Blog

Kakšna so varna vhodna vrata?

S katerimi besedami bi opisali svoja sanjska vhodna vrata? Unikatna? Izolativna? Obstojna? Prepričani smo, da bi prej ko slej pomislili tudi na varnost, ki – vsaj v času poletnega dopustovanja – zasenči vse ostale adute. Najbolj vroče točke za vlomilce namreč ne predstavljajo stranska vrata ali okna, ampak ravno glavna, vhodna vrata. V tokratnem prispevku zato predstavljamo različne načine, kako lahko izboljšate varnost svojega vhoda in si privoščite brezskrben dopust.

Ste že slišali rek, da začnemo stvari ceniti, šele ko jih izgubimo? Enako velja za občutek varnosti, ki se razblini, čim prag vašega doma prestopi nepovabljen gost. Posledica vloma tako ni le materialna škoda, ampak nemir in nelagodje, ki lahko ne mineta niti po več letih – in morda celo prerasteta v željo po selitvi. Če ste se v vlogi žrtve kdaj znašli tudi sami (ali pa poznate koga, ki se je), veste, da je za varen dom vredno narediti vse, kar je v vaši moči. Občutek varnosti je namreč neprecenljiv.

Urejanje vseh potrdil za prehod meje.
Že veste, katere varnostne ukrepe je pametno upoštevati pred odhodom na dopust?

Kot si lahko predstavljate, je vlamljanje v stanovanjske objekte v času dopustov (denimo poletnih počitnic) še posebej pogosto. Nepridipravi si za svoj podvig namreč lahko vzamejo več časa, obenem pa je tveganje, da jih pri tem kdo zaloti, manjše. Marsikdo jim delo še dodatno olajša s tem, da ključe pusti pod predpražnikom ali kar v cvetličnem koritu …

Preprosti preventivni ukrepi, ki jih velja imeti v mislih pred odhodom na dopust, so:

  • zaprite okna,
  • dragocenih predmetov, kot so nakit, ključi vozil in prenosni računalniki, ne puščajte na vidnih mestih,
  • o odsotnosti obvestite svoje najbližje, ki naj v tem času poskrbijo za osnovno vzdrževanje vašega doma,
  • na svojih napravah si ne nastavite samodejnega odzivnika z obvestilom o odsotnosti – oziroma vsaj ne takšnega, ki bi sporočal, od kdaj do kdaj točno ste zdoma,
  • svojega dopustovanja ne razkrivajte javno na družbenih omrežjih.

Pa ste pripravljeni iti še korak dlje, da zavarujete svoj dom? Potem berite dalje. V nadaljevanju z vami namreč delimo nasvete za varovanje vhoda in vam predstavimo nekaj varnostne opreme, s pomočjo katere boste svoj dopust lahko resnično preživeli brez skrbi.

Aplikacija za varovanje hiše na mobilnem telefonu.
Pred odhodom na dopust moramo vedno preveriti, če varnostni sistem deluje.

Kako zavarovati vhod?

Poskrbite za primerno osvetlitev

Čeprav se večina vlomov zgodi čez dan, lahko tudi nočna osvetlitev prispeva k varnejšemu bivanju. Ta je namreč znak urejenega in vzdrževanega doma, kar že samo po sebi odbija priložnostne vlomilce. Prav tako si lahko predstavljate, da vrnitev domov ponoči, sredi popolne teme, ni najprijetnejša izkušnja. Enako velja za goste, ki vas obiščejo ali zapustijo v poznih urah. Z ustrezno osvetlitvijo lahko torej poskrbite za večji občutek varnosti – če ne drugače, zato, ker z njo zmanjšate možnost, da vas ob vrnitvi domov preseneti vlomilec, ki se je skrival v okolici vašega vhoda.

