Blog

Kako opremiti hodnik?

Moderen hodnik v beli barvi.

V dosedanjih prispevkih smo si ogledali, kako privlačno okrasiti in tudi funkcionalno urediti zunanjo okolico vhodnih vrat, zato je skrajni čas, da razmislimo še, kako najbolje izkoristiti prostor neposredno za njimi. Opremljanje hodnika ali veže namreč pogosto kar malce zapostavimo, saj se tu načeloma ne zadržujemo prav dolgo. Toda še posebej, če se odločite za čudovita nova vrata, je še kako pomembno, kaj jih obdaja – tako od zunaj kot od znotraj! 

Samo pomislite: hodnik predstavlja vaš prvi stik s stanovanjem, ko se po dolgem dnevu vrnete v objem domačih štirih sten. Poleg tega poskrbi za prvi vtis vaših obiskovalcev, vanj pa hitro zaidejo tudi oči poštarjev, dostavljavcev ali sosedov. Za nameček je prostor, kamor odlagamo obutev in obleko ter se pripravljamo na odhod v širni svet, zato vam s praktično zasnovo olajša marsikatero opravilo. Vas zanima, kako ga opremiti, da ga boste kar najbolje izkoristili, hkrati pa bodo vaša nova vhodna vrata sijala tudi od znotraj?

Hodnik z belo opremo in stenami, kjer so odložene obleke in dodatki.
Hodnik največkrat uporabimo za odlaganje oblačil in obutve.

Ključni elementi pri urejanju hodnika

Hodniki se med sabo razlikujejo, opremljanju vseh pa so skupni določeni elementi, kot so na primer pravilna izbira pohištva in dekorativnih elementov, vrat, tal in še bi lahko naštevali. Večinoma gre za majhne oz. ožje prostore, zato sta izredno pomembni tudi svetloba in izbira primernih barv. Če modro načrtujemo, lahko namreč poskrbimo za optično prevaro in prostor navidezno povečamo. Preverite nekaj nasvetov, s katerimi se lahko tudi opremljanja hodnika lotite pametno ter prostor funkcionalno opremite.

Izberite prave barve

Barve so osnova, s katero lahko optično povečamo določen prostor. Če je vaš hodnik ozek in v njem primanjkuje naravne svetlobe, se odločite za svetle in nevtralne barve, ki bodo prostor optično razširile. Zelo dobra ideja bi bila uporaba barve, ki odseva svetlobo ali je rahlo bisernata. V primeru pomanjkanja prostora temni odtenki barv niso najboljša izbira, saj bi takšne barve hodnik še dodatno zaprle.

Lahko pa se na primer odločite, da s temnejšo ali bolj živo barvo prepleskate samo eno, zadnjo stranico, če je vaš hodnik na primer nesorazmerno dolg. Tako boste poskrbeli, da bo ta videti krajši. V primeru, da je vaš hodnik izredno ozek, pa lahko prav tako izberete eno steno in jo poudarite z barvami, ki bodo prostor optično razširile. Obenem ne pozabite, da je v izbrano shemo pametno vključiti tudi notranjo barvo vhodnih vrat. 

Prav tako lahko z barvami dosežete podobne učinke pri stropu – če je ta nizek, ga lahko prebarvate z belo barvo, saj ga bo ta optično povišala. Barvo imejte v mislih tudi pri izbiri vrat, saj bodo temna vrata poskrbela za večje kontraste, medtem ko se bodo bela zlila z okolico. Na vas je, da premislite, kakšna barvna shema bi bila idealna za vaš vhodni prostor, nato pa poiščete vrata, ki bodo celotni sliki dodala piko na i.

Hodnik v črni in opečnati barvi z dekorativnimi dodatki.
Z barvami lahko naredite ogromno in ustvarite optično iluzijo, ki bo vaš prostor naredila prijetnejši.

