Blog

Kako znižati stroške ogrevanja - praktični nasveti

Papirnata hiša, ovita v rdečo odejo - ogrevanje doma.

S približevanjem hladnejših dni je eno pogostejših vprašanj med srkanjem kave v službi: »A pri vas že kurite?«. Prav te dni mnogi po polletnem premoru zopet zaganjamo peči in odpiramo radiatorje, zagotovo pa so med nami tudi mnogi, ki v strahu pred previsokimi stroški še malce odlašajo. Da boste svoj proračun za kurjavo kar najbolje unovčili, smo prav za vse pripravili nekaj koristnih nasvetov, kako znižati stroške ogrevanja - ne glede na izbrani način. Upamo, da vam bo vaša denarnica po branju tega prispevka hvaležna! 

Prvi korak: Redno čiščenje

Ne glede na to, ali je vaš izbrani energent les ali pa se raje stiskate ob električnih radiatorjih, morate pred začetkom kurilne sezone poskrbeti za ustrezno pripravo.

Z rednim pregledom dimnika boste zmanjšali možnost nastanka požara in zastrupitve z dimnimi plini ter tveganja na področju varstva okolja. Priporočamo vam, da pri dogovarjanju za vsakoletni pregled izberete tudi letno čiščenje dimnika. 

Očiščen dimnik namreč omogoča večjo požarno varnost in boljši pretok zraka, zaradi česar se poveča učinkovitost izgorevanja in življenjska doba kurilnih naprav. Posledično boste s tem znižali tudi stroške ogrevanja, saj po besedah strokovnjakov vsak milimeter sajastih oblog za kar 3 do 5 % poveča porabo energije.

Dimnikar čisti dimnik.
Redno čiščenje dimnika je izredno pomembno.

Če za ogrevanje uporabljate trda goriva (npr. premog), se priporoča čiščenje štirikrat na sezono, pri ogrevanju na biomaso pa zgolj dvakrat. Za ogrevanje na olje ali plin vam priporočamo eno čiščenje na kurilno sezono, enkrat letno pa se je treba dogovoriti tudi za čiščenje zračnikov za dovod oz. odvod zraka. Pri ogrevanju na trda goriva je za izkoristke v peči poleg čistega dimnika zelo pomembno tudi redno čiščenje kotla. 

Če vaše drgetanje in šklepetanje z zobmi pozimi preprečujejo radiatorji: se vam kdaj zazdi, da slednji po celotni površini niso ravno enakomerno topli? Pojav ni redek, rešitev pa je sila preprosta: odzračite jih. Postopek je enostaven: pripravite si posodo in staro brisačo ter posodo postavite pod ustrezen del radiatorja. Nato preprosto obrnite majhno pipico na radiatorju, da iz nje priteče voda. Po odzračevanju samo še dopolnite vodo v in tlak nastavite na vrednost približno 1,5 bara.

Čiščenje združite s pregledom

Pri sodobnih kotlin na biomoaso je pomemben poleg čiščenja tudi letni pregled lambda sonde in delovanja celotnega sistema. S tem zagotovimo optimalno delovanje kotla. Enako je tudi pri toplotnih napravah, kjer se enako enkrat letno preveri delovanje in nastavi optimalno delovanje, ki znižajo porabo in posledično stroške. To storite tudi lastniki peči na kurilno olje. 

Bodite praktični: 12 uporabnih nasvetov

Za prihranke pri ogrevanju vam ni treba vedno izvesti dragih posegov, temveč lahko že z majhnimi koraki prihranite znatno vsoto, in to vsako leto. Nekatere nasvete, ki jih z vami delimo v nadaljevanju, morda celo že poznate, pa se vam jih ni zdelo vredno preizkusiti. Verjemite nam - posebej če združite več trikov, bo prihranek opazen. Mi vam jih za začetek ponujamo 12, vi pa še pred branjem poskusite ugotoviti (ali pa stavite sami s sabo), koliko jih že upoštevate. Morda 3, 5 ali kar vseh 12? 😊

Sproščen in udoben počitek na domačem kavču.
Z upoštevanjem naših nasvetov se boste doma zagotovo počutili bolje!

