Blog

Topli minimalizem: popoln trend za leto 2022

Konec decembra in začetek januarja običajno pomenita dvoje: preveč prazničnih dobrot in nove zaobljube – velike in majhne. In če za zaobljube velja, da je dobro začeti z majhnimi koraki, za leto 2022 po vseh izzivih leta 2021 zagotovo drži, da ne potrebuje nepotrebnega vznemirjenja, hitenja in reči, ki nam ne prinašajo veselja.

V letu 2022 trditev »manj je več« zagotovo drži, zato vam bomo v tem prispevku predstavili slog opremljanja, ki se odlično poda času, v katerem živimo: topli minimalizem. Poglejmo, kaj ta trendovska besedna zveza pomeni v praksi!

Zakaj je topli minimalizem v letu 2022 prava pot?

Živimo v zahtevnih časih, polnih sprememb in stresnih dogodkov. Časih, v katerih smo obdani s takoj dostopnimi in preštevilnimi informacijami, obilico nepotrebnih novic in dražljajev, ki našega življenja ne bogatijo, temveč nam le kradejo in preusmerjajo pozornost. Zjutraj denimo še niti prav ne odpremo oči, a že brskamo po telefonu ter preverjamo e-pošto, novice in dogajanje na družbenih omrežjih. In ko zapustimo dom, naš um in telo preplavijo gneča na avtobusu, množica avtomobilov in druge pločevine ter oglasni panoji ob cesti.

Topli minimalizem v dnevnem prostoru doma.
Za topli minimalizem so značilni nežni, zemeljski odtenki.

Zaradi preobremenjenosti in prekomernih stimulacij, ki nas obdajajo, naš dom postane odmev tako opisane zunanjosti: nagonsko kupujemo cenene izdelke, ki jih ne potrebujemo, in svoj dom polnimo s kramo, ki nam ne prinaša veselja, temveč zgolj zadovoljuje naše kratkotrajne potrebe.

(Topli) minimalizem s prepletom preprostih linij in toplih barv predstavlja protiutež hektičnosti, ki nas obkroža, s tem pa v naš vsakdan prinaša številne prednosti.

Prednosti toplega minimalizma 

Mi smo jih za vas izbrskali sedem, a to še sploh niso vse.

Topli minimalizem v vašem domu:

  • Izboljša zdravje. V domu, ki ni nagneten z nepotrebno šaro, si bosta vaše telo in predvsem um odpočila ter se razbremenila. Stopnja stresa je v minimalistično opremljenem domu dokazano manjša.
  • Poveča in olajša čistočo. Prostore, za katere je značilen topli minimalizem, je veliko enostavneje in hitreje očistiti, saj v njih ni nepotrebnih dodatkov, ki pri pospravljanju in čiščenju zahtevajo neprestano umikanje, s tem pa jemljejo čas in motivacijo za delo.
  • Prinese več kvalitete, manj kvantitete. Če potrebujete manj, prednost namenite kakovosti, na ta način svoj dom opremite s trajnimi predmeti, ki vam jih ne bo treba zamenjati po sezoni ali dveh.  
  • Omogoči vam svobodo. Morda zveni malce nenavadno, a verjemite, da se boste po zmanjšanju števila predmetov, ki vas obdajajo, počutili svobodne.
  • Zagotovi dolgoročni prihranek. Čeprav boste za izbrane kose morda na začetku odšteli več, boste dolgoročno zagotovo prihranili. Brezčasno in nevtralno pohištvo ter dodatke boste namreč v takšnem primeru popravljali in menjavali redkeje, dodaten prihranek pa izvira iz dejstva, da boste prostor opremili zgolj z najnujnejšim in se izognili nepotrebnim dodatkom.
  • Varuje okolje. Prekomerno potrošništvo in menjavanje opreme po nekaj letih nepotrebno obremenjujeta okolje. Kupite manj, a kakovostno. In predvsem kupite to, kar boste resnično uporabljali in bo vaše življenje dejansko izboljšalo, ne le obremenilo vaše denarnice.
  • V vaše življenje prinese HYGGE. Hygge je nekaj, kar lahko začutite in takoj prepoznate. Gre za tisti prijeten občutek, ko se na kavču pod deko stiskate s svojimi najdražjimi, jeste kaj dobrega z najboljšimi prijatelji, opazujete zasneženo naravo ob srkanju prve jutranje kave. Za življenje Dancev je najbolj značilen prav hygge – kar ob podatku, da Danci veljajo za najsrečnejši narod na svetu, ni zanemarljivo dejstvo.
Topli minimalizem v dnevnem prostoru doma.
Manj je več.

