Blog

Naj bo vaš dom pripravljen na prihodnost!

Že poznate koncept pametnega doma? Če ste napredne tehnologije, ki samodejno uravnavajo temperaturo, prižigajo in ugašajo luči ter zaklepajo vhodna vrata doslej spremljali le v filmih, je skrajni čas, da spoznate, kako si lahko s pomočjo inovativnih sistemov že danes olajšate vsakdan!  

Kaj sploh pomeni izraz pametni dom? 

Na kaj ciljamo, ko govorimo o pametnih domovih? Gre predvsem za napredne tehnološke funkcije, ki naredijo naš dom udobnejši, varnejši ter bolj praktičen za življenje. Izraz torej obsega opremo, ki nam omogoča določeno stopnjo avtomatizacije ali daljinskega upravljanja z naslednjimi napravami/sistemi v stanovanju:

  • pralni stroji, hladilniki ter ostale naprave bele tehnike;
  • sistemi za domačo zabavo (pametni televizorji ter igralne konzole);
  • domači varnostni sistemi ter pametna vhodna vrata;
  • sistemi za nadzor okolja, kar vključuje klimatizacijo, ogrevanje in razsvetljavo.

Tako nas lahko denimo ob povratku domov pričakajo že prijetno ogreto stanovanje, v katerega vstopimo kar brez ključa, prižgana luč na hodniku, svojo glasbeno željo pa zaupamo kar pametnemu zvočniku, ki bo za nas na spletu poiskal želeno skladbo in jo predvajal. In ko je dneva resnično konec, luči pogasimo kar s tleskom prstov ... 

Običajno vse sisteme ali naprave, ki sestavljajo pametni dom, nadzorujemo ter z njimi upravljamo kar preko aplikacije na pametnem telefonu ali preko daljinskega upravljalnika. Posebej prva opcija nam omogoča, da imamo svoje gospodinjstvo nenehno pod nadzorom tudi, ko nas ni doma. Praktično od koder koli lahko denimo spremenimo temperaturo, ugasnemo luč v dnevni sobi ali nekomu omogočimo, da odklene naša vhodna vrata

Pametni dom upravljajte kar preko tablice.
S pametnim domom lahko s pomočjo mobilne aplikacije upravljate tudi na daljavo.

Najpopularnejši trendi na področju pametnih domov v letu 2021

Si želite tudi v svojem gospodinjstvu prihraniti tako čas kot tudi stroške električne energije ali ogrevanja? Vas mika, da bi raven stresa zmanjšali z avtomatizacijo osvetlitve ali pametnim sistemom za odklepanje vhodnih vrat? V nadaljevanju vam izdamo, kakšni trendi prevladujejo pri opremljanju domov s pametnimi tehnologijami. 

Dom “na daljinca” 

Potrebujete nekoliko tehnološke podpore pri gospodinjskih opravilih in vsakodnevnih aktivnostih v stanovanju in zunaj njega? Potem so naprave, kot je Samsung SmartThings Hub, kot nalašč, da vam olajšajo vsakdan in poskrbi za več prostega časa! 

Gre za večnamenski daljinski upravljalnik za dom, ki denimo omogoča vklop televizorja in sesalnika z glasovnimi ukazi, če sta obe elektronski napravi povezani v Wi-Fi ali druga brezžična omrežja in sta registrirani z enim Samsungovim računom.

Hkrati omogoča povezavo različnih luči, vtičnic, termostatov in še več, tako da lahko preko njega kar na svoj telefon prejemate pomembna obvestila o dogajanju v svojem domu in okoli njega, obenem pa na daljavo nadzorujete varnost, porabo energije, razsvetljavo in še več.

Nadzor doma preko sistema zvočnikov

Pametni dom je mogoče kontrolirati tudi preko sistema domačih zvočnikov, kar ponuja Amazonov pomočnik Alexa ali pa Googlova linija naprav Google Home in Google Nest. Tovrstne pametne tehnologije so vse bolj priljubljene, saj lastnikom omogočajo, da z glasom nadzorujejo številne naprave, denimo brezžično povezane luči. Alexo obenem lahko povprašate tudi po vremenski napovedi ali pa z njeno pomočjo opravite hiter spletni nakup – kar med pospravljanjem ali kuho! 

Alexa je pametni sistem za upravljanje vašega doma.
Alexa deluje kot vaš domači virtualni asistent.

