Blog

Nasveti za enostavno čiščenje vhodnih vrat iz aluminija

Vsaka vhodna vrata, pa naj gre za alu vrata ali modele iz lesa in plastike, morajo tekom svojega obstoja kljubovati številnim zunanjim vplivom. Poleg temperaturnih obremenitev so namreč izpostavljena tudi vlagi, industrijskim plinom ter agresivnemu prahu, ki skupaj z deževnico in roso razžira površino vrat. Slednja za pravilno delovanje in lep videz zato potrebujejo redno vzdrževanje in nego. A kako pravilno čistiti alu vhodna vrata, da bodo obdržala svoj prvotni sijaj? Naloga ni težka, če veste, kako se je lotiti. In prav to vam izdamo v tem prispevku.

REDNA NEGA VHODNIH VRAT ZAGOTAVLJA PRAVILNO DELOVANJE IN DOLGO ŽIVLJENJSKO DOBO

Vhodna vrata uporabljamo večkrat na dan, ko skoznja vstopamo in izstopamo, a le malokrat pomislimo, da bi jih očistili ali vitalne gibljive dele naoljili. Največkrat se zgodi, da uporabniki začnejo razmišljati o negi vhodnih vrat šele, ko se ta začnejo zatikati in je zato oteženo odpiranje in zapiranje.

Če želimo ohraniti funkcionalnost vhodnih vrat, sta zato vsaj občasna čišenje in vzdrževanje bistvenega pomena. Poglejmo si, kdaj je to najbolj pomembno.

Čiščenje in vzdrževanje vhodnih vrat iz aluminija z rokavicami in krpo.

NEGA VHODNIH VRAT MED GRADNJO OBJEKTA

Posebna previdnost je potrebna že v fazi gradnje ali prenove objekta, predvsem če vhodna alu vrata vgradite pred zaključnimi deli. Umazanija, ki jo za seboj pušča uporaba betona, cementa, gipsa in malte, je namreč za lakirane alu površine še posebej nevarna.

Vsi našteti materiali so močno alkalni in lahko hitro povzročijo razjedanje barvanih površin, oksidacijo nerjavečega jekla in celo razjede na steklu. Če se pri delu na objektu vrata umažejo z gradbenim materialom, površine čim prej izperemo z veliko mlačne vode in očistimo z neagresivnim čistilnim sredstvom.

SPOMLADANSKO ČIŠČENJE ALU VHODNIH VRAT

Pomladanski čas, ko po mesecih zimske sivine in mraza spet posije toplo sonce in so dnevi daljši, je čudovit, a prebujanje narave terja tudi svoj davek. Veter namreč v tem času naokrog raznaša velike količine finega cvetnega prahu, ki se odlaga na zunanje površine, s tem pa tudi na alu vhodna vrata ali okna.

Njegove sledi na površinah opazimo v obliki lepljivega rumenega filma. Če želite, da bo vaš vhod zasijal skupaj s toplimi sončnimi žarki, vam po obdobju intenzivnega cvetenja priporočamo temeljito čiščenje alu vrat, da z njih odstranite ves cvetni prah in ostalo nesnago.

KAKO OČISTITI ALU VHODNA VRATA?

Čiščenje aluminijastih vhodnih vrat je hiter in zelo preprost postopek, zasluge za to pa gredo kakovostnim in za vzdrževanje nezahtevnim materialom. Seveda pa ne pozabite, da k sijočemu videzu spada tudi brezhibno delovanje brez zatikanja, zato vedno poskrbite tudi za vitalne dele, ki vplivajo na funkcionalnost vrat.

Celovito čiščenje alu vhodnih vrat tako obsega naslednje aktivnosti:

  • čiščenje prašno barvanih površin iz aluminija (podboj, krilo),
  • čiščenje steklenih površin (v krilu, obsvetlobi ali nadsvetlobi),
  • čiščenje površin iz nerjavečega jekla (kljuke, držala, aplikacije),
  • čiščenje in po potrebi mazanje tesnil in
  • oljenje ključavnice in cilindra.

Redno čiščenje vhodnih vrat je priporočljivo vsaj enkrat letno, v primeru večje obremenitve zaradi agresivnih zunanjih dejavnikov (denimo ob povečani koncentraciji prašnih delcev) pa postopek ponovite večkrat na leto.

Proizvajalci kakovostnih alu vhodnih vrat, med katere spada tudi podjetje INOTHERM, strankam ob nakupu priložimo tudi set s profesionalnimi čistilnimi in mazivnimi sredstvi ter čistilno krpo. Tako je nega vhodnih vrat popolnoma enostavna, po zaslugi izdelku prilagojenih čistil pa tudi zanesljiva.

Če proizvajalec vrat v ponudbi nima čistil in maziv za svoje proizvode, za čiščenje priporočamo neagresivna sredstva, ki ne bodo poškodovala posameznih materialov in tako prispevala k brezhibnemu izgledu vašega vhoda.

Pripomočki za čiščenje aluminijastih vhodnih vrat.

