Blog

Kako načrtovati prenovo doma brez neprijetnih presenečenj?

Pred prenovo in po prenovi doma.

Če tudi sami spadate med tiste, ki so med svoje novoletne zaobljube uvrstili prenovo doma ali pa vsaj njegovo osvežitev, ste na pravem mestu. Nasvetov, kako se projekta prenove lotiti, je toliko, kot barv v barvni paleti, a najboljši so tisti od strokovnjakov s kilometrino, ki poznajo pasti, v katere se lastniki stanovanj in hiš pri prenovi hitro ujamejo. Preverimo, kako se jim izogniti! 

Zakaj se prenove sploh lotiti?

Še posebej v zadnjih dveh letih, ko svoje proste in tudi delovne dneve preživljamo v veliki večini doma, ste zagotovo številni ugotovili, da bi se v domačem gnezdu dalo marsikaj postoriti – popraviti, zamenjati, prepleskati, prilagoditi in posodobiti.

Če pa še vedno niste prepričani, ali ta veliki korak, ki je pogosto tudi zelo stresen, sploh narediti, morda preverite, zakaj se številni prenove doma sploh lotijo. Razlogi so zelo raznoliki, med pogostejše spadata spreminjanje potreb družine, ki tam prebiva (otroci odrastejo in se odselijo), ter povečanje udobja in funkcionalnosti zastarele hiše. Med manj pogoste, a nič manj smiselne, pa želja po povečanju vrednosti hiše/stanovanja pred prodajo in izboljšanjem njune vabljivosti pred oddajo v najem.

Ženska z valjčkom barva steno v novem domu z živo modro barvo.
Včasih je dovolj, če dom osvežimo zgolj z novo barvno steno.

Kaj priporočajo strokovnjaki?

Preden se lotite prenove, smo za vas pripravili poseben strokovni kontrolni seznam. Pred izvedbo del preverite vse njegove točke (ampak res vse!) in si fizično označite, ali ste morda na katero pozabili.

