Blog

Napolnite svoj dom z naravno svetlobo!

Popolnoma nova prostorna stanovanjska hiša - notranjost dnevne sobe.

Dnevna svetloba je neprecenljiva za naše zdravje, nadomestiti pa je ne moremo z nobenim umetnim svetilom. Strokovnjaki pravijo celo, da ima na telo podobne učinke kot zdravila ali poživila, vključno s kavo in alkoholom. Če se doslej niste pretirano ukvarjali z vprašanjem, koliko sončnih žarkov spustite v svoj dom, je zato skrajni čas, da to spremenite. Poglejmo si, zakaj in kako! 

Naravna svetloba uravnava našo biološko uro 

Dnevna svetloba se iz ure v uro spreminja, tako po moči kot po količini posameznih valovnih dolžin, ki jo tvorijo. Prav te nenehne spremembe so nepogrešljive za pravilno delovanje naše notranje biološke ure oz. cirkadianega ritma. Ta uravnava ključne procese v našem telesu, denimo:

  • cikel spanja in budnosti,
  • telesno temperaturo,
  • srčni tlak,
  • raven hormonov,
  • občutek lakote,
  • hitrost presnove in
  • čustva ter razpoloženje.

Premalo naravne svetlobe vodi v motnje cirkadianega ritma, s čimer se na dolgi rok poviša tveganje za resne zdravstvene težave, kot so denimo motnje presnove, bolezni srca in ožilja, diabetes, rak … Ena od mogočih posledic je celo dvig telesne teže.

Moderna dnevna soba z veliko naravne svetlobe.
Naravna svetloba močno vpliva na naše razpoloženje in zdravje.

Več sonca za več zbranosti 

Naravna svetloba prav tako pomembno stimulira možgane. Če podnevi prejmemo več svetlejše, bolj modre svetlobe, se lažje zberemo in smo pri delu učinkovitejši. To potrjujejo tudi rezultati obsežne raziskave, po kateri so otroci, ki so se učili v bolje osvetljenih (in zračenih) prostorih dosegli med 15 in 25 odstotkov boljše rezultate kot tisti s slabšimi pogoji za učenje. 

Če vi ne greste na sonce, naj sonce pride k vam! 

Po zadnjih statistikah ljudje celo do 90 odstotkov svojega časa preživimo za štirimi stenami. To dejstvo ni zaskrbljujoče le zaradi kakovosti zraka, ki je lahko v zaprtih prostorih tudi do petkrat slabša kot na prostem, temveč tudi zato, ker številni objekti ne zagotavljajo dovolj naravne svetlobe. 

Zaradi teženj po energetsko vse varčnejši gradnji se okenske površine pogosto krčijo, veliko težavo pa predstavlja tudi premajhna ozaveščenost ljudi - od projektantov do lastnikov domov - glede vloge sončne svetlobe našem vsakdanu. Tudi sodobni načini gradnje tako vse prevečkrat vodijo v “sindrom bolne stavbe”, v kateri se prebivalci ne počutijo dobro oz. imajo zaradi bivanja v njej celo zdravstvene težave.

Dnevna soba in jedilnica z velikimi okni - veliko naravne svetlobe.
Bivalni prostori, ki jih največ uporabljamo, morajo imeti največ naravne svetlobe.

Da bi ustvarili zdravju prijazno domovanje, je zato ključno, da že pri načrtovanju nove hiše zagotovite, da bodo ključni bivalni prostori prejeli dovolj naravne svetlobe. Skupna površina zasteklitve naj bi po napotkih strokovnjakov obsegala vsaj 20 odstotkov tlorisne površine. Upoštevati pa velja še nekaj načel … 

Zagotovite si “pomoč od zgoraj” ;)

Če je le mogoče, si zagotovite tudi dotok dnevne svetlobe od zgoraj. Gre za tako imenovano zenitalno svetlobo, ki se premika po prostoru, ustvarja igro senc in tako igra ključno vlogo pri dojemanju prostora oz. počutju v njem. 