Če želite osvetliti svoj vhod, se je najbolj praktično poslužiti talnih, stropnih, visečih ali stenskih svetil, ki so opremljena s senzorjem gibanja. Ta bo skrbel za toplejši sprejem vaših napovedanih gostov, obenem pa odganjal tiste nenapovedane. V primeru odsotnosti, kot je poletni dopust, so morda še učinkovitejša rešitev časovna stikala z naključnim intervalom prižiganja, na katera lahko priklopite luči in druge naprave - tako bodo ljudje težje ugotovili, da v hiši ni nikogar. Če želite praktičnost dopolniti z eleganco, obstaja tudi možnost osvetlitve samih vrat, na primer okvira, praga ali držala.

Vhodna vrata slikana ponoči, osvetljena.
Osvetlitev na vhodu je znak urejenega in vzdrževanega doma.

Namestite notranji varnostni mehanizem

Na trgu opreme za dom so na voljo različni varnostni mehanizmi, med katerimi najdete tudi pripomočke za varovanje vrat z notranje strani – na primer ključavnice, ki jih je možno odkleniti le z notranje strani, prečne zapore, verižne ključavnice in barikade za podstavljanje kljuke. Njihov namen je, da ustavijo ali vsaj upočasnijo nepridiprave, ki so spretni pri odklepanju navadnih ključavnic – torej takšnih, ki same po sebi ne nudijo ustrezne protivlomne  zaščite.

Na tovrstne pripomočke se lahko zanesete ne le na dopustu, ampak tudi doma, da si zagotovite večji občutek varnosti zlasti v večernih in nočnih urah, pa seveda med spanjem. Še bolj pa seveda pridejo prav, kadar ste zdoma, vendar boste morali v tem primeru uporabiti drug izhod, denimo kletna ali garažna vrata.

Poln nabiralnik
Če želite poskrbeti za varnost doma med dopustovanjem, ne dajajte vtisa, da ni nikogar doma

Imejte vhod pod nadzorom

To, da ste zdoma, še ne pomeni, da svojega doma ne morete spremljati z budnim očesom. Za začetek lahko o svoji odsotnosti obvestite sosede, sorodnike in prijatelje ter jih prosite, da popazijo na vaš dom. To pomeni, da naj ga ne le opazujejo, temveč od časa do časa tudi obiščejo in izpraznijo nabiralnik ali spremenijo lego rolet. Nepridipravi namreč najraje prežijo za objekti, ki so že na prvi pogled zapuščeni in nevzdrževani.

Poleg tega je priporočljivo poskrbeti za čim boljšo vidljivost vhoda. Če je le možno, naj se ta nahaja v vidnem polju mimoidočih in sosedov, s tem da naj bo tudi čim manj zastrt. To pomeni, da naj se ne skriva za ograjo, živo mejo, velikimi koriti z rožami ali drugo prepreko. Bolj na odprtem kot je vhod, z manjšo verjetnostjo se ga bodo upali polotiti vlomilci.

Za še zanesljivejši nadzor, ki vam je na voljo 24 ur na dan, lahko poskrbi varnostna kamera, uperjena proti vhodu. Tako kot ostala domača oprema so tudi kamere v zadnjem desetletju postale pametnejše in vas lahko s pomočjo aplikacije opozorijo, čim zaznajo gibanje. Naj dodamo, da vlom pri določenih ključavnicah ne pusti vidnih znakov, kar lahko brez videoposnetka predstavlja zaplet pri dokazovanju škode zavarovalnici in prijavi zločina pristojnim organom.

Varnostna kamera doma.
Varnostna kamera lahko prepreči, da bi postali žrtev vloma

Na trgu najdete tudi cenovno ugodne imitacije kamer, ki resda ne omogočajo snemanja, vendar so lahko – vsaj za prvo silo – prav tako učinkovite pri preprečevanju vloma. Dodatna alternativa varnostnim kameram so alarmni sistemi (kadar ste zdoma) ter pametna kukala (kadar ste doma). Obstaja pa tudi možnost, da najamete specializirano podjetja za varovanje. Podatki slovenske policije izpred nekaj let kažejo, da se vlom v bivalni objekt, opremljen z vsaj osnovnim varnostnim sistemom, zgodi le v približno enem od stotih primerov.