  • Najprej finance. Razpoložljive finance raje preverite dvakrat. Če prenove ne izvajate sami temveč skupaj s partnerjem, dobro premislita, kolikšen finančni delež lahko prenovi namenita skupaj. Pri tem ne pozabite na nepričakovane stroške, ki lahko nastanejo naknadno ali na katere kot nekdo, ki se s prenovami ne ukvarja vsak dan, niste pomislili. In nikar ne mislite, da jih ne bo – vedno so. 😊
  • Določite nujna dela. Najprej pomislite, katera so resnično nujna dela, brez katerih prenova ne bo izvedljiva. Ta bodo imela prednost in naj bodo na vaš seznam uvrščena najprej.
  • Ne pozabite na svoje želje. Prenova naj predpostavlja tudi uresničitev nekaterih vaših dolgoletnih želja. Ste od nekdaj želeli imeti veliko odprto prho (t. i. walk-in prho) ali pametna vhodna vrata, ki vam jih ne bo treba odpirati s ključem? Ne pozabite na svoje želje in nase – tako bo prenova veliko prijetnejša, kot če bi vas čakala samo suhoparna in nič kaj zanimiva menjava električne napeljave in vodovodnih cevi.
  • Izvedite natančne meritve. Natančne meritve so pri prenovi ključnega pomena – še posebej boste to opazili pri zadnjih fazah, ko boste premeščali po meri izdelano pohištvo, ali celo prejšnjih, ko boste recimo v kuhinji polagali nove ploščice in boste ugotovili, da so vam zmanjkale cele štiri!
  • Pretehtajte možnosti! Preden obiščete arhitekta in se dodobra spustite v projekt, se oglasite na lokalni upravni enoti in si priskrbite lokacijsko informacijo. Tako boste natančno vedeli, kakšni postopki so na vaši parceli mogoči in kakšne omejitve so pri gradnji. S pomočjo takšnih informacij bo projektant lažje pripravil natančno ponudbo in vas opozoril na morebitne omejitve.
Inothermov strokovnjak z rokavicami in metrom meri bodoča vhodna vrata.
S strokovnjakom ali pa sami izvedite natančne meritve.
  • Izračunajte čas, ki ga prenova zahteva. Če boste v prenovo vključili strokovnjaka, si nikar ne predstavljajte, da bo že sam načrt prenove uredil v tednu dni, tudi če trenutno ni zelo zaseden (in kje so poleg načrta še ostala arhitekturna dela – izmere, idejna zasnova, kosovnica, projektna dokumentacija itd.). Dobra priprava na prenovo in upoštevanje vseh dejavnikov zahtevajo svoj čas, vam pa bo zato v zameno prihranijo precej stroškov, časa in tudi živcev. Poleg strokovnega načrta brez lukenj pa pri lastni časovnici upoštevajte tudi izvedbo posameznih del, morebitne zamude in posledično prestavljanje rokov vseh izvajalcev, ki sledijo.
  • Nadzirajte izvajanje del. Če boste izvajalce najeli sami, se dogovorite, kdo bo njihovo delo, upoštevanje rokov in stroškovnika nadziral (nalogo lahko prevzamete kar sami). Če ne želite, da se polletni projekt prenove podaljša v letnega, bodite pri nadzoru vestni.
  • Izračunajte vse stroške. Pri izračunu stroškov ne upoštevajte samo stroška materiala (kot so premazi, fugirne mase, barve), temveč tudi strošek oblog in novega pohištva ter nenazadnje delavcev, ki bodo delo opravili. Če se boste morali v času prenove kam začasno preseliti, je dobro, da v izračun dodate tudi ta strošek.
  • Posvetujte se s strokovnjaki. Če ne boste izbrali t. i. prenove na ključ, ki bo sicer najdražja, a najmanj obremenjujoča, vam predlagamo, da se pri posameznih delih, ki jih boste opravljali sami, posvetujete s področnimi strokovnjaki. Enako velja tudi za nakup materiala.
  • Izberite pravi čas. Ne glede na obseg prenove vam svetujemo, da se izogibate zimi. Sveže prepleskani prostori se bodo pri nizkih temperaturah počasneje sušili, stalno odpiranje vrat delavcev pa povzročilo neprijeten prepih in vam onemogočilo normalno bivanje. Seveda pa zima ne preprečuje vsem obnovitvenih podvigov, saj so nekateri mogoči tudi pri nižjih temperaturah in krajših dnevih, denimo menjava vhodnih vrat. Če se je lotijo Inothermovi mojstri, je postopek gotov v nekaj urah, kakovostno vgrajena Inothermova aluminijasta vrata pa bodo vaš dom odlično zaščitila pred mrazom in vlago. 
Moderna vhodna vrata v beli barvi na sodobno opremljeni stanovanjski hiši.
Menjavo vhodnih vrat je pri Inothermu možno izvesti tudi pri zelo nizkih temperaturah.

Pozor pri izbiri izvajalcev

Izberite zaupanja vredne izvajalce del. Če vam finance dopuščajo, vam predlagamo, da za načrtovanje prenove in njeno izvedbo najamete arhitekta, in to takšnega, ki se bo prilagodil vašemu slogu in željam, ne pa vam vsiljeval svoje ideje. 

V takšnem primeru bo tudi izbira izvajalcev mala malica, saj bo arhitekt na podlagi svojih izkušenj in vaših želja izbral takšne, ki bodo prenovo izvedli najkakovostneje. Če pa z arhitektom ne boste sodelovali, se za nasvet pri izbiri posameznih izvajalcev obrnite na znance ali sodelavce, ki so pred kratkim prenavljali svoj dom, ali pa pobrskajte po forumih. Izkušnje s prakse so izjemno dragocene.

In kako najti pravega arhitekta? 

