Blog

Kako izbrati popoln predpražnik?

Predpražnik pred vhodnimi vrati z napisom hello, zraven sedi kuža.

Predpražnik. Dodatek, v katerega si obrišemo blatne ali mokre čevlje, in hkrati eden prvih dodatkov, ki na goste naredijo vtis. Četudi pri urejanju vhoda marsikdaj malce pozabimo nanj, poleg vhodnih vrat predstavlja enega ključnih dekorativnih elementov zunanjosti. A njegova funkcija je vse prej kot samo estetska. Sploh pozimi, ko so naši čevlji še pogosteje mokri in blatni, je predpražnik nepogrešljiv zunanji pripomoček. Če ga premišljeno izberemo in pravilno uporabljamo, si lahko namreč prihranimo kar nekaj dela s čiščenjem in pometanjem hodnika. 

Zato vsekakor preberite, na kaj morate biti pri njegovi izbiri pozorni!

Predpražnik – brez njega pač ne gre

Najsi še tako pazimo, da s sprehoda ne bomo prinesli tudi zaplat blata ali mokrih stopinj, lahko plundra, sneg in dež vsa naša prizadevanja v trenutku zradirajo. Danes je na voljo več vrst materialov in slogov predpražnikov, a namesto na njegov videz se raje osredotočite na to, da izberete takšnega, ki ustreza namenu in vašemu vhodu. Na mestu so predvsem naslednja vprašanja:

  • Bo predpražnik ves čas izpostavljen vremenu ali pa bo zaščiten s streho? 
  • Bo zaradi položaja poleti ves čas izpostavljen vročemu soncu? 
  • Ali vaš dom krasijo elegantna vhodna vrata, ki se jim ne podajo vpadljivi predpražniki? 
  • Želite s predpražnikom izraziti dobrodošlico ali dopolniti unikaten slog ureditve vhoda?
  • Bo predpražnik namenjen tako dvonožnim kot tudi štirinožnim prebivalcem/gostom?
Bela vhodna vrata z dvema rastlinskima loncema na vsaki strani in predpražnikom, kjer piše 'Welcome'.
Slog predpražnika prilagodite slogu svojih vhodnih vrat.

Pri izbiri torej upoštevajte vse dejavnike, ki so značilni prav za vaš vhod - od praktičnih do estetskih. Bistveno je, da izberete takšnega, ki:

  • dopolni slog vašega vhoda in ga ne ruši,
  • ima grobo površino za lažje odstranjevanje umazanije,
  • je dovolj kakovosten, da ga brez težav stresete, posesate ali celo operete z vodo. 

Ste vedeli? 80 % umazanije izvira iz zunanjosti!

Velikost je pomembna!

Mere tudi pri izbiri predpražnika še kako štejejo. Seveda morajo biti primerne vhodnim vratom, saj bi ogromen predpražnik pred manjšim vhodom kaj hitro izgledal smešno, a bistveno je, da je površina dovolj velika za nemoteno uporabo. 

Če boste izbrali premajhen predpražnik, se vam namreč lahko hitro zgodi, da boste tako vi kot vaši gostje nanj stopili samo z eno nogo, v najslabšem primeru pa kar čezenj in na čisto podlago na hodniku. 

Če pa boste pred vhodna vrata postavili dovolj širok in dolg predpražnik, boste tako nekoliko bolj razposajene družinske člane ali obiskovalce spodbudili, da čim več umazanije pustijo tam, kamor spada – pri vhodnih vratih.

In tudi material je pomemben!

Zunanji predpražniki, ki jih najpogosteje postavimo pred vhodna vrata, morajo biti izdelani iz vodoodpornega materiala. Dobro je, če je površina groba, saj bodo tako z vaših podplatov odstranili kar največ umazanije.

Gumijast predpražnik
Če je predpražnik pred vašimi vhodnimi vrati nezaščiten, si omislite vodoodpornega.

V večjih trgovinah z opremo za dom in nakupovalnih središčih je danes ponudba predpražnikov res pestra. Najdete lahko takšne iz:

  • klobučevine, 
  • gume, 
  • morske trave, 
  • tikovine, 
  • poliamida in 
  • najlona. 

Še posebej priljubljeni so predpražniki iz kokosovih vlaken. Nekateri se ponašajo celo z antistatičnimi lastnostmi, spet drugi poleg odstranitve umazanije hkrati še preprečijo drsenje in podplate celo razkužijo.  

