Blog

So vaša vhodna vrata nared za hladno zimo?

Vhodna vrata Inotherm, obsijana s soncem.

Topli poletni večeri so spakirali kovčke in se preselili na južno poloblo, vse nižje temperature pa počasi, a vztrajno naznanjajo hladno in mračno zimo. Ste pripravljeni nanjo? Oziroma še boljše vprašanje: je nanjo pripravljen vaš dom? Padec temperatur, vlaga in druge zimske nevšečnosti lahko kaj hitro terjajo davek tudi na vašem vhodu, zato se splača preveriti, kako dobro je vaš vhod, pa tudi prostor okrog njega, pripravljen na hladni del leta.

Priprava vrat in vhoda na zimo: Priporočamo “sistematični pregled”

Spadate med tiste, ki se popravil ali urejanja okolice lotite šele, ko opazite težavo? Pri Inothermu vam svetujemo, da se priprave na zimski čas lotite sistematično in naenkrat poskrbite, da bo vaš vhod varen, energijsko varčen, praktično urejen, obenem pa bo tudi deloval. Ko se lotite pregleda, ne pozabite na:

  • natančen pregled vratnega krila,
  • oljenje kljuk, ključavnic, podbojev,
  • čiščenje in mazanje tesnil (da ohranijo prožnost in ne otrdijo),
  • zadostno osvetlitev okolice vhoda in hodnika,
  • ureditev vhoda (predpražniki, držala za dežnike, obešalniki ...)
  • varnostni pregled (kako dobra je vaša protivlomna zaščita).

Da boste takšen pregled lažje in predvsem pravilno opravili, smo za vas zbrali vse nasvete in jih razdelili po sklopih.

Priprava vhoda na zimo je ključnega pomena za dolgo življenjsko dobo vhodnih vrat.

Izolativnost vhoda: prizanesite svoji denarnici  

Slaba toplotna izolacija oken in vhodnih vrat je eden glavnih krivcev za energijske izgube ter posledično višje račune za ogrevanje. Tudi na tem blogu smo že opozarjali, da lahko skozi slabše izolirana okna in vrata “izgine” več toplote kot skozi neizolirano fasado. Kakovostna in predvsem tudi kakovostno nameščena vhodna vrata, ki zagotavljajo dobro izolacijo, so zato zlata vredna investicija, ki se pozimi bogato obrestuje.

Kako preveriti tesnjenje vhodnih vrat

Ko govorimo o izolativnosti vhodnih vrat, moramo imeti v mislih izolacijo vratnega krila in še stranska tesnila ter pragove, ki preprečijo uhajanje toplega zraka iz stanovanja ter vdor hladnega v notranjost. Izolativnost vratnega krila je seveda odvisna od vrste in debeline polnila ter materiala vrat, zato je v primeru krivljenja in nastana toplotnih mostov edina rešitev za nadgradnjo menjava vrat.

Lahko pa preverite učinkovitost tesnila ob strani in pod vhodom. Če so vrata dotrajana in zvita, se ne prilegajo več popolnoma v okvir, skozi tako nastale špranje pa v obe smeri uhaja zrak. Če je takšna usoda doletela tudi vaš vhod, najprej preverite z vizualnim pregledom samega krila. Če sprememb ne opazite, a vseeno čutite prepih, si pomagajte s svetilko.

Dotrajana rumena vhodna vrata na roza opečnatem zidu.
Če so vaša vhodna vrata že dotrajana, je čas za nova.

Uperite snop svetlobe v robove vrat in opazujte, če svetloba prodre skozi katero od odprtin. Enako lahko storite z listom papirja, ki ga poskusite vtakniti med vrata in okvir. Med klasične načine preverjanja tesnjenja spada tudi test z vžigalnikom ali svečo, ki ju približate stranem vrat in opazujete obnašanje plamena (PREVIDNO ravnajte s plamenom, da se izognete nesreči!). Tako ugotovite, kje so točke, na katerih nastaja prepih in so potrebne dodatne zatesnitve, denimo v obliki:

  • gumijastih tekstilnih trakov,
  • penastih tesnil,
  • tekstilnih zamaškov ali
  • tesnil za pragove s krtačo.

Vsekakor se splača preveriti tudi, če se vrata pravilno nalegajo v okvir, zapirajo ter seveda zaklepajo. Če temu ni tako, je nujna dodatna nastavitev, po potrebi pa tudi menjava tesnila. 

Je morda čas za nova vhodna vrata?

Če so vaša vhodna vrata stara več desetletij in že s svojo dotrajano podobo nakazujejo, da je čas za posodobitev vhoda, je vsekakor čas za menjavo. Kakovostna vhodna vrata bodo pred vhodom zadržala mraz ali vročino (ter tako znižala vaše stroške ogrevanja!), nepridiprave, hrup in tudi morebitne neprijetne vonjave, hkrati pa optično popestrila tako zunanjost kot notranjost vašega doma ter vašemu vhodu dala edinstven pečat. Če želite prihraniti na stroških ogrevanja

Alu vhodna vrata zagotavljajo dolgo življenjsko dobo, izjemno izolativnost in vrhunski izgled

Inothermova alu vhodna vrata so znana po svojih izolativnih lastnostih, kar še posebej prav pride v hladnih zimskih mesecih. Tudi pri večjih temperaturnih obremenitvah se namreč ne krivijo, zato preprečujejo nastanek špranj in toplotnih mostov, obenem pa po zaslugi posebnega vratnega polnila, troslojne zasteklitve in posebnih tesnil z vulkaniziranimi vogali poskrbijo, da toplota ostane med vašimi štirimi stenami.