Vnesite svetlobo

Če je vaš hodnik precej temen in do njega ne pride naravna svetloba, lahko dodatno svetlobo pričarate tudi z različnimi svetili. Pri tem morate biti pazljivi, da poskrbite za razne optične prevare in prostora še dodatno ne pomanjšate ali zasičite z različnimi masivnimi svetili.

Svetujemo vam, da se odločite za vgradna stropna svetila, ki ne bodo zasedla veliko prostora in znižala stropa. Pravilno usmerjene luči bodo vaš prostor optično povečale, saj bodo osvetlile strop in stene. Odlična rešitev so tudi LED-luči, ki jih lahko vgradite v pohištvo in dosežete unikatno svetlobo.

Pomislite tudi na to, kakšno svetlobo želite v svojem domu – toplo ali hladno? To je seveda odvisno od tega, kakšno vzdušje želite pričarati v svojem domu. Topla svetloba je namreč nežna in prijazna do oči, uporabljamo pa jo predvsem v prostorih, v katerih želimo pričarati intimo in udobno vzdušje. Nasprotno pa hladna svetloba ustvarja zbrano ozračje, namenjeno delu, zato je še posebej primerna za delovne sobe in kuhinjo nad delovnim pultom.

Odločite se za ustrezna vrata

Še dodatna možnost, da v svoj hodnik pričarate nekaj (naravne) svetlobe, je menjava klasičnih notranjih vrat s steklenimi, lahko pa določena vrata kar odstranite. Če iz vašega hodnika ne bo vodila kopica zaprtih vrat, bo slednji takoj deležen več naravne svetlobe. Za steklene dodatke se lahko odločite tudi pri izbiri vhodnih vrat in tako poskrbite, da bo skoznje sevala prijetna svetloba, ki vam bo vaš hodnik še dodatno pomagala dvigniti na višjo raven. Pri Inothermu najdete pestro izbiro različnih vrat z ornamentnimi stekli, skozi katera bo do vašega hodnika prišlo malo več dragocene svetlobe.

Notranja vrata s stekli, da je hodnik svetlejši zaradi naravne svetlobe.
Notranja vrata s steklenimi dodatki poskrbijo za prehajanje naravne svetlobe iz ostalih prostorov.

Če je vaš hodnik večji in svetlejši ter si vam ni treba beliti glave z optičnim povečanjem prostora, se lahko odločite tudi za večja ali pa na primer drsna notranja vrata. Prav tako lahko poseben pečat hodniku dodate z ustrezno izbiro vhodnih vrat, ki jih mogoče ne najdete ravno v vsakem domu. Inotherm se ponaša z več kot 400 modeli vrat, ki niso lepa samo na zunaj, temveč bodo poseben pečat dodala tudi notranjosti vašega doma.

Za opremljanje hodnika so še posebej pomembne tudi opcijske ob- in nadsvetlobe, ki v prostor spustijo še več sončnih žarkov, vašemu vhodu pa tudi od znotraj dodajo veličasten pečat. Tovrstni dodatki so odlična rešitev tudi za tiste, ki vratnega krila ne bi zasteklili, hkrati pa se ne bi odpovedali dodatni svetlobi. Tako lahko denimo na notranjo stran vrat naredite priročno ogledalo, v katerem lahko tik pred odhodom od doma preverite svojo pričesko, ob vratih pa s pomočjo stekel poskrbite, da je hodnik svetlejši in prijetnejši. 

Da bi hitro in brez stresa odkrili popoln model vhodnih vrat za svoj hodnik, si lahko pomagate tudi z Inothermovim konfiguratorjem vhodnih vrat. Z njegovo pomočjo namreč lahko ustvarite sanjska vrata po svoji meri - takšna, ki se bodo popolnoma prilegala tako hodniku kot pročelju vašega doma. Izberite mere, nad- ali obsvetlobe, barvo, tip zasteklitve in celo smer odpiranja ali dodatno opremo, kot je pametni sistem odpiranja Inosmart. Z njegovo pomočjo lahko vrata odprete kar brez ključa, in sicer s telefonom, prstnim odtisom ali vpisom numerične kode. Sistem za nameček lahko nadzirate kar preko mobilne aplikacije. 