Da pa pri izbiri pripomočkov za čiščenje ne bo dvoma, pa si v nadaljevanju poglejmo še, kako varno očistiti vsak del vrat posebej.

KAKO OČISTITI POSAMEZNE DELE ALU VHODNIH VRAT?

ČIŠČENJE PRAŠNO LAKIRANIH ALUMINIJASTIH POVRŠIN

Prašno barvane površine najprej očistimo s toplo vodo z dodatkom PH-nevtralnega čistilnega sredstva, ki ne poškoduje površin. Za čiščenje uporabljamo mehke krpe, s katerimi z manjšim pritiskom na površino dosežemo ustrezno učinek, brez da bi na površini pustili manjše praske.

Zelo pomembno je, da čiščenje izvajamo pri zmerni temperaturi površin. Ta naj znaša največ 25ºC, takšna pa naj bo tudi temperatura čistilnega sredstva.

Pazite tudi na naslednje:

  • Pri čiščenju nikoli ne uporabljajte kislih ali bazičnih čistilnih sredstev, ki lahko poškodujejo barvano aluminijasto površino.
  • Strjene nečistoče, ki jih lahko odstranijo le učinkovita topila, je treba očistiti skrajno previdno. Agresivna topila namreč lahko povzročijo trajne poškodbe površin v obliki vidnih madežev.
  • Po opravljenem čiščenju lakirano površino operite še s čisto hladno vodo in površino obrišite z mehko suho krpo.
Čiščenje alu vrat z mehko krpo

Za brezhibno čiščenje vhodnih vrat iz aluminija priporočamo INOTHERMOV proizvod ALU – ČISTILO – EKSTRA. Čistilo nanesemo na barvano površino z mokro mehko krpo, s katero onesnažena mesta temeljito očistimo. Čiščenje zaključimo z mehko suho krpo.

NASVETI IN TRIKI ZA PREPROSTO ČIŠČENJE STEKLENIH POVRŠIN

Najenostavnejši in obenem učinkovit način čiščenja steklenih površin je uporaba tople vode in detergenta za steklo, ki ga poškropite na stekleni del vrat. Za tovrstno opravilo so primerni mehka gobica, krpa ali usnje, saj ti ne poškodujejo steklene površine. Za mnoge je časopisni papir odlično sredstvo za čiščenje steklenih površin, a morate biti pri uporabi slednjega skrajno previdni. Črnilo lahko namreč na steklu pusti grde madeže. Upoštevajte tudi naslednje:

  • Pri čiščenju uporabljajte krožne gibe od zgoraj navzdol in od znotraj navzven, saj s to tehniko zagotovite, da se čistilno sredstvo peni in tako dobro očisti stekleno površino. 
  • Pri čiščenju stekla ne uporabljajte ostrih kovinskih predmetov ali britvic. Prav tako za čiščenje ne uporabljajte alkalnih čistilnih lugov, kislin ter sredstev, ki vsebujejo fluoride.
  • Za odstranjevanje trdovratnih madežev gradbenih snovi lahko v vodo dodate kapljico kisa, ki je zanesljiva, poleg tega pa poceni in okolju prijazna rešitev. 
Čiščenje stekel alu vhodnih vrat z mehko krpo

ČIŠČENJE VRATNIH POVRŠIN IZ NERJAVEČEGA JEKLA

Kljub temu, da je nerjaveče jeklo (inox) zavarovano pred rjavenjem, ga je treba redno čistiti, da preprečimo površinsko korozijo. Zaradi vplivov okolja, kot so denimo dež, prah, umazanija, sol ali različne kreme za roke, se na jeklenih površinah alu vhodnih vrat namreč nalagajo obloge nečistoč. Slednje ne vplivajo le na izgled, temveč lahko privedejo tudi do površinske rje.

  • Za čiščenje jeklenih delov alu vrat večinoma potrebujemo nekaj tople vode in mehko krpo. 
  • Če površina vsebuje več trdovratnih nečistoč, se čiščenja lotimo z neagresivnimi čistilnimi sredstvi. 
  • Čistila morajo biti neabrazivna – torej takšna, ki ne povzročajo drobnih prask. Prav tako ne smemo uporabljati kuhinjskih spužvic, ki imajo grobi del iz ogljikovih vlaken, ali celo kovinskih »ostružkov«. Kovinski delci površino opraskajo, poleg tega pa lahko kakšen njihov droben delec ostane na površini in povzroči rjavenje.
Čiščenje vratnih površin iz nerjavečega jekla

Za bliskovito čiščenje naših alu vhodnih vrat priporočamo INOTHERM čistilno sredstvo Edelstahl-Clean. To posebno čistilno sredstvo zanesljivo očisti vse površine iz nerjavečega jekla, kot so držala, aplikacije in kljuke, hkrati pa zagotavlja tudi konzerviranje površin in dolgoročno zaščito pred umazanijo.

