Blog

Kdaj je najboljši čas za montažo vhodnih vrat?

Aluminijasta vhodna vrata Inotherm

Načrtujete nakup novih vhodnih vrat? Odlično! Vložek v boljšo toplotno in zvočno izolacijo vhoda, višjo raven protivlomne zaščite in morda tudi praktičnejše odklepanje se vam bo nedvomno obrestoval, da zadovoljstva ob pogledu na moderna, stilsko dovršena vrata niti ne omenjamo … A če se ob tem sprašujete, kdaj bi bilo najbolje realizirati vse načrte in končno izvesti montažo vrat, ste se preklikali na popolno mesto! V tem prispevku bomo namreč odgovorili na vprašanje, če morda obstaja popoln čas za montažo vhodnih vrat. Morda vmes čez prag zabrišemo še kakšen dolgo ustoličen mit in vas opogumimo, da pohitite z deli! ;) 

A najprej se  pogovorimo o osnovah … 

Da bo vaš novi vhod res varoval vaš dom pred vročino, mrazom, vlago, nepridipravi in nepotrebnimi stroški vzdrževanja, niso bistvena le kakovostna vhodna vrata. Ključnega pomena je namreč tudi pravilna vgradnja vrat, zato pri Inothermu trdno stojimo za načelom, da mora nova vrata vgraditi strokovno usposobljen montažer. Zgolj kakovostna montaža, opravljena v skladu z vsemi smernicami, tako splošnimi kot specifičnimi, ki jih določi proizvajalec, zagotavlja brezhibno delovanje vrat ter kar najboljšo izolativnost. Zatorej velja besedo ali dve najprej nameniti montaži sami …

Popravilo vhodnih vrat
Nova vrata mora vgraditi strokovno usposobljen montažer.

Kaj vse vključuje montaža vhodnih vrat? 

Obstaja več vrst oz. načinov montaže vrat, ki se med seboj razlikujejo glede na stanje objekta, v katerega se vgrajujejo vrata, in seveda tudi namen same vgradnje: gre za novogradnjo ali prenovo, si stranka želi boljše izolativnosti, kolikšen je poudarek na varnosti ...? 

Pri podjetju Inotherm nudimo celovito storitev vgradnje novih alu vhodnih vrat, ki jo seveda opravijo izkušeni strokovnjaki. Ti na vsakem koraku upoštevajo tako napotke Zavoda za Gradbeništvo Ljubljana kot tudi smernice nemškega inštituta RAL. Gre za neodvisno organizacijo, ki skrbi za za vrednotenje izdelkov ali storitev, s tem pa za zagotavljanje kakovosti v vseh gospodarskih panogah.

Sam postopek pravilne vgradnje se pri nas sicer prične, še preden mojster poprime za orodje in prične z namestitvijo. Prvi korak je namreč natančna izmera na objektu, ki jo prav tako opravi Inothermov strokovnjak. Ta vam glede na meritve priporoči najprimernejši postopek montaže, nato pa vaša nova vrata tudi vgradi v zidno odprtino. Opcijsko je na voljo tudi odstranitev starih vrat, pri menjavi vrat pa nudimo tudi sanacijo poškodb notranjih zidov. 

Dotrajana rumena vhodna vrata na roza opečnatem zidu.
Če so vaša vhodna vrata že dotrajana, je čas za nova.

Zakaj sanacija? Ker pri odstranjevanju obstoječih vhodnih vrat v večini primerov nastanejo manjše poškodbe notranje špalete. Te je mogoče sanirati s pomočjo zaključnih letvic ali mavčnih obrob, pa tudi z zidarskimi deli. 

Kakšne vrste montaže poznamo? 

Kot smo že poudarili, je poti do novega vhoda oz. načinov vgradnje vhodnih vrat več. Pri Inothermu denimo lahko izbirate med klasično montažo ter vgradnjo po smernicah RAL. 