  • Pozanimajte se pri prijateljih ali znancih - ustna reklama pogosto šteje največ! 
  • Preverite na spletu, poleg klasičnega iskanja lahko povpraševanje oddate tudi na specializiranih portalih, ki iskalce storitev združujejo z izvajalci, denimo mojmojster.net ali omisli.si. 
  • Pred pričetkom sodelovanja si oglejte reference različnih arhitektov, da boste zares izbrali tistega, katerega slog vam je najbližje. 
  • Dober arhitekt je tisti, ki zna upoštevati vaše želje, hkrati pa vam jasno predstaviti omejitve projekta. Obenem ima v rokavu več rešitev, ki jih prilagaja vašim potrebam, z vami pa v vseh fazah projekta odkrito komunicira in upošteva vaše želje.
Arhitekt s svinčnikom in ravnilom meri in riše načrt za bodočo hišo.
Če se boste pri prenovi doma odločili za arhitekta, mu dajte čas in ga ne priganjajte.

Na kaj pa moramo biti pozorni pri izbiri izvajalca?

  • Tudi pri iskanju mojstra si pomagajte z načelom, da dober glas seže v deveto vas. A vseeno se pred izbiro razglejte naokrog, saj določeni izvajalci zaradi svojega slovesa v nekem okolju pogosto računajo več. 
  • Izbire se lotite vsaj nekaj tednov pred načrtovanim posegom, saj so najboljši mojstri zasedeni tudi do več mesecev vnaprej. Nikakor ne odlašajte do zadnjega, saj se bo vaš projekt zamaknil ali pa se boste morali zadovoljiti z manj kakovostnim ali zanesljivim izvajalcem. Če želite denimo vrata ali okna menjati v glavni sezoni, torej poleti, se je iskanja modro lotiti kar pozimi. 
  • Posebej pred večjimi projekti in če izvajalca še ne poznate, je smiselno na portalu AJPES preveriti poslovanje podjetja. Ima poravnane vse račune, je v dolgovih ali posluje stabilno? Koliko je zaposlenih? 
  • Primerjajte vsaj tri različne ponudbe, preden se odločite, da boste res izbrali najboljšo ceno glede na zahtevnost in obseg projekta. Ponudbe morajo biti ustrezno razčlenjene, postavke pa natančno popisane in jasne - le tako se boste izognili nesporazumom in slabi volji.  

Kdo naj nabavi material – vi ali izvajalec?

Čeprav zaradi želje po prihranku morda menite, da bo ceneje, če material nabavite sami, to ne drži vedno. Izvajalci imajo namreč z dobavitelji in tehničnimi trgovinami pogosto sklenjene posebne pogodbe, ki jim omogočajo višje popuste in krajše dobavne roke. Prav tako imajo več izkušenj z nabavo prave količine in velikosti izdelkov, zato vam toplo priporočamo, da prepustite omenjeno opravilo mojstrom. Ne skrbite – še vedno se lahko z njimi glede vsega pred končno nabavo posvetujete. 😊

Strokovnjak na podstrešju polaga volno v streho.
Zahtevnejša dela, ki jih ne obvladate, prepustite strokovnjakom.

Če nimate veliko denarja, je prenova še vedno mogoča

Prenova celotnega stanovanja (ali celo – hiše) predstavlja velik finančni zalogaj, za številne celo prevelik. Zajema lahko namreč preureditev vseh prostorov, obnovo inštalacij in energetsko obnovo, zidarska dela, obnovo vodovodne in kanalizacijske napeljave, demontiranje stare opreme in menjavo stavbnega pohištva (recimo oken in vrat), vgradnjo nove sanitarne in druge opreme (recimo klimatske ali prezračevalne naprave), menjavo pohištva ter preureditev okolice. Ogromen zalogaj, nedvomno.

Predlagamo vam, da glede na zgornji kontrolni seznam najprej ugotovite, katera dela so za vas najpomembnejša, nato pa prenovo razdelite na faze. Pri tem vam predlagamo, da najdražja in najmanj zanimiva dela (opremljanje dnevne sobe torej odpade) uvrstite na začetek seznama. Takrat boste imeli za prenovo največ časa, živcev in predvsem denarja – če kje finančnih in drugih presenečenj ne potrebujete, ko gre recimo za menjavo napeljav.

Čemu pri prenovi dati prednost – trendom ali klasiki?

Eden zanimivejših in bolj zabavnih delov prenove je zagotovo izbira oblog, vgradnih omar, ploščic in vhodnih vrat. Osnovno vodilo arhitektov in opremljevalcev domov je: osnova je vedno klasika, ki naj bo nadgrajena s trendovskimi kosi.