Pri INOTHERMU modele vrat tudi lakiramo v lastni lakirnici, s čimer dodatno poskrbimo za odpornost na UV sevanje in zagotavljamo, da ta poleg svojih izolativnih lastnosti ohranijo tudi vrhunski izgled. Slednjega lahko s pomočjo konfiguratorja popolnoma prilagodite svojim željam in okusu.

Aluminijasta vhodna vrata v sivi barvi z eno obsteklino.
Aluminijasta vrata bodo kljubovala mrazu in zimskim razmeram.

Varnost vhoda: manj dnevne svetlobe, a več zaščite

Jesenski in zimski meseci nam ne prizanašajo z dnevno svetlobo, hladni in mračni dnevi pa so kot nalašč za številne vlomilce, ki prežijo na priložnost in se v zavetju teme bistveno lažje prebijejo v hišo, ko vas denimo ni doma. Prav zato je bistveno preveriti, kako zanesljivo vas vaša vhodna vrata lahko ubranijo pred nepovabljenimi gosti.

Je okolica vašega doma primerno osvetljena?

Kot smo že pisali v enem nedavnih prispevkov, osvetlitev zunanjosti poskrbi za prav poseben vtis, pri čemer mora biti največ svetlobe deležen prav vhod. Če je ta dobro osvetljen, bodo imeli morebitni vlomilci bistveno težjo nalogo, če se bodo želeli neopazno prikrasti do vrat in onesposobiti ključavnico. Naj gre za luči ob strani vrat ali nad slednjimi - prava osvetlitev bo zagotovo pripomogla k temu, da si bodo vlomilci raje izbrali lažje žrtve.

Je vaša ključavnica dovolj varna?

Priprava vhoda na zimo pomeni tudi temeljit pregled ključavnice. Preverite, ali je slučajno zarjavela ter če omogoča gladko zaklepanje in odklepanje. V nasprotnem primeru utegne kateri od članov gospodinjstva ponevedoma pustiti odklenjena vrata ter s tem olajšati delo priložnostnim tatovom.

Če je ključavnica že dotrajana ali nekakovostna, je vsekakor nujna menjava. Da boste ponoči lažje spali, se še najbolj izplača izbira protivlomne ključavnice. Ponavadi so to večtočkovne ključavnice, kar pomeni, da se vrata zaklenejo na več točkah. Inothermova vhodna vrata že serijsko vključujejo 5-točkovno varnostno ključavnico z dodatnima zapahoma in zatičem, za še več varnosti in praktičnosti pa jih lahko opremite tudi s pametnim sistemom odpiranja vrat INOSMART.

Inosmart - pametna ključavnica
Inosmart sistem je opremljen z naprednim hitrim čitalcem prstnih odtisov.

Varnost in napredna tehnologija z roko v roki: spoznajte INOSMART

Si želite varnost vhoda združiti s praktičnostjo in naprednostjo? Si predstavjate, da vam ne bi bilo treba vsakokrat, ko pridete domov, iskati ključev? Sploh pozimi, ko želimo hitro pobegniti mrazu, je takšna rešitev zlata vredna. Poleg tega zagotavlja popolno varnost, saj se vrata samodejno zaklenejo vsakič, ko jih zaprete. In kako jih odklenete?

Vrata, opremljena s sistemom INOSMART, omogočajo kar tri vrste odpiranja:

  • s prstnim odtisom,
  • s pomočjo NFC tehnologije,
  • z vnosom numerične kode.

Sistem je opremljen z naprednim hitrim čitalcem prstnih odtisov, ki prstni odtis prepozna ne glede na položaj prsta, hkrati pa zaznava tudi spremembe določenega odtisa in se nanje prilagaja – tako vam denimo ne bo treba vedno znova shranjevati prstov odraščajočih otrok. Upravljanje poteka kar preko aplikacije na pametnem telefonu, ki beleži tudi poskuse nepooblaščenega vstopa. Sploh v zimskem času, ko dogajanje na prostem zamre, je dodatna raven nadzora izjemnega pomena.

Najboljša zaščita najdražjih in imetja: protivlomna vhodna vrata

Statistike pravijo, da največ vlomilcev še vedno vstopa v objekte skozi vhodna vrata, zato je za najvišjo stopnjo varnosti vsekakor treba poskrbeti, da so ta čim bolje zaščitena pred poskusom vloma. Če želite pred zimo svoj dom še pred zimo dodatno zaščititi in mu v sklopu prenove nameniti nov vhod, naj bodo protivlomna vrata visoko na vašem spisku prioritet.