Konfigurator na prenosnem računalniku.
Poiščite popolna vrata za vaš dom kar preko spleta s pomočjo konfiguratorja.

Ne pozabite na tla

Če se ukvarjate z navideznim povečanjem majhnega prostora, ne pozabite, da lahko k temu pripomorejo tudi tla. Slednja naj bodo, tako kot stene in stropi, svetle barve. Izberite na primer svetlo rjava, siva ali celo bela tla. Ta vas lahko morda malo odbijejo predvsem s funkcionalnega vidika, saj lahko kar vidite, kako se bo na njih poznala vsa umazanija s čevljev. Če vas skrbi funkcionalnost, se lahko odločite tudi za ploščice ali drugo vrsto tal, ki je enostavna za čiščenje.

Znajdete pa se lahko tudi po svoje in izberete dolgo preprogo svetle barve, ki bo prekrila tla na vašem hodniku. Če izberete pralno, vam bo olajšala čiščenje, hkrati pa bo svetla barva ponovno poskrbela za navidezno povečavo prostora. Če je vaš hodnik predolg, pa lahko z zanimivim vzorcem preproge ali živahno barvo razbijete dolgo površino in tako prostor optično skrajšate. Trikov je ogromno, premisliti morate zgolj, kaj želite v prostoru izpostaviti in kaj skriti.

Funkcionalna oprema za hodnik

Če ste na svojem hodniku omejeni s prostorom, morate izkoristiti prav vsak kotiček za shranjevanje. Vseeno pazite, da pri opremljanju ne boste pretiravali in preveč zapolnili celotnega prostora. Raje se odločite za preprosto vgradno omaro, ki bo poskrbela, da bodo vsa vaša oblačila shranjena daleč od oči in ne bodo dodatno obremenjevala prostora. Idealno je, če imajo takšne omare za hodnik še dovolj prostora za shranjevanje čevljev, saj slednji v majhnem prostoru na tleh nimajo kaj iskati. V nasprotnem primeru se lahko kaj hitro zgodi, da se po hodniku na koncu sploh ne boste mogli več premikati ali pa se boste nenehno spotikali ob obutev.

Garderobna omara na hodniku.
Idealno je, če imate na hodniku dovolj prostora za večjo garderobno omaro, v katero lahko brez problema shranite vsa oblačila in obutev.

Če je vaš hodnik tako majhen, da za celotno garderobo preprosto nimate dovolj prostora, si omislite manjšo omaro ali zanimiv obešalnik za vrhnja oblačila. V tem primeru oblačila in obutev menjavajte sezonsko in stvari, ki jih ne potrebujete, shranite v spalnici ali kleti. Za preprosto ozko stojalo za čevlje se bo prav tako gotovo našel prostor, zato ni izgovora, da bi bila vaša obutev razmetana po tleh.

Idealno je tudi, če se v vašem hodniku najde prostor za odlagalno poličko ali mizico oziroma komodo s predali, v katere lahko shranimo pošto, ključe, sončna očala, nakupovalne vrečke in podobno. Predali so odlični tudi za shranjevanje copatov in dežnikov, zgornjo površino pa lahko izkoristimo tudi kot prostor za dekoracijo. Pri načrtovanju ne pozabite na prostor, kamor lahko sedete in si olajšate obuvanje ter sezuvanje. Imate dovolj prostora za nizko omarico za čevlje? Odlično, saj jo lahko uporabite tudi kot priročno sedišče. Vsestranska oprema na hodniku je zakon! 

Kaj pa dekorativni dodatki za hodnik?