Klasična montaža vhodnih vrat 

Večina montaž vhodnih vrat (pa tudi oken) se izvaja po klasičnem postopku, ki je preverjen, hiter, cenovno ugoden, ob pravilni izvedbi pa zagotavlja tudi dobro tesnjenje in zanesljivo delovanje vrat. Pri klasični vgradnji se reža med podbojem in zidom zapolni s poliuretansko peno (“purpen”), lahko pa tudi s kakim drugim izolativnim materialom. Podboj se pričvrsti s sidri in vijaki. 

Bistveno pri tem postopku je, da PUR pena pri vgradnji ni dlje izpostavljena, kar se lahko zgodi predvsem pri novogradnjah. Ker ni odporna na UV sevanje, lahko ob izpostavitvi pride do toplotnih mostov. A pri sanacijah in novogradnjah, pri katerih po montaži vrat dokaj hitro sledi še fasada, bojazni ni, saj pena še dolga leta nudi odlično izolativnost.

Inothermov strokovnjak z rokavicami in metrom meri bodoča vhodna vrata.
Vse montaže vgradijo Inothermovi strokovno usposobljeni montažerji.

Večina montaž razen pasivnih ali montažnih objektov se izvaja po klasičnem sistemu.  Pri sanaciji je za RAL montažo predhodno potrebno špalete obdelati poravnati, sicer montaža s trakovi ni možna.

Montaža po smernicah RAL

Vse več naročnikov, med katerimi prednjačijo lastniki pasivnih ali montažnih hiš, pa se dandanes odloča za postopek vgradnje po standardu RAL, ki je energetsko še učinkovitejši kot klasična montaža. Slednjega toplo priporočajo tudi naši strokovnjaki za vgradnjo vhodnih vrat. 

Sistem RAL temelji na troslojni izolaciji, ki zagotavlja skoraj popolnoma zatesnjen stik med zidom in vhodnimi vrati.

  • Notranji sloj (se nahaja na vstopu v rego; stik okvirja in ometa) je neprepusten za zrak in paro, s čimer onemogoča, da bi v spoj med vrati in konstrukcijo vdrla vlaga iz notranjosti, ki bi kondenzirala. 
  • Sredinski sloj (v regi) zagotavlja toplotno in zvočno izolacijo.
  • Zunanji sloj (na izstopu iz rege) je vodoodbojen in prepušča paro, tako da preprečuje vdor vetra in dežja v spoj. 
Primer montaže po standardu RAL (Vir: TKK)

Montaža RAL temelji na načelu “znotraj tesneje kot zunaj”, njen cilj pa so čim manjše toplotne izgube in s tem dolgoročen prihranek. Po naših izračunih se zato nekoliko višja investicija v gradnjo že v nekaj letih povrne v obliki ugodnejšega ogrevanja. A to seveda drži zgolj v primeru, da je postopek izveden tehnično pravilno in da so ustrezno izolirani tudi drugi deli objekta. Posebej velja poudariti, da je treba pri sanaciji je za RAL montažo predhodno obdelati in poravnati špalete, sicer ta opcija ni mogoča..

Kdaj je torej pravi čas za vgradnjo vhodnih vrat? 

Če svoje domače gnezdo še ustvarjate, se pred vgradnjo vhodnih vrat prepričajte, da

  • je raven vlage v objektu ravno pravšnja;
  • so keramika in zidovi na območju veže/predprostora končani in posušeni in
  • da je polaganje talnih oblog na vhodu zaključeno. 

Kaj pa vremenski pogoji? Obstaja najboljši letni čas za montažo, morda celo najboljši del dneva? Naši strokovnjaki za vgradnjo odgovarjajo z odločnim NE. Edina omejitev za njihovo delo so, kot poudarjajo, izjemno nizke temperature pozimi. 

Vrat ni priporočljivo menjati le ob najhladnejših dneh pozimi.

V tem času se namreč pena za zatesnitev rege med vrati in zidom težje strjuje, zato se monterji zatekajo k posebnim zimskim materialom. Ti so učinkoviti vse do -10 stopinj Celzija, tako nizke temperature pa v Sloveniji večinoma nastopijo le v jutranjih urah. Normalna montaža je tako mogoča skoraj vse dni v letu, tudi pozimi, razen v tistih najhladnejših dneh, ko oster mraz ne popusti niti čez dan. 