Z MAZANJEM KLJUČAVNICE IN OSTALIH GIBLJIVIH DELOV VRAT PREPREČIMO OKVARE IN OTEŽENO ZAKLEPANJE

Čiščenje aluminijastih vhodnih vrat naj vključuje tudi osnovna vzdrževalna opravila, ko je mazanje gibljivih delov. Poglejmo si, kaj to pomeni.

  • Najmanj enkrat letno je treba preveriti delovanje in pritrditev mehanskih delov ključavnice, jih namazati ter naoljiti. 
  • Za mazanje premičnih zapirnih elementov ključavnice (kavljev, sornikov, srednjega in glavnega zapaha, gonilke) uporabimo brezkislinsko strojno mast ali tehnični vazelin. 
  • V vse utore ključavnice in cilindra, kjer se mehanski deli premikajo, kanemo nekaj kapljic olja. 
  • Po mazanju in oljenju ključavnico nekajkrat zaporedoma zaklenemo in odklenemo. Mazivo bo tako doseglo vse premične gibljive dele in zagotovilo dolgotrajno, lahkotno delovanje.
Čiščenje in mazanje finih mehanizmov, kot so ključavnice.

POSEBNA OPOZORILA:

  • Pozor! Za mazanje ključavnic nikoli ne uporabljajte običajnega spreja WD-40, saj ta razstopi originalno mast, ki nato odteče iz mehanizmov in delov ključavnice, ti pa se osušijo in okvarijo.
  • Pozor! Električnega odpirala ni dovoljeno oljiti/mazati.

Za boljše delovanje zapahov in kavljev ter lahkotno delovanje profilnega cilindra priporočamo  INOTHERM Olje za vzdrževanje in zaščito okovja, lahko pa tudi sredstvo v spreju, npr. Fenosol (pršilo za okovje proizvajalca Fenoplast) ali Interflon Fin Super Spray. 

KAJ PA ČIŠČENJE VRATNIH NASADIL OZ. »PANTOV«?

Premični deli oz. puše nasadil (pantov) so izdelani iz specialne umetne snovi in jih ni dovoljeno mazati.  Če je v nasadilo prišel fin prah (pogosta težava pri novogradnjah), ki povzroča škripajoče in ostale nezaželene zvoke, je pušo treba zgolj odstraniti in temeljito očistiti. Priporočamo, da to stori pooblaščen serviser.

Ne pozabite očistiti tudi tesnil alu vrat!

Tesnjenje vrat je pomembno tako poleti kot pozimi, saj skrbi za stalno temperaturo v prostoru in zmanjšuje energijske izgube. Za zagotavljanje ustrezne prožnosti EPDM tesnil, ki so vgrajena v Inothermova aluminijasta vhodna vrata, je treba slednja vsaj enkrat na leto preveriti.

Na tesnilih se (tako kot na drugih površinah vrat) namreč nalagajo različne nečistoče, zato jih temeljito očistimo z mehko krpo, namočeno v blago negovalno čistilno sredstvo. Tako bomo zagotovili dolgoletno prožnost in življenjsko dobo tesnil. 

STE PRI ČIŠČENJU VHODNIH VRAT OPAZILI MANJŠE PRASKE ALI POŠKODBE? LAHKO VAM POMAGAMO!  

Tudi še tako kakovostna alu vhodna vrata so izpostavljena zunanjim dejavnikom, zato so manjše poškodbe skorajda neizogibne. A manjše praske na prašno lakiranem aluminiju niso razlog za slabo voljo, saj jih je moč zapolniti s pomočjo posebne korekturne barve, ki vsebuje pigmentne delce ustreznega barvnega odtenka. 

Ustrezne korekturne lake osnovnih barvnih odtenkov lahko kupite v specializiranih trgovinah z avtoličarskim materialom. Tovrstna popravila poškodb lakiranih aluminijastih površin je sicer najbolje prepustiti strokovnjaku. Če se jih boste vseeno lotili sami, pri popravilu površino okrog praske vselej oblepite z ustreznim zaščitnim trakom, sicer se ob popravilu lahko spremeni barvni ton lakirane površine. 

V primeru vizualnih poškodb vhodnih vrat INOTHERM svojim uporabnikom nudimo korekturne barve v vseh prodajnih barvnih odtenkih.

SKRBNO NEGOVANA VRATA POSKRBIJO ZA POPOLNO VSAKODNEVNO UPORABO IN KRASIJO PROČELJE VAŠEGA DOMA

Upamo, da vam bodo naši nasveti v pomoč pri skrbi za vaš vhod. Z njihovo pomočjo boste svojim alu vhodnim vratom povrnili sijaj, jim zagotovili dolgoročno estetsko dovršenost in omogočili tekoče delovanje. Da se boste naloge še lažje lotili, prilagamo tudi video, v katerem bomo skupaj ponovili zgornje točke.

Ste izvedeli vse, kar potrebujete?

Seveda, ta stran me je prepričala
Zanima me samo še nekaj malenkosti
Za končno odločitev potrebujem več podatkov
Z vsebinami na strani si težko pomagam
Predstavljene informacije so nekoristne

Zahvaljujemo se za vašo oceno!

Oceno za to stran ste že oddali.