Blog

Kako izbrati popolno barvo vhodnih vrat?

Moderna aluminijasta vrata v nežni sivi barvi z rastlinsko dekoracijo na vhodu.

Tako kot knjigo sodimo po platnicah, tudi hišo največkrat ocenimo že, ko od daleč uzremo fasado, kot gostje pa si vtis ustvarimo že na vhodnih vratih. Ko načrtujemo zunanjost svojega doma, moramo zato dobro razmisliti, kakšno zgodbo želimo posredovati opazovalcem in obiskovalcem ter kateri del svoje osebnosti bi radi izrazili s pomočjo vhodnih vrat. In eno najpomembnejših vlog pri tem igrajo barve. 

Redki so srečneži, ki v hipu vedo, katere barvne kombinacije želijo za svoj vhod. Veliko pogosteje namreč ob kopici barvnih odtenkov ne vemo niti, kje začeti. Da bi vam olajšali prve korake v vse bolj pisanem svetu vhodnih vrat, smo za vas tokrat pripravili kratek pregled različnih trendov in nasvetov za izbiro popolnega odtenka. 

Kaj torej upoštevati pri izbiri barve vhodnih vrat? Najprej si poglejmo, kako lahko te odražajo vašo osebnost in slog hiše.

Večna eleganca

Če prisegate na klasičen videz ter ne želite zapravljati časa za sledenje različnim modnim trendom, bodo za vas prava izbira črna ali temno siva vhodna vrata. Ta v kombinaciji s klasično belo fasado poskrbijo za eleganten videz, ki nikoli ne gre iz mode, zato se vam ne bo treba vsakih nekaj let ukvarjati z izbiro novih vrat.

Klasična temno siva vhodna vrata poskrbijo za eleganten videz.

Takšna vrata hkrati dodajo noto prestiža in dajo vedeti, da za njimi prebiva lastnik, ki dobro ve, česa si želi.

V KORAKU S TRENDI

Ste popolno nasprotje zgoraj opisanega karakterja? Vam predvidljivost ubija duha,  sledenje različnim trendom pa vam predstavlja hobi ali celo izziv? V tem primeru boste najbrž poskrbeli tudi, da iz mode ne bo šlaniti zunanja ureditev vašega doma.

V koraku s trendi lahko ostanete že, če se odločite za modno barvo vhodnih vrat. To ne bo zahtevalo velikega finančnega vložka, saj ne boste čez noč zamenjali celotne fasade, hiši pa boste vseeno dodali zanimiv element, ki bo v hipu ujel pozornost mimoidočih in pročelju vdahnil samosvoj značaj. 

Za inspiracijo naj vam omenimo samo nekaj najnovejših trendov:

1. Temno siva je nova črna

Kot izgleda, bo siva barva v trendu še kar nekaj časa, zato predstavlja modno in hkrati brezčasno izbiro. Temno sivi odtenki bodo poskrbeli za sodoben videz in dopolnili zunanjost hiše.

2. Temnejši odtenki

Če so bili v preteklosti zelo priljubljeni živi odtenki vhodnih vrat, pa zdaj vse bolj modni postajajo temnejši odtenki, ki zajemajo temno modro, gozdnato zeleno ter temne odtenke vijolične, vsi pa dobro pospremijo nevtralno zunanjost hiše.

Moderna aluminijasta vhodna vrata Inotherm v veliki hiši z vijoličnimi rožami na dvorišču in lastnico, ki prihaja domov.
Vrača se trend vedno temnejših barv vhodnih vrat.

3. Vračanje k lesu

Les pravzaprav nikdar ni odšel iz mode, a vračanje k naravi je posebej v zadnjih leti tudi vse pomembnejša komponenta naprednih dizajnov. Les namreč poskrbi za toplino in tako nevtralizira nekoliko hladnejšo atmosfero modernih modernih materialov, obenem pa bolj kot vsi drugi materiali izžareva domačnost in gostoljubje. Tako so lesena vrata spet izjemno “in,” za napredek pa skrbijo nove trendovske oblike. 