Nadgradite ključavnico

Pogosta napaka, ki dom naredi privlačnejši za vlomilce, je slabo nameščena cilindrična ključavnica. Zunanji del te (ki je običajno še slabe kakovosti) namreč velikokrat štrli navzven, kar vlomilcem omogoča, da ga s primernim orodjem preprosto zlomijo – in to v enakem času, kot če bi vstopili s ključem (vir: Delo).

Tudi sicer je prav zaklepni mehanizem velikokrat najšibkejša točka vhodnih vrat – denimo kadar je izdelan iz nekakovostnih materialov, neustrezno nameščen, zastarel ali zarjavel. Nadgradnja slednjega je zato lahko prvenstvenega pomena pri zagotavljanju varnosti doma.

Protivlomne ključavnice so v prvi vrsti večtočkovne, kar pomeni, da vrata zaklenejo na več točkah s pomočjo masivnih varnostnih kavljev. Povišano stopnjo varnosti prav tako zagotavljata odpornost proti udarcem in vrtanju ter zaščita pred vstopom s ponarejenim ključem. Če ste pripravljeni na še naprednejšo rešitev, pa lahko sežete po pametnem sistemu odklepanja in zaklepanja vrat. Ti se ne zanašajo na ključ in ključavnico, ampak na tehnologijo NFC, numerično kodo, prstni odtis ali obraz. Zlasti slednja dva – tako imenovana biometrična – načina odklepanja danes že predstavljata zlati standard varnosti.

V vsakem primeru je priporočljivo, da se menjave ključavnice ne lotite sami, ampak jo prepustite izkušenemu strokovnjaku, kot je ključavničar.

Ne pozabite zakleniti vrat

Vhodna vrata so po svojih lastnostih lahko še tako varna, a jim to ne bo pomagalo, če so odklenjena. Zaklepanje se sliši samoumevno, a vendar: kadar nas med odhajanjem od doma zmoti hišni ljubljenček, otrok ali telefon (ali pa smo preprosto preveč zatopljeni v lastne misli), pogosto pozabimo, ali smo vrata zaklenili ali ne.

Inosmart sistem zaklepanja in odklepanja vhodnih vrat.
Zaščita doma je še lažja, če se zanesete na pametni sistem zaklepanja vrat.

Da naredite konec pozabljanju, lahko oblikujete fiksen seznam opravil, ki jih morate postoriti, preden odidete od doma. Ko stopite na vrt oziroma dvorišče, nato hitro preverite seznam in se po potrebi vrnite. Prej ali slej vam bodo opravila na seznamu prišla v navado – zlasti če vsako od njih izrečete na glas.

Pomagate si lahko tudi z opomnikom v obliki samolepilnega listka na vratih ali pa opomnika na svojem pametnem telefonu. Nekatere aplikacije dopuščajo celo možnost, da si nastavite lokacijski opomnik, kar pomeni, da vam lahko pošljejo obvestilo, ko odidete od doma.

Izmuzljivega ročnega zaklepanja vas lahko prav tako odreši že omenjen pametni sistem, ki omogoča samodejno in daljinsko zaklepanje. Inothermov hišni sistem INOSMART, ena najnaprednejših rešitev za pametno odpiranje, vrata namreč samodejno zaklene vsakokrat, ko se ta zapro, odklenete pa jih lahko na kar tri načine: s prstnim odtisom, numerično kodo ali pametnim telefonom (tehnologija NFC). Nasvidenje, ključi, torej!

Odklepanje vrat s prstnim odtisom
Odklepanje vhodnih vrat kar s svojim prstnim odtisom!

Želite maksimalno varnost? Zagotovite si protivlomna vrata!

Izboljšave, kot so zgornje, predstavljajo razmeroma enostaven način, kako nadgraditi raven varnosti svojega doma. Prej ali slej pa pride tudi čas za menjavo vhodnih vrat, zlasti če so ta dotrajana in zato že sama po sebi predstavljajo varnostno tveganje. Menjava bo od vas sicer zahtevala več časa in truda, vendar se bo – če seveda izberete prava, protivlomna vrata – vsekakor obrestovala.

