Blog

Kako izbrati pravo dimenzijo vhodnih vrat?

Moderna aluminijasta vhodna vrata z obsvetlobo.

Vhodna vrata predstavljajo enega najvidnejših elementov pročelja, zato si jih vse več kupcev želi povsem povsem prilagoditi svojim željam. Nakup vhodnih vrat po meri omogoča skorajda popolno svobodo glede izbire barv, zasteklitve in okrasnih elementov, pa tudi dimenzij. Toda kako vedeti, kako velika vrata potrebujemo glede na zidno odprtino oziroma kako velika vrata izbrati? Brez skrbi, vse to vam izdamo v tem prispevku!

Najpogostejše dimenzije vratne odprtine

Tako pri načrtovanju novogradnje kot pri prenovi obstoječega vhoda se najpogosteje ravnamo po dimenzijah zidne odprtine. Te v večini primerov znašajo nekje med 950 in 1.135 milimetri v širino, v višino pa merijo približno od 2.000 do 2.200 milimetrov.

Strokovnjak za montažo vhodnih vrat v procesu montiranja.
Priporočamo, da že v postopku načrtovanja novogradnje ali obnove starejšega objekta upoštevate dimenzije vratne odprtine.

Pri načrtovanju ali naročilu sanjskih vhodnih vrat pa se boste najverjetneje srečali še z nekaj različnimi merami. Da se boste med njimi lažje znašli, smo za vas pripravili priročen slovarček.

Katere vrste dimenzij moramo poznati pri nakupu vhodnih vrat?

Da se boste lažje dogovarjali z arhitektom, prodajnim strokovnjakom ali merilcem, morate pri načrtovanju vhoda poznati predvsem naslednje dimenzije, povezane z vhodnimi vrati:

  1. O zidarski meri smo deloma že govorili. Gre namreč za širino zidne odprtine, ki jo merimo od zidu do zidu.
  2. Svetla mera je širina, ki jo izmerimo od enega podboja do drugega.
  3. Dimenzija vratnega krila pomeni širino samega krila. Če govorimo o proizvodni meri, pa mislimo širino vratnega krila, ki vključuje še podboje (ne pa okrasne letvice).

Da lahko vhodna vrata brez težav vgradimo tudi v primeru, da stene niso popolnoma ravne, se zidarska in proizvodna mera med seboj vedno malenkost razlikujeta, vendar ta razlika ne bi smela znašati več kot kak centimeter …

Strokovnjak za vhodna vrata meri dimenzije vhodnih vrat.
Pred nakupom vrat moramo natančno izmeriti zidarsko mero, svetlo mero ter dimenzijo vratnega krila.

Izmera zidne odprtine

Določiti prave dimenzije vhodnih vrat ni mačji kašelj, saj lahko že majhna odstopanja pripeljejo do zapletov. Prave mere je sicer precej lažje določiti v primeru novogradenj, saj so slednje navadno že navedene v gradbenih načrtih. A pozor: v vsakem primeru je treba pred nakupom vrat opraviti meritev, saj načrti predstavljajo le osnovo, od katere se lahko končni objekt tudi rahlo razlikuje. 

Prenova vhoda na drugi strani terja nekoliko več natančnosti, zato kupcem polagamo na srce, naj (vsaj končno) izmero prepustijo strokovnemu merilcu, ki bo najlažje svetoval tudi glede načina vgradnje vrat.

In če se vam je pravkar porodilo vprašanje, kako potemtakem pridobiti dimenzije za informativno ponudbo, še preden na vrata pozvoni merilec, le brez skrbi. Ko vas po dimenzijah vhodnih vrat denimo povpraša naš konfigurator, lahko navedete tudi okvirne mere, natančno izmero pa opravite tik pred naročilom.

In da boste – četudi le okvirno – izmero opravili brez težav in pridobili čim natančnejšo ponudbo, upoštevajte preproste smernice v naslednjih poglavjih.

Moderna aluminijasta vhodna vrata z dvema obsvetlobama v sivi barvi
S pravimi vhodnimi vrati bo vaš dom še korak bližje temu, da postane sanjski.

