Blog

Stroški gradnje in prenove hiše v letu 2022

Na leseni mizi je kalkulator in na njem lesena hiška kot prispodoba za stroške gradnje.

Pred odločitvijo, ali obnoviti staro hišo ali graditi novo, se je nujno temeljito pozanimati o vseh pozitivnih in tudi negativnih posledicah, ki jih tovrstni gradbeni podvigi prinašajo. Srčno upamo, da ste dilemo uspešno razrešili tudi s pomočjo našega prispevka na to temo. V tokratnem bomo naredili še korak dlje in vam pomagali oceniti stroške, ki vas čakajo, če se v tem letu podate v novogradnjo ali obnovo. 

OPOMBA: Da bi vam zagotovili kar najzanesljivejše informacije, smo prečesali ogromno virov in govorili z marsikaterim strokovnjakom, a vseeno moramo upoštevati, da je prispevek nastal v času negotovih svetovnih razmer, zato vam priporočamo, da pred načrtovanjem in sprejemanjem odločitev ponovno preverite razmere na trgu. 

Osnovo predstavlja dobra finančna shema

Gradnja ali prenova hiše za marsikoga predstavlja enega izmed največjih finančnih zalogajev in osebnih projektov v življenju. Da bo ta izveden uspešno in da bo bivanje v novi ali prenovljeni hiši prijetno, se je treba nanj dobro pripraviti. Poleg priprave arhitekturnih in gradbenih načrtov je zato izjemno pomembna tudi priprava dobre in natančne finančne sheme.

Na leseni mizi so kalkulator, pisalo, papir, kovanci in papirnata hiša, kot prispodoba za stroške gradnje.
Izredno pomemben korak pri oceni stroškov gradnje nove hiše je priprava natančne finančne sheme.

Dober premislek in načrtovanje znižata stroške prenove

Koliko vas bo stala nova prenova stare hiše je odvisno od ohranjenosti objekta, količine posegov vanj, materialov, ki jih boste uporabili, energijske učinkovitosti in načina izvedbe.

V primeru, da je hiša, ki jo želite obnoviti, v slabšem stanju, bo strošek prenove na kvadratni meter površine bistveno višji. Poleg tega povečanje okenskih odprtin, podiranje nosilnih sten ali razširitev bivalnih površin, vedno zahtevajo tudi pridobitev gradbenega dovoljenja. To prenovo časovno zavleče in podraži. Istočasno se cena prenove na tej točki tudi že približa ceni gradnje nove zidane hiše. Prav zaradi tega (in tudi zaradi trenutnega nepredvidljivega nihanja cen gradbenih materialov in storitev) je izredno težko podati natančno oceno za kompletno prenovo hiše. Okvirno se ta giblje med 950 in 1.000 €/m2. V to ceno so všteti rušenje nekaterih nosilnih sten, izdelava okenskih odprtin, izvedba fasade, vgradnja novih oken in kakovostnih vhodnih vrat, novih električnih ter strojnih inštalacij, suhomontažna dela, polaganje talnih in stenskih oblog ter pleskanje.

Ob prenovi vam lahko pri marsikateri investiciji na pomoč s financiranjem ali nepovratnimi sredstvi priskoči tudi Ekosklad. Če boste torej temeljito obnavljali hišo z 200 m2 neto površine, vas bo ta investicija veljala dobrih 200 tisočakov.

Prenova stare hiše od znotraj.
Na ceno prenove stare hiše bistveno vpliva ohranjenost objekta, količina posegov vanj in kakovost uporabljenih materialov.

V premislek … 

Za ponazoritev stroška denimo vzemimo klasično grajeno hišo iz opeke s približno 200 m2 neto površine. Stroški gradnje tovrstne hiše se gibljejo med 220 in 270 tisoč evri, oziroma med 1.100 in 1.350- €/m2.  

Pa še nekaj podrobnosti v razmislek: pritlične hiše so v osnovi dražje od nadstropnih, saj zanje potrebujete večjo temeljno ploščo, večja je tudi površina strehe. Če ste prilagodljivi, je torej bolje, da se odločite za nadstropno hišo. 

Tu sta tudi ekonomski in ekološki aspekt. V primeru, da se odločite za gradnjo nizkoenergijske hiše, bo začetni vložek sicer nekoliko večji, toda ob nenehni rasti cen energentov se tovrstna investicija povrne v približno osmih do desetih letih. Na tej točki lahko razmislite tudi o lastni sončni elektrarni, s katero boste dolgoročno znižali stroške električne energije.  

Pet gradbenih faz

Gradnjo hiše lahko razdelimo na pet gradbenih faz. Ko je zadnja zaključena, pred vami stoji nov dom, ki ga je treba le še opremiti s pohištvom.

Pet gradbenih faz prikazanih v infografiki s pomočjo hiše.
Gradnjo hiše lahko razdelimo na 5 različnih gradbenih faz.

Prva gradbena faza

Zajema pripravo zemljišča za gradnjo hiše, torej gradbena dela, ki so potrebna za izkop jame za gradnjo hiše. Prav tako vključuje izvedbo temeljne plošče. Skupna cena (odvisno od podlage) prve gradbene faze znaša med 5.000 in 7.000 €, oziroma 3 do 4 % celotne investicije.