Pametni sistem odpiranja vhodnih vrat - najmodernejša slovenska tehnologija

Izkušnja pametnega doma pa se lahko prične, še preden vanj sploh vstopite - sploh če za njihovo odklepanje ne potrebujete klasičnega ključa, temveč le prst ali pametni telefon. In inovacije, ki to omogočajo, nastajajo tudi pri nas v Sloveniji. Ribniški INOTHERM namreč ni le največji proizvajalec alu vhodnih vrat v Evropi, temveč tudi eden vodilnih inovatorjev na področju pametnih sistemov za odklepanje vhodnih vrat. Najnovejši sistem izpod rok INOTHERMOVIH inženirjev se imenuje INOSMART in ime mu še kako pristaja, saj združuje funkcionalnosti več inteligentnih ključavnic in celoten sistem dviga na novo raven. Omogoča namreč odklepanje vrat s pomočjo prstnega odtisa, NFC tehnologije (torej s pametnim telefonom) ali numerične kode. 

Obenem je opremljen z najnovejšim čitalcem prstnih odtisov s 360-stopinjsko zaznavo prsta, zato ni pomembno, pod kakšnim kotom položite prst na senzor. K bliskovitemu odklepu prispeva tudi algoritem za samostojno učenje, ki zaznava in si sproti zapomni male spremembe prstnih odtisov, tako da se vam ni treba vedno znova registrirati.

Inosmart -  sistem za odpiranje vhodnih vrat Inotherm.
Inosmart, sistem za odpiranje vhodnih vrat, omogoča odklepanje s pomočjo prstnega odtisa, mobilnega telefona ali numerične kode.

Celoten sistem lahko nadzirate kar preko mobilne aplikacije, s katero dodajate ali odvzemate dovoljenja za odklep (tako rekoč digitalni ključi), uporabnikom omejite čas vstopa ali spremljate zadnjih 100 odklepanj ali poskusov vstopa. INOSMART tako predstavlja popolno rešitev za vaš pametni vhod, saj združuje praktičnost, udobje in varnost. Vrata, opremljena s tem sistemom, se namreč ob vsakem zapiranju samodejno zaklenejo v petih točkah, zaradi inovativnega sistema odklepanja pa bo čakanje na pragu, ker ste pozabili ključ, preteklost. 

Pametni termostat 

Si predstavljate, kako lepo bi bilo, če bi se lahko med ležanjem na kavču le naglas “potožili” nad temperaturo in ta bi se na vašo željo povišala ali znižala? Vse to vam lahko omogoči pametni termostat, kakršen je denimo Ecobee Smart Thermostat. Ta lastnikom omogoča, da z aplikacijo ali glasovnim ukazom nadzorujejo sistem ogrevanja in klimatizacije doma. A tovrstni termostati niso zasnovani le, da sledijo ukazom. Sposobni so tudi odčitati temperaturo okolice v prostoru in jo samodejno prilagajati vnaprej zastavljenim vrednostim. Tako se lahko zanesete na to, da bo v vašem domu vedno prijetno toplo ali hladno, brez da bi vam bilo treba nenehno nadzorovati peč ali klimatsko napravo. 

Pametni termostat lahko upravljate tudi z glasovnim ukazom.
Temperaturo doma lahko nastavite kar z glasovnim ukazom.

Pametni dom je odlična investicija v prihodnost!

Odločitev, da si življenje olajšamo s pametnimi tehnologijami, morda na prvi pogled izgleda kot nepotrebna modna muha, s pomočjo katere bomo še več odgovornosti zaupali napravam in še manj trenirali možgane. A če dobro pomislimo, so prednosti pametnega doma hitro očitne. Samodejni izklop luči in gretja ob določenih urah lahko denimo pošteno razbremeni našo denarnico, zmanjšana poraba energije pa je hkrati okolju prijazna. Obenem v vse hitrejšem tempu življenja hitro izgubimo pregled nad vsemi drobnimi opravili, zato se je mnogo smiselneje prepustiti tehnologiji – vi pa se lahko osredotočite na tisto, kar šteje. Odprite vrata prihodnosti – in to kar brez ključa! 

Ste izvedeli vse, kar potrebujete?

Seveda, ta stran me je prepričala
Zanima me samo še nekaj malenkosti
Za končno odločitev potrebujem več podatkov
Z vsebinami na strani si težko pomagam
Predstavljene informacije so nekoristne

Zahvaljujemo se za vašo oceno!

Oceno za to stran ste že oddali.