Debelejši pulover in tople nogavice so pomembnejše, kot si morda mislite! 

Preden sežete po termostatu, se vprašajte, če ste dovolj oblečeni ali se sredi zime želite po stanovanju sprehajati v kratkih hlačah in poletni majici. Vemo, zveni kar preveč očitno, a na tale smešno enostaven nasvet pogosto pozabimo. Namesto da temperaturo ogrevanja povišate za stopinjo ali dve, razmislite o tem, da namesto tega raje oblečete pulover ali toplejše nogavice (sploh če ste edina oseba v gospodinjstvu, ki jo zebe). Dvig temperature ogrevanja za 1 stopinjo Celzija pomeni namreč povečanje rabe toplotne energije za 6 odstotkov. 

Naj sonce deluje vam (in vaši denarnici) v korist

Kadar so dnevi sončni, izkoristite naravno sončno energijo, ki bo soncu izpostavljene prostore prijetno segrela in vas hkrati napolnila z dobro voljo in več energije. Tudi močno zimsko sonce lahko temperaturo prostorov segreje za več stopinj, zato široko odgrnite zavese in z nasmehom opazujte, kako vaš račun za kurjavo ta dan miruje kot snežak pred vašo hišo.

Še en izgovor za peko jabolčnega zavitka ;) 

No, spečete lahko tudi pečenko, ampak bistvo se skriva drugje: toploto, ki jo oddajata vaša pečica in štedilnik, izkoristite sebi v prid. Poleg denarja, ki ga boste prihranili z domačim obrokom namesto večerje v restavraciji, boste evro ali dva prihranili tudi pri ogrevanju. In še majhen namig: po uporabi pečice pustite njena vrata odprta – tako bo vroč zrak preplavil kuhinjo in jo prijetno segrel.

Pametni termostat je pametna odločitev

Zagotovo ste se že kdaj prebudili in jezni ugotovili, da ste čez noč pozabili znižati temperaturo ogrevanja. In še huje: morda ste se že zleknili v toplo posteljo, ko vas je prešinila misel, da vaša peč še vedno dela s polno paro. 

Pametni termostat nameščen v pametnem domu.
Pametni termostat je lahko pametna odločitev in naložba za vaš dom.

Rešitev ni daleč, zgolj uporabite pametni termostat. Z njegovo pomočjo lahko nastavite urnik ogrevanja in vnaprej določite temperaturo, ogrevanje pa lahko uravnavate celo ločeno - glede na sobe. Ogrevalni sistem za nameček lahko izklapljate in vklapljate kjer koli -  na poti iz službe, z obiska, z letališča … 

Na ta način seveda ne boste le povečali stopnje udobja, temveč boste prav tako zmanjšali stroške, saj bo ogrevanje prilagojeno življenjskemu slogu in vsakodnevnim navadam vas in vaše družine. Čemu bi namreč ogrevali dom, ko ste vsi družinski člani v službi in šoli?

Odrežite odvečne “porabnike” 

So vaši otroci zapustili domače gnezdo in otroško sobo uporabljate samo občasno? Bo soba za goste do božičnih praznikov samevala? Zaprite vrata in preprečite, da bi toplota uhajala vanje. To sicer ne pomeni, da ogrevanje v takšnih prostorih povsem izklopite. Najbolje je, če ga le zmanjšajte, da preprečite nastanek plesni in zamrzovanje cevi.

Temperaturo prilagodite prostoru 

V spalnici zagotovo ne potrebujete tako visoke temperature kot v dnevni sobi, kjer se zvečer z veseljem zleknete in si ogledate kakšen dober film. Tudi kuhinja najbrž ne bo zahtevala ravno najvišje nastavitve, saj ste v njej največkrat fizično aktivni, pa tudi segrevanje štedilnika in pečice bo naredilo svoje. 