Druga gradbena faza

V primeru, da se odločite za podkletitev objekta (druga gradbena faza), je treba postaviti tudi kletno ploščo. Cena gradnje kleti je precej visoka, giblje se med 900 € in 1.300 €/m2, zato se mnogi raje odločijo za postavitev vrtne lope ali drugo rešitev.

Tretja gradbena faza

Sledi faza, v kateri hiša že začenja dobivati svojo podobo. Tretja gradbena faza zajema konstrukcijska gradbena dela na vseh etažah in podstrešju, krovska dela in izvedbo strešne konstrukcije. Poleg ostrešja spadajo sem tudi žlebovi, odtočne cevi, obrobe, strešna okna, portali in snegobrani. Cena te faze predstavlja med 20 in 30 % celotne investicije.

Gradnja hiše - polaganje opeke na streho.
Tretja gradbena faza zajema konstrukcijska gradbena dela na vseh etažah in podstrešju, krovska dela in izvedbo strešne konstrukcije.

Če se odločite za izdelavo hiše do tretje podaljšane faze, bo vaš novi dom na tej točki že imel izdelano fasado in vgrajeno stavbno pohištvo. Cene fasad so precej poenotene, nanje pa vpliva predvsem izbira materiala. Cena popularnega fasadnega sistema iz stiropora debeline 16 cm skupaj z okenskimi policami stane med 10.000 in 15.000 €, oziroma približno 7 % celotne investicije.

Veliko pozornosti je treba nameniti tudi kakovostnemu stavbnemu pohištvu. Pri izbiri oken svetujemo velike okenske odprtine, ki v stanovanje spustijo več svetlobe, s tem pa višajo kakovost bivanja. Za znižanje stroškov zmanjšate število oken, ki se odpirajo.

Nič manj ni pomembna izbira kakovostnih in stilsko dovršenih vhodnih vrat, ki zaradi dobre toplotne izolativnosti ne povzročajo toplotnih mostov. Ker so vhodna vrata zrcalo hiše, je še kako pomembno, da izberete model, ki ustreza slogu objekta oz. vašemu osebnemu slogu. To je najlažje storiti s pomočjo naprednega konfiguratorja, kakršen je tudi Inothermov. Njegova prednost se skriva v dejstvu, da boste že v 24 urah po oddaji povpraševanja za konfiguriran model v svoj e-poštni nabiralnik prejeli okvirno ponudbo. 

Okvirni strošek stavbnega pohištva predstavlja sicer približno 6 % celotne investicije.

Mlad par preizkuša konfigurator vhodnih vrat Inotherm.

Natančne cene investicije resda ne moremo napovedati, lahko pa vam pomagamo do hitre informativne ponudbe za vhodna vrata po vaši meri!

Zaženite konfigurator in z nekaj kliki ustvarite svoj sanjski vhod, mi pa vam bomo v manj kot 24 urah odgovorili z okvirno ceno!

Četrta gradbena faza

V četrti fazi se v notranjosti objekta postavi predelne stene in izdela betonske tlake. Nanesejo se notranji ometi in talne ter stenske obloge, ki terjajo mokro vgradnjo. Napelje se nizkonapetostne energetske inštalacije, informacijske inštalacije, domofon, vodovodne, odtočne inštalacije in inštalacije za ogrevanje. 

V primeru, da je hiša nadstropna se postavi masivna stopnišča in vgradi notranje stavbno pohištvo. Četrta gradbena faza predstavlja 35 do 40 % celotne investicije.

Peta gradbena faza

Zadnja, peta gradbena faza je pogosto imenovana tudi gradnja na ključ. Na tej točki je objekt pripravljen na takojšnjo vselitev, saj so vse inštalacije zaključene, prav tako slikopleskarska in steklarska dela. Položene so stenske in talne obloge. Potrebna je le še vgradnja notranjega pohištva. Peta faza pogosto zajema tudi ureditev okolice. Skupaj tako predstavlja približno 7 do 9 % celotne investicije.

Vzorcna hisa z alu vhodnimi vrati
Novogradnja je lahko 100-odstotno prilagojena željam in potrebam investitorja ter izdelana po najnovejših standardih, ki zagotavljajo visoko bivalno udobje.

Končno oceno je težko podati

Ker se želje pri gradnji ali obnovi hiše razlikujejo od posameznika do posameznika, je na vprašanje, kakšna bo vrednost investicije, zelo težko odgovoriti. Unikatne želje, posebne zahteve in kakovostnejši materiali namreč izjemno hitro zasolijo ceno. 

Vendar pa lahko posamezne stroške tudi racionalizirate. Tako se lahko odločite za manjšo kvadraturo, prostore zasnujete tako, da boste vanje lahko namestili modularno pohištvo, in izbirate osnovnejše materiale, kjer je to smotrno. 

Ste izvedeli vse, kar potrebujete?

Seveda, ta stran me je prepričala
Zanima me samo še nekaj malenkosti
Za končno odločitev potrebujem več podatkov
Z vsebinami na strani si težko pomagam
Predstavljene informacije so nekoristne

Zahvaljujemo se za vašo oceno!

Oceno za to stran ste že oddali.