Moderna vhodna vrata z ESG steklom
S primernimi varnostnimi komponentami boste poskrbeli za bolj brezskrbno bivanje.

Inothermova vhodna vrata te kriterije izpolnjujejo, to pa potrjuje tudi uvrstitev v varnostne razrede RC2 in RC3. Ti mednarodni standardi povedo, kakšna je raven protivlomne zaščite. Policisti v Sloveniji vsem, ki se bojijo vloma, svetujejo raven zaščite RC3, ki predstavlja skoraj nepremagljivo oviro za tatove.

Vzdrževanje vhoda: skrb se obrestuje

Ko razmišljate, kako pripraviti vhod na zimo, je poleg dobre izolacije in primerne zaščite bistveno tudi redno vzdrževanje vrat in njihove okolice. Tako kot na drugih področjih tudi za vhod namreč velja staro pravilo: redno čiščenje in vzdrževanje preprečuje okvare in nevšečnosti.

Ne pozabite na zračenje

Prepričajte se, da prostor okrog vhodnih vrat omogoča zračenje. Predvsem če ste izbrali vrata in okna, ki dobro tesnijo, se lahko prične pojavljati plesen. Tudi vhodna vrata vsaj na nekaj dni za par minut odprite, seveda pa takrat ostanite v bližini vhoda in pazite, da se v vaš dom ne zatečejo nepovabljeni, predvsem živalski gosti.

Naoljite in očistite dele vrat

Aluminijasta vhodna vrata so že sama po sebi izredno odporna na zimske razmere, a vzdrževanje je tisto, ki bo poskrbelo, da vam bodo služila skozi daljše življenjsko obdobje. Pred zimo obvezno preverite gibljive dele, kot sta okovje in ključavnica. Najprej ju očistite in potem naoljite, saj s tem poskrbite za breztežavno zapiranje in odpiranje. Mazanje ključavnice naj ne bo le sezonsko opravilo – za redno mazanje poskrbite skozi celo, saj s tem podaljšate njeno življenjsko dobo.

S čiščenjem vhodnih vrat in njenih gibljivih delov pripomorete k lažjemu odpiranju in zapiranju.

Praktičnost vhoda: z malimi prilagoditvami do velikih prednosti

Varnost, izolacija in vzdrževanje so zagotovo ključne komponente pri pripravi vhodnih vrat na zimo. A ne pozabite tudi na praktičnost – primerno osvetlitev vhoda ter dodatke pred vhodom in na hodniku, ki vam bodo pomagali, da se boste v krutih zimskih razmerah bolje znašli.

Poskrbite za primerno osvetlitev

Primerna osvetlitev vhoda ne bo le poskrbela za lažji dostop do vhoda v nočnem času, ampak vam bo olajšala odklepanje vrat v temi, s čimer se boste izognili praskam na ohišju ključavnice, do katerih pride, ko ne vidite, kam vtikate ključ. Poleg tega si boste omogočili boljšo vidljivost in varno vstopanje in izstopanje v hišo, kar je še posebej pomembno pozimi, ko je vhod moker ali spolzek.

Najbolj pomembna osvetlitev je luč v bližini vhoda ali v nadstrešku, ki je opremljena s senzorjem gibanja. S tem boste poskrbeli, da se bo vaš celoten vhod osvetlil v trenutku, ko bo luč zaznala gibanje, posledično pa boste tudi lažje opazovali, kaj se dogaja pred vašimi vhodnimi vrati. Ko vas ni doma, je pametno tudi, da v notranjosti pustite prižgano luč in s tem tudi morebitnim nepridipravom date občutek, da je nekdo doma.

Aluminium-Eingangstür in modernem Design.
Primerna osvetlitev vhoda bo poskrbela za bolj varen prihod domov.

Dodatna oprema ali ko štejejo tudi malenkosti

Zimski čas od nas zahteva nekaj več pozornosti in prilagajanja, tudi ko gre za malenkosti. Začnimo kar z najočitnejšim: mrazom. Več plasti oblačil in zimska obutev, ki se pridruži teniskam in natikačem, potrebujejo svoj prostor. Skrajni čas torej, da se končno odpravite po dodaten obešalnik ali omarico za čevlje.

Če je predpražnik samoumeven element vhoda, se v obdobju sneženja in hladnih deževnih dni splača poskrbeti tudi za tla v notranjosti. Podloga, na katero lahko stopimo z mokrimi čevlji, da med obuvanjem ne zmočimo celotnega hodnika, je zlata vredna, prav tako pa tudi strateška namestitev stojala za dežnike neposredno ob vratih. Če vas je tale sestavek spodbudil k razmišljanju o tem, kako pravzaprav urediti hodnik, da bo ta hkrati praktičen in estetski, imate srečo – tudi na to temo smo že napisali blog prispevek

Ste izvedeli vse, kar potrebujete?

Seveda, ta stran me je prepričala
Zanima me samo še nekaj malenkosti
Za končno odločitev potrebujem več podatkov
Z vsebinami na strani si težko pomagam
Predstavljene informacije so nekoristne

Zahvaljujemo se za vašo oceno!

Oceno za to stran ste že oddali.