Predlagamo pa vam, da z ogrevanjem ne varčujete v kopalnici. Ni hujšega kot stopiti v hladno kopalnico (sploh zjutraj), zaradi vlage po prhanju in kopeli pa je ustrezno nastavljeno ogrevanje pomembno tudi zaradi preprečevanja nastanka plesni.

Pustite radiatorjem, da opravljajo svoje delo

Radiator sredi dnevne sobe za ogrevanje prostora.
Izpred ogrevalnih teles umaknite vso pohištvo, ki bi lahko oviralo prehod toplega zraka.

Vemo, včasih se vam mudi in bi točno ta kos oblačila, ki ste ga zvečer potegnili iz pralnega stroja, potrebovali že naslednje jutro. Če ga boste položili na radiator, bo cilj najbrž dosežen, a boste dolgoročno naredili več škode kot koristi. 

Sušenje oblačil na radiatorju - četudi le občasno -  za sam radiator in ogrevanje tale poteza ni najboljša, saj boste z njo ustavili pretok toplega zraka v prostor in škodovali sestavnim delom radiatorja. Če je takšno sušenje res nujno, med radiator in majico (še posebej, če je oprana na roke) položite brisačo, ki bo vpila kapljice vode.

Ne odpovejte se svežemu zraku! 

Čeprav morda zveni kontradiktorno, je za hitrejše ogrevanje zraka v prostorih potrebno njihovo redno zračenje. Svež zrak se namreč hitreje ogreje, zato mirne duše odprite okno na stežaj in prostor dobro prezračite (10 do 15 minut bo zadostovalo). Še najboljše bo, če vam uspe ustvariti prepih, da se zrak v prostoru v celoti zamenja.

Toplejša posteljnina za vas in debelejša preproga za tla

Flanelna posteljnina bo poskrbela, da vam bo v sicer hladnejši spalnici še malce topleje. In zakaj preproga? Čeprav je morda videti kot zanemarljiv del opreme, verjemite, da bo v zimskih dneh preprečila izhod toplote skozi tla, pa tudi neposreden stik vaših stopal s hladnimi tlemi. 

Topla odeja za udobnejše bivanje.
Topla odeja vam da domač občutek topline.

Nenazadnje pa velja tudi tole: tako prvo kot drugo bo vaš dom obdalo s tistim domačnim občutkom topline v hladnem vremenu, ko se je najlepše oviti v toplo deko, prižgati svečke in se zlekniti na mehak kavč s skodelico vročega čaja.

Naj vas ne sabotira lastno pohištvo

Vse pohištvo in predmete umaknite od ogrevalnih odprtin ali predmetov (npr. radiatorjev), iz katerih se v prostore dovaja topel zrak. S tem boste zmanjšali tudi npr. moč delovanja toplotne črpalke, skrajšali pa boste tudi čas njenega delovanja in znižali stroške ogrevanja.

Obrnite nov list

Ste razmišljali o menjavi kurilne peči? Vemo, tale nasvet vam najbrž ne diši najbolj, saj kurilne peči predstavljajo znatno naložbo. A če imate obstoječo že tako dolgo, da se ne spomnite, kdaj ste jo nabavili, je morda zdaj pravi čas za posodobitev. 

Dandanes so na trgu na voljo kurilne peči z znatno večjo učinkovitostjo in boljšim razmerjem med močjo in stroški kot nekoč, zato boste na dolgi rok z njo (kljub visoki začetni naložbi) zagotovo prihranili. Če je že ne boste zamenjali, pa jo vsaj redno servisirajte, saj lahko tudi tako vsako zimo prihranite lep znesek. Nekatere peči je mogoče celo predelati tako, da lahko uporabljate različne energente (izbiro prilagodite trenutnim cenam energentov na trgu).