Bodite pa pazljivi: če boste izbrali gumijast predpražnik, se lahko ta poleti zaradi izpostavljenosti močnemu soncu prilepi na podlago ali razbarva, pozimi pa zaradi nizkih temperatur tudi razpoka.

Ne pozabite na notranji predpražnik!

Pri nakupu predpražnika se pogosto osredotočimo na tistega na zunanji strani vhoda, a za kar najučinkovitejšo uporabo je najbolje uporabiti dvojec - enega na notranji in enega na zunanji strani. Pri nakup torej ne pozabite na notranji predpražnik!

Če zunanji predpražnik, torej tisti na zunanji strani vhodnih vrat, poskrbi, da na čist hodnik ne prinesemo mokrih odtisov in blata ter druge umazanije, ima notranji predpražnik povsem drugo nalogo. Medtem ko zunanji predpražnik s čevljev odstrani trdo umazanijo, notranjega uporabimo, da s čevljev vpije čim več vlage. 

Notranji predpražnik v veži z napisom home.
Notranji predpražnik je lep stilski dodatek, obenem pa goste spodbudi, da se sezujejo.

Prav zato je notranji predpražnik še posebej uporaben v obdobjih deževnega vremena ali obilnejšega sneženja. Najbolje je poseči po materialih, kakršni so sisal, juta ali tkanina. Posebej priporočljivo je, da izberete takšne z gumijastim dnom, da se ne bo premaknil vsakokrat, ko boste stopili nanj. 

Še dodaten nasvet: pri nakupu bodite pozorni, da izberete predpražnik iz pralnega materiala, da ga boste lahko večkrat in hitreje oprali. Zgolj čist notranji predpražnik bo namreč učinkovito branil vaš hodnik pred mokrimi sledmi in drugo umazanijo.  

Imate psa (ali pa ga imajo vaši gostje)?

Če imate psa, bo predpražnik po sprehodu poskrbel, da bodo tačke vašega štirinožnega prijatelja obrisane, kot bi mignil. Psi imajo radi grobo površino, zato se vam ni treba bati, da bi se predpražnika izogibali v velikem loku. Vseeno pa je veliko lažje, če lastniki psov predpražniku dodate še kakšen “komplet” za hitro brisanje tačk, s pomočjo katerega bo to opravilo postalo rutina. Še najbolje se obneseta posodica z vodo in brisačka, ki ju diskretno postavite ob vrata in se ob prihodu s sprehoda izognete zadregi ter iskanju primernih pripomočkov. 

Izberite takšnega, ki se poda k vašim vratom

Preden izberete predpražnik, nedvomno razmislite o tem, kakšen se bo podal zvezdi vašega vhoda – vhodnim vratom. Če so vaša vhodna vrata elegantna, brez dodatnih dekorativnih elementov, kot so ornamentna stekla in medeninasta držala, izberite predpražnik v podobnem slogu, ki se bo skladal z dizajnom in barvo vrat (namig: pri takšnih lastnikih je priljubljena temna barva).

Zanimiv predpražnik v rjavi barvi z napisom Come on in, we're not rerady.
Predpražnik z zabavnim napisom vas bo ob prihodu domov najprej razvedril. (Vir: bobvila.com)

Če pa ste bili pri izbiri vrat drznejši in ste izbrali takšna modre, zelenkaste ali celo rdeče barve, izberite subtilen predpražnik nevtralne barve z zgolj kakšnim posebnim elementom, ki se bo ujemal s posebnostjo vrat. Najpogosteje boste v ponudbi naleteli na črne in rjave odtenke predpražnikov, saj se ti najlažje uskladijo s pročeljem in vhodnimi vrati, pa tudi umazanija se na njih najmanj pozna.

A nihče ne pravi, da morate takšen predpražnik izbrati tudi sami! Lahko izberete recimo takšnega  s kakšnim zabavnim sporočilom, ki bo gostom narisal nasmeh na obraz (npr. »Najboljši gost je gost, ki odide do 19h«), ali pa predpražnik posebne oblike, ki bo radovedno dvignil obrvi vseh, ki vas bodo obiskali prvič. Izbira je dandanes skorajda neskončna.

Ste izvedeli vse, kar potrebujete?

Seveda, ta stran me je prepričala
Zanima me samo še nekaj malenkosti
Za končno odločitev potrebujem več podatkov
Z vsebinami na strani si težko pomagam
Predstavljene informacije so nekoristne

Zahvaljujemo se za vašo oceno!

Oceno za to stran ste že oddali.