Izmera zidne odprtine v primeru novogradnje

  1. Najprej narišite preprosto skico vrat, na njej označite smer odpiranja, kasneje pa boste dopisali mere.
  2. Širino zidarske odprtine izmerite na treh mestih: spodaj, zgoraj in na sredini.
  3. Enako ravnajte pri izmeri višine ter meritev opravite levo, na sredini in zgoraj. Merite od točke končnega poda (»vagris« znaša 100 mm od višine končnega poda) do preklade.
  4. Glede na vagris izmerite tudi višino estriha in s tem določite dimenzijo podložnega termičnega elementa, ki bo zagotovil prekinitev toplotnega mostu pod vrati.
  5. Da določite končne dimenzije svojih novih vhodnih vrat po meri, morate upoštevati še tesnjenje, zato meram zidne odprtine na levi in desni strani ter na vrhu odprtine odštejte 15 mm. Za ponazoritev: če dimenzije vratne odprtine znašajo 1.130 x 2.115 mm, je dimenzija elementa vrat 1.100 x 2.100mm.
Moderna aluminijasta vhodna vrata z dvema obsvetlobama v sivi barvi
V primeru novogradnje je prave mere vhodnih vrat običajno precej lažje določiti kot pri prenovi.

Izmera zidne odprtine pri prenovi vhoda

Ko merimo zidno odprtino obstoječega vhoda, je treba imeti v mislih, da so vrata na zunanji in notranji strani »zadelana«, zato je natančne dimenzije nekoliko težje določiti. Običajno fasada na zunanji strani bolj prekriva okvir vrat kot omet špalete na notranji strani.

  1. Dimenzije odprtine pomerite tako na zunanjem kot na notranjem delu.
  2. Širino prav tako izmerite na treh mestih – spodaj, v sredini in zgoraj.
  3. Tudi izmero višine opravite na treh mestih: levo, na sredini in desno od najvišje točke poda, od pripire do preklade.
  4. Element vrat je navadno 20 mm širši in 10 mm višji od dobljenih mer, a so končne dimenzije odvisne od gradbenega zaključka.
Dva strokovnjaka montirata vhodna vrata.
Če niste prepričani v svoje izmere, vam svetujemo, da meritev prepustite strokovnjaku oz. poklicnemu merilcu.

Preizkusite konfigurator vhodnih vrat

Dimenzije so le ena od podrobnosti, ki jih lahko pri Inothermu določate čisto po svoje! Vstopite v Inothermov konfigurator vhodnih vrat in odkrijte še kopico drugih možnosti, ki jih omejuje zgolj vaša domišljija.

Vsaka vrata iz naših proizvodnih hal so namreč unikat, ki mu lahko prilagodite tudi barvo, zasteklitev, obliko držal in številne druge dodatke, opremite pa ga lahko tudi z dodatnimi varnostnimi elementi.

Uporaba konfiguratorja je brezplačna, vsako konfiguracijo pa lahko delite, shranite ali zanjo oddate povpraševanje. Že v 24 urah vam bomo poslali neobvezujočo ponudbo.

Mlad par preizkuša konfigurator vhodnih vrat Inotherm.

Kaj pa način odpiranja?

Izbira dimenzij gre navadno z roko v roki z izbiro načina odpiranja vhodnih vrat. Pri Inothermu lahko izbirate tako odpiranje navznoter kot odpiranje navzven. Prvo je najpogostejše in najučinkovitejše, medtem ko se za odpiranje vrat navzven odločajo kupci, ki imajo na voljo manj prostora.

Spustite v dom še več sončnih žarkov

Ko določate dimenzije vhodnih vrat, pomislite tudi na dodatne možnosti, s katerimi lahko stilsko še nadgradite celoten vhod in mu dodate prav poseben pečat. Vse popularnejša možnost, ki si iz tujine počasi utira pot tudi k nam, so vrata z obsvetlobami.

Moderna aluminijasta vhodna vrata z dvema obsvetlobama v sivi barvi ter z lesnim dekorjem.
Vhodna vrata z obsvetlobo v prostor spuščajo več naravne svetlobe.

Predvsem slednje so poleg stilske note tudi praktične, saj v prostor za vrati spuščajo več naravne svetlobe in ga tako poživijo. Tako bo vstop za domače štiri stene mnogo prijetnejši, kot če bi vstopili v temen hodnik.

Ste izvedeli vse, kar potrebujete?

Seveda, ta stran me je prepričala
Zanima me samo še nekaj malenkosti
Za končno odločitev potrebujem več podatkov
Z vsebinami na strani si težko pomagam
Predstavljene informacije so nekoristne

(1 ocena, 5,0)

Zahvaljujemo se za vašo oceno!

Oceno za to stran ste že oddali.