Kaj pa prenova vhoda?

Če se vrata menjajo v zimskem času, naši mojstri dodatno zaščitijo prostor za vhodom, tako da se objekt v času vgradnje ne ohlaja preveč. Poleg tega je postopek montaže vhodnih vrat znatno enostavnejši in hitrejši od vgradnje oken, pri kateri so odprtine praktično v vsakem prostoru. Sama menjava običajno vzame le okrog 3 ure, okna pa se lahko vgrajujejo tudi do nekaj dni. 

Naše montažne ekipe so zato na delu celo leto, vgradnje pa se odpovedo le ob izredno slabem vremenu, denimo ob obilnejšem sneženju, ko je dostop do objekta lahko otežen ali bi delo predstavljalo preveliko tveganje za delavce. 

Inothermova vhodna vrata z lesenim dekorjem.
Prenova vhodnih vrat obsega približno 3 ure dela.

Na kaj je še treba paziti pri montaži?

  • Če so vaša nova vrata že prispela, a morajo na vgradnjo še malce počakati, jih shranite v čim bolj suhem prostoru. To seveda velja predvsem za lastnike lesenih vrat, medtem ko za kupce aluminijastih in plastičnih vhodnih vrat te bojazni. Če vrata naročite pri nas, sicer ta prispejo skupaj z ekipo za montažo, tako da so takoj vgrajena in vam jih - razen v posebnih primerih - ni treba pospravljati. 
  • Nekatera vrata se pred poškodbami med montažo pogosto zaščitijo s folijo ali samolepilnim trakom. Slednjega je najbolje takoj po zaključku del odstraniti, saj lahko ob kasnejši odstranitvi pride do neljubih poškodb površine. Zaščitno folijo odstranite v prvih tednih po montaži, etikete in lepilne folije na steklu pa takoj po zaključku del. 

Čas za vgradnjo je torej ... ZDAJ! 

Ob vse naprednejših materialih in sodobnih načinih vgradnje torej skoraj ni bojazni, da bi za montažo vrat izbrali napačen čas. Z izjemo ekstremnejših vremenskih razmer je namreč vgradnja mogoča kadar koli, tako da lahko v boljši izolativnosti, dodatni varnosti, nadgrajeni praktičnosti, predvsem pa ob pogledu na bleščeč nov vhod - točno takšnega, o kakršnem ste dolgo sanjali - uživate ne glede na letni čas. 

In če sanjate o točno določenem vhodu, pa še niste našli pravih vhodnih vrat, nedvomno poskusite z Inothermovim konfiguratorjem. Z njegovo pomočjo lahko izberete katerega koli ob naših obstoječih modelov vrat prilagodite popolnoma po svojih željah. Zamenjajte obliko stekel, odenite vrata v drugo barvo ali jim namenite drug ročaj - izbira je vaša! Za nameček lahko na konfigurator naložite tudi sliko svojega pročelja in hitro preverite, če vaša trenutna konfiguracija ustreza vašim predstavam o sanjskem vhodu. 

Na spletni strani Inotherm je na voljo tudi konfigurator vhodnih vrat.
S pomočjo spletnega konfiguratorja lahko izberete katera koli vhodna vrata in si jih prilagodite po svojih željah.

Za več navdiha lahko obiščete tudi naš razstavni salon - tudi z miško! Inothermov novi virtualni salon je namreč odprt vse dni v letu in 24 ur na dan. Za več idej pa si lahko preberete tudi naše nasvete glede izbire barv za vhodna vrata - da boste lažje sledili trendom! 

Ste izvedeli vse, kar potrebujete?

Seveda, ta stran me je prepričala
Zanima me samo še nekaj malenkosti
Za končno odločitev potrebujem več podatkov
Z vsebinami na strani si težko pomagam
Predstavljene informacije so nekoristne

Zahvaljujemo se za vašo oceno!

Oceno za to stran ste že oddali.