Pri kupovanju teh je treba upoštevati predvsem:

  • profil,
  • nasadila,
  • cilinder,
  • ključavnico,
  • steklo.

Pri preprečevanju vloma svojo vlogo igra prav vsak od naštetih elementov, zato morajo imeti ti ustrezne varnostne lastnosti. Pri tem ne gre zanemariti niti montaže, ki mora biti za zagotavljanje protivlomne zaščite skladna s proizvajalčevimi navodili. Vlomilec si v vaš dom želi vstopiti čim hitreje; če ga vratom uspe dovolj upočasniti, bo zelo verjetno odnehal in izbral lažjo tarčo. Z vsako nadaljnjo minuto namreč tvega, da ga med nečednim dejanjem kdo zaloti.

Protivlomna vhodna vrata - vlomilec ponoči.
Protivlomna vrata varujejo vaše imetje, kadar ste zdoma.

Zaščita za vhodna vrata se po današnjem standardu deli na šest razredov, označenih s kratico RC. Ti dokazujejo, da je bil varnostni element pred pojavom na trgu fizično testiran pri pooblaščeni neodvisni ustanovi. Za stanovanjske objekte običajno zadošča že razred RC1, v naši ponudbi pa najdete tudi varnostna vrata razredov RC2 in RC3:

  • RC1 nudi omejeno zaščito pred poskusom vloma s fizično silo (brcanje, skakanje, zaletavanje, potisk in izvlek);
  • RC2 preprečuje preboj z enostavnimi ročnimi orodji, kot so izvijač, klešče in klin, s tem da mora element pred vdorom zdržati vsaj 3 minute;
  • RC3 otežuje razbijanje z drugim izvijačem, lomilko, klinom ali žago, s tem da mora element pred vdorom zdržati vsaj 5 minut.

Tudi Inothermova vrata se ponašajo z vrhunsko protivlomno zaščito, saj naši modeli ustrezajo standardu RC2 ali še varnejšemu RC3! 

In katere komponente morajo imeti varna vhodna vrata?

Robustno vratno krilo

Čeprav se veliko vhodnih vrat na današnjem trgu lahko pohvali z robustno konstrukcijo, je kakovost – in s tem varnost – do neke mere še vedno povezana z vsoto, ki ste jo pripravljeni odšteti. Kot primer lahko izpostavimo votla vrata, ki so resda cenovno ugodnejša izbira, vendar ne nudijo ustrezne protivlomne zaščite. Z nekaj sile, denimo z brco, jih je namreč možno brez težav podreti in vstopiti.

Moderna vhodna vrata na moderni hiši.
Inothermova vrata se ponašajo z vrhunsko protivlomno zaščito.

Še ena stvar, na katero velja paziti pri kupovanju varnih vhodnih vrat, je material. Na področju protivlomne zaščite vsekakor prednjači aluminij, na katerega se zanašamo tudi pri Inothermu. Alu vrata poleg varnosti odlikujejo še nadstandardna toplotna izolativnost, izjemna konstrukcijska stabilnost in dolga življenjska doba.

Protivlomna ključavnica

Kot rečeno, je izbira prave ključavnice … no, ključna. Protivlomna ključavnica mora v prvi vrsti vsebovati večtočkovni sistem zaklepanja s kavlji. Vlomilci se namreč največkrat poslužijo le navadnega izvijača, s katerim skušajo demontirati okovje. Poleg tega si je smotrno zagotoviti kakovosten cilindrični vložek – ta naj ima več fiksnih in aktivnih zatičev, ki varujejo pred vrtanjem, kot tudi varnostno kartico, ki preprečuje nepooblaščeno kopiranje ključev. Tretja komponenta protivlomne ključavnice pa je varnostna rozeta oziroma garnitura, ki onemogoča prijemanje in lomljenje cilindra. Pri Inothermu v vhodna vrata že serijsko vgrajujemo 5-točkovno varnostno ključavnico z dodatnima zapahoma in zatičem, ki omogočajo močno vpetost v okvir. 