S takšnim opremljanjem namreč ne boste postali žrtev trenutnega trenda živo zelene barve, temveč ga boste uporabili zgolj pri izbranih kosih, ki jih lahko čez nekaj let brez previsokih stroškov zamenjate, ali če povemo konkretneje: bolje bo, da namesto škrlatne zofe kupite škrlatne blazine in z njimi popestrite zofo v odtenku jajčnih lupin ali pa nanjo položite čudovito pleteno škrlatno deko, ki vam bo grela noge v hladnejših dneh in se ujemala z vazo ter okvirji za slike v enakem odtenku.

Če niste med največjimi ljubitelji rdeče, se boste denimo tudi škrlatnih vhodnih vrat najbrž kmalu naveličali. Za brezčasen slog so zato nekoliko varnejša izbira klasična, nevtralna alu vhodna vrata, ki vam bodo všeč še dolgo po nakupu, zelo dobro pa se bodo zlila tudi s trenutnimi trendi, kakršen je topli minimalizem, o katerem smo se nedavno razpisali tudi na našem blogu. Zanj so značilni nevtralni toni, nežna barvna paleta (bež, pudrasto roza, nežne sinje modra) in edinstveni dodatki, poigravanje s teksturami ter večni klasični kosi pohištva.

Moderna aluminijasta vhodna vrata Inotherm.
Za brezčasen slog že takoj na vhodu v vaš dom poskrbijo vhodna vrata Inotherm.

Seveda pa to nikakor ne pomeni, da drznega in nevsakdanjega ne smete spustiti v stanovanje! Če si želite ustvariti zares posebno atmosfero, lahko pričnete že na vhodu in ustvarite nekaj povsem svojega. Preizkusite naš konfigurator vhodnih vrat in v nekaj minutah lahko ustvarite edinstvena vrata - z dimenzijami, oblikami, zasteklitvijo, barvami in drugo opremo po svojem okusu. Preprosto izberite enega od modelov in ga z nekaj kliki prilagodite. Tako je: prenova, sploh na področju vhoda, se v modernih časih začenja z miško in ekranom!

In kam po navdih?

Ne veste, kako bi v morju različnih opcij in slogov izbrali tiste prave kombinacije in ustvarili nov ambient, ki vas bo navdihoval še mnoga leta? Seveda se v letu 2022 po ideje za prenovo težko odpravimo kam drugam kot na splet, a tudi ta je z vedno več vsebinami lahko kot nepregleden labirint. Naj vam za zaključek podamo nekaj idej, kam pokukati.

  • Pinterest: z nekaj manj kot 500 milijoni aktivnih uporabnikov je ta platforma slik, posnetkov in GIF-ov neverjetna zakladnica idej, tako za osnovno opremo kot tudi za dekoracijo prostorov in še mnogo več. Omogoča tudi iskanje s pomočjo slik: če opazite zanimivo sliko, jo lahko s pomočjo mobilne aplikacije fotografirate in izveste več o njej. Odlično orodje za večne lovce na dobre ideje!
  • Houzz: omrežje za vse načrtovalce prenove, arhitekte in oblikovalce. Z milijoni slik notranjosti in zunanjosti domov, ki so razporejene po prostorih. Uporabniki si lahko ustvarijo svoje zbirke, tako da bodo vaše najljubše ideje priročno shranjene na enem mestu in nared, da jih delite z arhitektom ali partnerjem. 
  • Veliko idej lahko prejmete tudi na znanih slovenskih spletnih straneh, namenjenim gradnji in obnovi. Med takšne spadata spletišči Ambienti ter Delo in dom

In ne pozabite: prenova je lahko čudovit začetek novega življenjskega obdobja, le pravilno se je morate lotiti.

Ste izvedeli vse, kar potrebujete?

Seveda, ta stran me je prepričala
Zanima me samo še nekaj malenkosti
Za končno odločitev potrebujem več podatkov
Z vsebinami na strani si težko pomagam
Predstavljene informacije so nekoristne

Zahvaljujemo se za vašo oceno!

Oceno za to stran ste že oddali.