Če imate majhen hodnik, se vam morda zdi, da bi bilo dekoracijo bolje postaviti na stranski tir. Vendar to ne drži, saj lahko ravno z dekoracijo dosežemo marsikaj in poskrbimo, da se bodo oči obiskovalca usmerile tja, kamor si želimo.

Prvi način, na katerega lahko to dosežemo, je gotovo ogledalo. Slednje je izredno funkcionalno, saj nam služi za še zadnje urejanje pred odhodom od doma, hkrati pa poskrbi za optično povečanje prostora. Če imate prostor, vam svetujemo, da izberete čim večje ogledalo in ga postavite nekam, kjer bo ujelo čim več naravne svetlobe, kot je na primer prostor nasproti prehoda v drugo sobo. Namesto enega večjega ogledala se lahko odločite tudi za nekaj ogledal različnih velikosti, ki jih namestite na stene hodnika. Gre za preprost trik, ki bo prostor navidezno povečal in obiskovalcu dal občutek, da se nahaja v precej večjem prostoru, kot je ta v resnici.

Več različnih velikosti okroglih ogledal na steni hodnika.
Z ogledali različnih velikosti lahko poskrbimo za igro svetlobe in navidezno povečanje prostora.

Ogledalo si odslej lahko izberete tudi v Inothermovi ponudbi dodatne opreme oz. v konfiguratorju vhodnih vrat. Lahko izberete med namestitvijo na sredino ali na levo oz. desno stran vratnega krila, lahko pa z zrcalom prekrijete tudi celotno notranjo površino vrat. Tako bodo vaša vhodna vrata zares nekaj čisto posebnega, hkrati pa bodo tudi nadvse praktična. Popravki pričeske ali ovratnika v zadnji sekundi pred odhodom ali hitro preverjanje, če ste res dobro razmazali kremo po obrazu, tako ne bodo več zahtevali povratka v kopalnico ali spalnico. 

Hodniku lahko nato dodate nekaj dodatne dekoracije, pri tem pa imejte v mislih vodilo »manj je več«. Odločite se na primer za eno večjo sobno rastlino, ki jo postavite v pleteno košaro, ali pa v visoko vazo postavite nekaj suhe trave, kot je na primer trenutno izredno priljubljena pampaška trava.

Dekoracija na hodniku - lesen stol in pampaška trava v vazi.
Trenutno izredno priljubljena pampaška trava lahko služi tudi kot odlična dekoracija hodnika.

Na steno lahko obesite uokvirjene družinske fotografije – odlična izbira so črno-beli portreti v okvirjih različnih velikosti, ki bodo že ob vstopu v prostor dali občutek domačnosti.

Če ste vešči domače izdelave, lahko izdelate tudi zanimivo odlagališče za ključe ali dežnike ali pa na primer predelate staro skrinjo, ki bo hkrati služila kot prostor za shranjevanje in klop, ki vam bo v pomoč pri obuvanju. Potem pa bo dodatkov najverjetneje dovolj – prostora namreč ne želite preveč natrpati, saj mora hodnik delovati predvsem pretočno in urejeno.

Zaključek

Hodnik je več kot samo prehoden prostor v našem stanovanju. Slednji skupaj z vrati predstavlja uvod v ostale dele doma ter daje možnost, da vsa oblačila in drobnarije elegantno pospravimo ter dosežemo lep ambient.  Opremljanje hodnika ni zahteven izziv, se ga pa moramo vseeno lotiti premišljeno. Z zgornjimi nasveti boste na dobri poti, da boste tudi ta prostor začarali v čudovit in praktičen kotiček. 

Ste izvedeli vse, kar potrebujete?

Seveda, ta stran me je prepričala
Zanima me samo še nekaj malenkosti
Za končno odločitev potrebujem več podatkov
Z vsebinami na strani si težko pomagam
Predstavljene informacije so nekoristne

Zahvaljujemo se za vašo oceno!

Oceno za to stran ste že oddali.