Kakovostno steklo

Kot si lahko predstavljate, so pogosta šibka točka vhodnih vrat nekakovostne in neustrezno vgrajene steklene površine. Odločitev za steklo – bodisi v vratnem krilu bodisi v obsvetlobi – je iz estetskih razlogov nadvse pogosta, vendar je lahko v primeru, da izberete nezanesljivega ponudnika, tudi nadvse tvegana.

Prikaz trislojne zasnove stekel v vhodnih vratih Inothem.
Steklo v vhodnih vratih ne predstavlja šibke točke, če je dovolj debelo.

Da lahko nudi protivlomno zaščito oz. kljubuje udarcem, mora biti vratno steklo dovolj debelo, večplastno in po možnosti kaljeno ali lepljeno. Kaljeno steklo je v primerjavi z navadnim steklom štiri do petkrat odpornejše na udarce, ob morebitnem razbitju pa se razleti na neostre delce. Lepljeno steklo se po drugi strani lahko pohvali z lepilno folijo med plastmi, ki razbite delce zadrži skupaj, s čimer vas zavaruje tako pred vlomom kot pred poškodbo. V Inothermu v vsa vrata vgrajujemo troslojna stekla, ki nudijo vrhunsko izolativnost in dobro protivlomno zaščito, na željo kupca pa zasteklitev nadgradimo s kaljeno ali lepljeno izvedenko. 

Po varna vhodna vrata v Inotherm

Vhodna vrata so varna le toliko kot njihov najšibkejši člen – pa naj bo to krilo ali ključavnica. Pri Inothermu se vsakemu delu vrat posvetimo z enako mero skrbnosti, saj varnosti vašega doma ne želimo prepustiti naključju.

Naša vrata že v osnovni različici zagotavljajo nadstandardno raven protivlomne zaščite, saj vključujejo:

  • nadpovprečno debeli aluminijasti plošči (notranjo in zunanjo),
  • pettočkovno ključavnico (z dvema dodatnima zapahoma in zatičem),
  • tri masivna nasadila (ki onemogočajo, da bi vlomilec snel krilo),
  • cilinder z dvostranskim delovanjem in šestimi ključi,
  • rozeto (ki območje cilindra ščiti pred vrtanjem),
  • opcijsko trislojno steklo nadpovprečne debeline.
5-točkovna ključavnica na vratih Inotherm.
5-točkovna ključavnica je le ena od varnostnih komponent, ki jih serijsko vgrajujemo v vrata Inotherm.

Če si želite zagotoviti še večji občutek varnosti, pa lahko svojim novim vratom dodate še:

  • avtomatsko, delno ali celo motorizirano ključavnico,
  • cilinder z varnostno kartico proti ponarejanju,
  • dodatne varnostne zatiče na strani nasadil,
  • varnostno kaljeno ali lepljeno steklo,
  • pametni sistem odklepanja in zaklepanja INOSMART.

Razglejte se po ponudbi naših vhodnih vrat in si čimprej zagotovite svoja. Strošek kakovostnih vhodnih vrat in druge protivlomne zaščite resda ni najmanjši, a je v primerjavi z načetim občutkom varnosti v lastnem domu zanemarljiv. Poleg tega vam zaradi varnosti pri nas ni treba žrtvovati vrhunskega sloga, saj lahko s pomočjo konfiguratorja ustvarite unikatna alu vhodna vrata povsem po svoji meri. Preberite si, kako izbrati popolno barvo za slednja in varnost združiti z vrhunskim slogom! 

Ste izvedeli vse, kar potrebujete?

Seveda, ta stran me je prepričala
Zanima me samo še nekaj malenkosti
Za končno odločitev potrebujem več podatkov
Z vsebinami na strani si težko pomagam
Predstavljene informacije so nekoristne

Zahvaljujemo se za vašo oceno!

Oceno za to stran ste že oddali.