izhajanje toplote. S termično prekinitvijo in dodatnim tesnilom je opremljen tudi pohodni prag naših modelov. 

Seveda pa ob omembi izolativnosti ne gre mimo vgradnje. Zgolj pravilno vgrajena vrata, ki jih bo v vhod namestil izkušen in pooblaščen mojster, bodo zagotavljala popolno naleganje v okvir, s tem pa brezhibno tesnenje.

Inothermov strokovnjak z rokavicami in metrom meri bodoča vhodna vrata.
Montažo vhodnih vrat raje prepustimo strokovnjakom.

Kaj pa stekla? 

Mnogi energetski strokovnjaki odsvetujejo vratna krila s steklenimi paneli, saj največ toplote iz objekta pobegne ravno skozi steklo. A z novimi tehnologijami so na trg vstopili kakovostni stekleni paneli, ki znatno znižajo toplotne izgube. 

Če se ne želite odpovedati zasteklitvi, vsekakor izberite večslojna stekla večje debeline, pri katerih se toplotna prepustnost giblje okrog 0,5 W / m2K. Takšna izbira ni le energetsko učinkovitejša, temveč tudi varnejša, saj vas močnejše steklo lažje zavaruje pred vlomilci.

V Inothermovi ponudbi so vsa stekla troslojna, debelina posameznega sloja pa znaša nadpovprečnih 6 mm, kar pripomore k odlični izolativnosti.

Prikaz trislojne zasnove stekel v vhodnih vratih Inothem.
Vhodna vrata Inotherm imajo trislojne zasnove stekel.

Statična stabilnost 

Tako je: nismo še popolnoma opravili z izolativnostjo. Da namreč naša nova vrata ne bodo prepuščala toplote, moramo izbrati ne le dobro izolirano, temveč tudi konstrukcijsko stabilno vratno krilo. Predvsem manj kakovostna vrata se lahko ob povečani vlažnosti ali zaradi večjih temperaturnih razlik med notranjostjo in zunanjostjo pričnejo zvijati, s tem pa se prenehajo prilegati v okvir. 

K sreči lahko s pomočjo modernih tehnologij to težavo v veliki meri omilimo ali celo odpravimo, zato se velja vedno pozanimati, če proizvajalec vrat ponuja mehanizem ali kako drugo rešitev, ki preprečuje krivljenje. Inothermovi modeli vrat se že serijsko ponašajo z izjemno strukturno trdnostjo, za katero skrbi tudi posebna diletacijska plast, ki tudi pri večjih temperaturnih nihanjih preprečuje kakršne koli deformacije. 

Vzdrževanje in trpežnost 

Z nakupom manj kakovostnih vhodnih vrat morda kratkoročno prihranimo, vendar nas bodo pogostejše vzdrževanje ali celo servisni posegi kasneje dodatno udarili po žepu. Na drugi strani je pri kakovostnih vratih potreba po vzdrževanju bistveno manjša.

Za zagotovitev trajne funkcionalnosti in estetske obstojnosti vhodnih vrat, je treba poskrbeti za redno vzdrževanje.

Pri lesenih vhodnih vratih je treba denimo še posebej paziti na kakovost lakiranja, saj je les živ material, ki zahteva nenehno nego. Nekakovostno zaščitena vrata bodo prej izgubila svoj prvotni lesk in zahtevala več naknadnih vzdrževalnih posegov. Na kakovost premaza je treba paziti tudi pri izbiri aluminijastih vrat, ki pa so bistveno manj zahtevna za vzdrževanje. S kakovostnim prašnim lakiranjem si boste namreč zagotovili še leta brezhibnega izgleda, pa tudi čiščenje je mnogo preprostejše. 

Kakovost pomeni tudi varnost

Protivlomna zaščita je bistvena komponenta kakovostnih vhodnih vrat. Kako varna so slednja, ugotovimo s pomočjo standarda RC (ang. “resistance class”). V svetu protivlomne zaščite obstaja 6 tovrstnih varnostnih razredov, od RC 1 do RC 6. Pri stanovanjskih objektih so običajno v uporabi vrata prvih treh razredov, medtem ko se višje ravni zaščite uporabljajo pri pomembnih objektih z izjemno visokim tveganjem oz. industrijskih ali vojaških objektih. 

Varnostni strokovnjaki svetujejo vrata z zaščito po standardu RC 2 ali RC 3. Standard RC 3 zagotavlja zaščito pred priložnostnimi vlomilci in je primeren za vrata na objektih z običajno stopnjo tveganja. Za bolj ogrožene stanovanjske objekte pa se priporoča varnostni paket RC 3, s katerim bodo vrata kos tudi izkušenejšim vlomilcem, ki pri delu uporabljajo specializirana orodja. 

Med osnovne zahteve za varna vrata sicer spadajo:

  • debelo vratno krilo z večslojno zasteklitvijo;
  • večtočkovna ključavnica z dodatnimi kavlji in zatiči;
  • varnostni tečaji, ki preprečujejo, da bi vlomilec snel vratno krilo;
  • varnostna rozeta ali garnitura, ki cilinder ščiti pred prevrtavanjem;
  • cilinder z varnostnim profilom.

Inothermova vhodna vrata že serijsko razpolagajo z zgornjimi zaščitnimi elementi, saj so opremljena s 5-točkovno ključavnico, nadpovprečno debelimi aluminijastimi ploščami, zaščito cilindra (ki omogoča obojestransko odklepanje in zaklepanje) ter tridelnimi varnostnimi tečaji.

Vhodna vrata z obsvetlobo
Vsi naši modeli vhodnih vrat so opremljeni s protivlomnimi tehnologijami, s katerimi so si prislužili mednarodne varnostne certifikate.

Napredne rešitve za prijetnejšo uporabo 

Ena od pomembnih odlik kakovostnih vhodnih vrat je tudi ta, da olajšajo naš vsakdan. Za to so v veliki meri odgovorne moderne tehnologije, denimo pametna ključavnica, ki omogoča odklepanje brez ključa. A tudi na tem področju je potrebna previdnost. 

Če si želimo na primer želimo ključavnice na prstni odtis, je bistveno, da izberemo takšno s kakovostnim čitalcem, ki bo bliskovito prepoznal prstni odtis - tudi v primerih, ko bomo prst nanj položili pod rahlo spremenjenim kotom ali bo naš odtis skalila drobna poškodba prstne blazinice. Več kot smiselno pa je razmisliti tudi o alternativnih načinih odklepanja, denimo z numerično kodo ali pametnim telefonom, ki omogoča tudi preprosto upravljanje s ključavnico ali nadzor nad njo.

Pri Inothermu smo tovrstne trende v želji po kar najinovativnejši rešitvi združili v en sam pametni sistem za odpiranje vrat, imenovan Inosmart. Ta združuje kar tri načine odklepanja (s prstnim odtisom, pametnim telefonom ali kodo), preprosto upravljanje prek mobilne aplikacije in algoritem za samostojno učenje. Spoznajte ga pobližje in odkrijte, zakaj spada med vodilne rešitve na trgu! 

Ste izvedeli vse, kar potrebujete?

Seveda, ta stran me je prepričala
Zanima me samo še nekaj malenkosti
Za končno odločitev potrebujem več podatkov
Z vsebinami na strani si težko pomagam
Predstavljene informacije so nekoristne

Zahvaljujemo se za vašo oceno!

Oceno za to stran ste že oddali.