Seveda pa se zavedamo, da les kot naravni material zahteva sprotno nego in nenehno vzdrževanje, zaradi česar so lesena vhodna vrata kljub svojemu pristnemu šarmu prevelik kompromis. Na težavo odgovarjamo z inovativnimi lesnimi dekorji, v katere odenemo vhodna vrata in jim s tem podarimo naraven izgled lesa. Poseben postopek sublimacije, s katerimi “lesni vzorec” po vaši izbiri odtisnemo na površino vratnega krila, ustvari vrata, ki jih skorajda ni moč ločiti od pristnih lesenih.

Moderna aluminijasta vhodna vrata, odeta v leseni dekor, pred vhodom pa je rastlinska dekoracija.
Vhodna vrata, odeta v rustikalni lesni dekor.

Za drzne

Ste drzne sorte in naravnost obožujete žive barve ter pisane kombinacije? Potem je skrajni čas, da izkoristite bogato ponudbo barv na trgu in svoja nova vrata izberete v enem od živahnejših odtenkov. Na ta način lahko ustvarite edinstven zunanji ambient, ki vas bo ob prihodu domov vselej razvedril in vam vlil energije, vašim gostom pa se bo tako vtisnil v spomin, da nikoli več ne bodo zgrešili vaše hiše.

Dovolite si eksperimentirati in preizkusite rdečo, rumeno ali zeleno barvo, lahko pa se odločite tudi za bolj umirjene odtenke barv, kot je na primer vinsko rdeča.

Prav gotovo ste že slišali za znamenito londonsko sosesko Notting Hill, v kateri se bohotijo čudovite hiše z vrati živih barv – naj bo to vaša inspiracija, s katero boste poskrbeli za nepozaben prvi vtis na svoje obiskovalce.

Notting Hill naselje v Veliki Britaniji s pisanimi hišami in vhodnimi vrati.
Znamenito londonsko naselje Notting Hill je znano po svojih pisanih vhodnih vratih in fasadah.

Naraven videz

Mogoče pa ste med tistimi, ki ste svoj dom odeli v naravne lesne materiale in odtenke. V tem primeru bodo piko na i pri tem dodala vaša vhodna vrata.

Kot že omenjeno, lahko čudovit videz lesa dosežete z imitacijo lesnih dekorjev.

Tako boste dobili izjemno kakovostna aluminijasta vrata, ki bodo zagotavljala videz in občutek lesa. Posledično boste lahko uživali v vseh prednostih aluminijastih vrat, kot je na primer zelo dolga življenjska doba, hkrati pa boste privarčevali čas in denar, saj vam ne bo treba skrbeti za obnavljanje lesa.

Ustvarjanje kontrastov

Z izbiro vrat pa lahko ustvarite tudi zanimive kontraste, ki bodo videz vaše hiše dvignili na povsem novo raven. Temno pročelje lahko tako uskladite z živimi vrati in obratno. Ob sivi barvi hiše bodo tako na primer zaživela vhodna vrata v mint barvi, rdeča fasada pa se bo dobro ujela s temnejšimi odtenki modre ali sive.

Ulica v Grčiji z živimi barvami fasad in vrat ter oken.
Ena izmed ulic v Grčiji, kjer lahko opazimo barvni kontrast med fasado in vhodnimi vrati.

Po drugi strani pa se lahko odločite tudi za priljubljen monokromatski slog ter izberete eno osnovno barvo, nato pa dodate celo paleto različnih odtenkov, ki jih je mogoče ustvariti iz izvirnika. Pri tem moramo biti nekoliko previdnejši, dobro pa se je za nasvet obrniti tudi na strokovnjaka, saj lahko v nasprotnem primeru dosežemo precej hladen ali temačen učinek.

Kot dodatno zanimivost med trendi naj omenimo še slog »all white«, pri katerem belo fasado uskladite z belimi vrati, zaradi česar se bodo ta naravnost zlila s pročeljem.

Še nekaj nasvetov

Neodvisno od tega, za kakšno barvo vrat se odločite na podlagi svoje osebnosti in sloga hiše, pa je pomembno, da sledite določenim nasvetom, ki vam bodo pomagali pravilno izbrati želen odtenek.