Obenem je lahko zenitalna osvetlitev tudi do trikrat učinkovitejša od tiste skozi fasadna okna, saj so steklene površine nad nami dlje izpostavljene sončnim žarkom. Na ta način boste tudi privarčevali z električno energijo, s tem pa bo vaš življenjski slog še okolju prijaznejši.

Mansarda z zenitalno svetlobo - velika strešna okna.
Z dotokom svetlobe od zgoraj do še prijaznejšega življenjskega okolja.

Kako do še več naravne svetlobe?

Za več dnevne svetlobe pa vam ni treba popolnoma prenoviti hiše. Pomembne spremembe lahko dosežete že z upoštevanjem preprostih nasvetov: 

  • Vsaj za nekaj časa dnevno odgrnite zavese, posebej če vašo zasebnost varujejo tiste težje in gosteje tkane.
  • Pohištvo razporedite tako, da boste čim večji del dneva preživeli ob oknih. Če delate od doma, naj se vaša miza nahaja ob oknu s prostranim razgledom.
  • Če želite prostor dodatno naravno osvetliti, na steno namestite ogledalo. Dnevna svetloba, ki se bo od njega odbila, se bo namreč še okrepila.
  • Stene odenite v svetle, pastelne odtenke, tla pa pokrijte s svetlimi tepihi. Tako boste prostor tudi optično povečali.

Nad- ali obsvetlobe: da sonce ne bo obstalo na vašem pragu! 

Mar ne bi bilo čudovito, če bi sončne žarke prestregli že na vhodu? To nalogo bodo odlično opravila vhodna vrata z nad- ali obsvetlobo. Z dodatno stekleno površino nad vrati ali ob slednjih boste svojemu vhodu namreč zagotovili veličasten izgled, ki bo na edinstven način obogatil pročelje doma.

Z obsvetlobo na vhodnih vratih spustite več svetlobe v svoj dom.

Poleg estetskih pa imajo nad- ali obsvetlobe tudi številne praktične prednosti. Dodatna naravna osvetlitev hodnika bo zmanjšala potrebo po prižiganju luči in ustvarila prijetnejšo atmosfero v prostoru. 

V Inothermu si lahko alu vhodna vrata z nad- ali obsvetlobami oblikujete popolnoma po svojih željah! Lahko se odločite za: 

  • eno nad- ali obsvetlobo (na levi ali desni strani vrat),
  • kombinacijo ene obsvetlobe (na levi ali desni strani vrat) in nadsvetlobe ali
  • kombinacijo dveh obsvetlob in nadsvetlobe.

Vas zanima, kako bi takšen vhod pristajal vašemu domu? Z le nekaj kliki lahko to odkrijete takoj.

Primer vhodnih vrat Inotherm brez, z eno in z dvema obsvetlobama.
  1. Zaženite Inothermov konfigurator vhodnih vrat
  2. Ustvarite svoja sanjska vhodna vrata po meri - izberite barvo, zasteklitev, držalo in druge dodatke
  3. V vmesnik naložite sliko svojega doma. 
  4. Svoja sanjska vrata umestite na želeno mesto na sliki. 

Če vam je kombinacija všeč, le še oddate povpraševanje in že v roku 24 ur boste prejeli neobvezujočo ponudbo.

ZANIMIVOST: Kakovost objekta glede na količino naravne svetlobe po novem opredeljuje tudi evropski standard Dnevna svetloba v stavbah (EN 17037:2019), ki navaja 4 kriterije dnevne osvetlitve. Če ustvarjate nov dom, se o teh kriterijih vsekakor pogovorite z arhitektom ali projektantom.

Ste izvedeli vse, kar potrebujete?

Seveda, ta stran me je prepričala
Zanima me samo še nekaj malenkosti
Za končno odločitev potrebujem več podatkov
Z vsebinami na strani si težko pomagam
Predstavljene informacije so nekoristne

(1 ocena, 5,0)

Zahvaljujemo se za vašo oceno!

Oceno za to stran ste že oddali.