Kaj pa menjava oken?

Če za takšno naložbo v vašem proračunu trenutno ni prostora, lahko pri starejših oknih in vratih izboljšate zrakotesnost že z namestitvijo tesnilnega traku (iz gume ali pene) po obodu okenskega ali vratnega okvirja. Že samo takšna malenkost, ki vam bo vzela eno piškavo popoldne, bo povzročila znatno razliko v porabi in prijetnosti bivanja.

In najboljši nasvet za konec: Poskrbite za ustrezno izolacijo

Res je, da skozi okna in vhodna vrata lahko uide celo več toplote kot skozi neizolirano fasado, a njena izolacija igra ključno vlogo pri dolgoročnih prihrankih za ogrevanje. Nič vam denimo ne pomaga termostat, nastavljen na 23 stopinj, če polovica toplote pobegne skozi slabo izolirano fasado ali neizolirano podstrešje? 

Aluminijasta vhodna vrata
Ključni pomen vhodnih vrat predstavlja izolacija.

Tudi vhodna vrata so vaša prva linija obrambe pred mrazom

Zunanja vrata so izpostavljena zelo velikim temperaturnim razlikam med notranjostjo in zunanjostjo. Izbira kakovostnih materialov in njihova obdelava sta zato ključna dejavnika pri zagotavljanju visoke stabilnosti in izolativnosti.

Najpogostejši materiali za vhodna vrata so les, plastika in aluminij, uveljavljata pa se tudi kombinaciji les-aluminij in plastika-aluminij. V današnjem času, ko zaradi vedno večje ekološke ozaveščenosti tudi kupci vse več prednosti namenjajo trajnostnim, okolju prijaznim materialom, med katere spada tudi aluminij, je izbira resnično velika, s pomočjo inovacij, kot je konfigurator vhodnih vrat, pa tudi prilagodljiva posebnim željam. 

Aluminijasta vhodna vrata Inotherm v tej poplavi sodobnih možnosti predstavljajo eno energetsko najučinkovitejših in tudi najvarnejših izbir. Zaradi konstrukcijske stabilnosti se tudi pri večjih temperaturnih razlikah ne krivijo, obenem pa se po zaslugi debeline in inovativnega polnila ponašajo z izjemno nizko toplotno prevodnostjo. Močna nasadila in večtočkovno zaklepanje jim prav tako zagotavljajo visoko stopnjo protivlomne zaščite, ki jo dopolnjuje posebej ojačano steklo, opcijsko pa tudi pametni sistem odklepanja Inosmart.

Inosmart sistem

Preberite še več o izolativnih lastnosti, s katerimi se ponašajo aluminijasta vhodna vrata, kako z njimi prihranite, pa lahko preverite tukaj.

Ste vedeli, da …

  • Ustrezna temperatura prostora čez dan znaša med 20 in 21 °C, ponoči pa od 18 do 19 °C?
  • Izgubo toplote skozi okna zmanjša tudi spuščanje rolet (ponoči), ko ne potrebujete dnevne svetlobe, ali uporaba debelejših zaves?
  • Lahko skozi vhodna vrata in okna zaradi slabe izolacije in slabega tesnjenja izgubite celo več energije kot skozi neizolirano fasado? In da lahko zamenjava vhodnih vrat stroške ogrevanja zniža tudi za do 10 %?

No, če niste, pa veste zdaj. In zaupajte naše majhne skrivnosti še komu. 😊

Ste izvedeli vse, kar potrebujete?

Seveda, ta stran me je prepričala
Zanima me samo še nekaj malenkosti
Za končno odločitev potrebujem več podatkov
Z vsebinami na strani si težko pomagam
Predstavljene informacije so nekoristne

(3 ocene, 3,7)

Zahvaljujemo se za vašo oceno!

Oceno za to stran ste že oddali.