Izbira barve ob pravi svetlobi

Izjemnega pomena je, da barvo izbirate pri dnevni svetlobi. Pomembno je namreč, da jo preučite v okolju, v katerem bo kasneje tudi zaživela. Če barvo izberete v notranjosti hiše, se vam lahko zgodi, da boste na koncu razočarani, saj boste dosegli drugačen odtenek od načrtovanega.

Da si boste lažje predstavljali, kako bo barva videti na vaših vhodnih vratih, lahko na stara vrata nalepite vzorčne odtenke barv in spremljate, kako se barva spreminja ob različni svetlobi.

Temno siva vhodna vrata na moderni hiši z urejeno okolico.
Temno fasado lahko uskladite s temnimi vhodnimi vrati, ki se lepo zlijejo s pročeljem.

Ne pozabite na okolico

Če se ne morete odločiti, kakšno barvo vrat izbrati, lahko navdih dobite tudi pri okolici svojega doma. Odtenki zelene, modre, rjave in drugih naravnih barv se lahko lepo prelijejo tudi na platno vaše hiše, s čimer boste poskrbeli, da se bo ta prijetno zlila z okolico. Če želite, da vaša hiša izstopa v mestni džungli, pa se boste seveda odločili za popolnoma drugačen pristop. Sami namreč odločate, v kakšni meri bi radi izstopali. 

Poskrbite za dodatke

Vrata lahko dodatno poživite tudi tako, da se odločite za nove dodatke, med katere na primer spada ornamentno steklo. Z njim boste poskrbeli za izjemno igro svetlobe ter svojim vratom dodali nov vzorec in jih na takšen način popestrili.

Odločite se lahko tudi za nova držala, ki so modernejša alternativa klasičnim kljukam. S pravilno izbiro boste zaokrožili in poudarili celosten slog svojega vhoda ter vratom dodali sodoben pridih, hkrati pa poskrbeli tudi za večjo varnost.

Nekaj več pa lahko svojim vratom dodate tudi tako, da se odločite za tablico, na katero lahko napišete hišno številko svojega doma, ali pa na vrata dodate tablico s priimkom ali drugim napisom po lastnih željah. Pri tem velja, da ne gre pretiravati, saj svojih vrat ne želite zasenčiti s preveliko mero dodatkov.

Svetlo modra lesena vhodna vrata s črno kljuko in črno hišno številko 15.
Svoja vhodna vrata lahko popestrite z znakom svoje hišne številke.

Še vedno ne vem, kako izbrati popolno barvo vrat!

Še vedno niste povsem prepričani, kako izbrati pravo barvo vhodnih vrat za svoj dom? Bi bili radi drzni, a ne veste, kako narediti prvi korak? Se bojite, da boste v poplavi “umirjenih” slogov preveč izstopali. Svetujemo vam naslednje: 

  • S pomočjo konfiguratorja poiščite svoj najljubši model vhodnih vrat ali ga zasnujte oz. prilagodite kar sami, nato pa ga odenite v različne barve in preizkusite s pomočjo slike lastnega pročelja. 
  • Stopite v stik z nami in se dogovorite za brezplačno online svetovanje. Naši strokovnjaki vam bodo s svojimi bogatimi izkušnjami zagotovo pomagali do pravilne izbire. Če vam razmere in zdravje dopuščajo, ste seveda dobrodošli tudi v našem salonu v Prigorici. 
  • In če bi se po navdih odpravili kadar koli in kar z domačega kavča, se podajte na sprehod v naš virtualni salon ter si oglejte različne barvne kombinacije, ki jih nato lahko poustvarite s konfiguratorjem.

Ste izvedeli vse, kar potrebujete?

Seveda, ta stran me je prepričala
Zanima me samo še nekaj malenkosti
Za končno odločitev potrebujem več podatkov
Z vsebinami na strani si težko pomagam
Predstavljene informacije so nekoristne

Zahvaljujemo se za vašo oceno!

Oceno za to stran ste že oddali.