Les, preproste linije in nežni barvni odtenki

Priljubljen slog toplega minimalizma pravzaprav najbrž že poznate – morda le še ne veste, da se tako imenuje. Časi narezljanega lesenega pohištva, bogatih lestencev z na tisoče detajli, pisanih preprog z dolgimi nitkami ter vhodnih vrat z nakracljanimi robovi, ki jih težko očistite, so namreč v veliki meri minili.

Danes je glavni igralec minimalizem ali povedano drugače: čiste površine, po večini umirjeni, nevtralni toni, nežna barvna paleta, veliko stekla, lesa, medenine, tudi betona neobdelanega videza.

Bež, pudrasto roza, nežna sinje modra, topla siva in vedno modna bela so barve, ki jih boste zagotovo našli v minimalistično opremljenem domu.

Bele, čiste stene dopolnite s toplimi dodatki, recimo lesenimi ali usnjenimi stoli, preprogo toplih in nevtralnih barv zgolj s kakšnim barvnim elementom, posebno umetniško sliko ali lončnico.

Umetniški predmeti nenavadnih oblik, ki ukradejo pozornost, se bodo v prostore odlično podali in njihovo nevsiljivo podobo nadgradili ter obogatili.

Izberite edinstvene dodatke, dodatke z zgodbo, ki bodo vašo sedanjost obogatili s preteklostjo.

Poigrajte se s teksturo. Zaradi nevtralnih barv lahko topli minimalizem prostorom hitro vzame življenje, zato si dovolite vso svobodo pri igranju s teksturami – les, medenina in baker bodo odlična izbira.

Topli minimalizem v spalnici.
Uporabite različne teksture – preproge, kakšno lončnico, lesene predmete.

Ne pozabite na primerno svetlobo. Izberite mehko svetlobo, ki vas v zgodnjih jutrih ne bo zaslepila in bo hkrati zagotovila ustrezno funkcionalnost. In ne pozabite je prilagoditi lastnostim različnih prostorov!

Fluidnost prostorov

Za topli minimalizem sta značilni tudi odprtost in fluidnost prostorov. To pomeni, da meje med posameznimi prostori niso točno zarisane, kar je mogoče opaziti predvsem v mehkih prehodih med dnevno sobo, jedilnico in kuhinjo. Ohranite skladen slog po celotnem domu, tudi na hodniku, ki ga lahko pomembno zaznamujete tudi z izbiro pravih vhodnih vrat.

Topli minimalizem vas namreč z mirom in sprostitvijo lahko navda, še preden ob prihodu domov odklenete vrata in se prepustite prijetnemu ambientu. Če hrepenite po pridihu naravne topline, ki ga pričara les, hkrati pa se ne želite odpovedati preprostemu vzdrževanju, je najbolje poseči po aluminijastih vratih, obdanih z lesnim dekorjem. Ta združujejo vse prednosti aluminijastih vrat, predvsem izjemno izolativnost, trpežnost in dolgo življenjsko dobo, z domačnostjo lesa. Po zaslugi številnih vzorcev lesa in slogov vrat, ki so na voljo v Inothermovi ponudbi, lahko izberete točno takšno izvedbo krila, ki ustreza vašemu okusu in preostali ureditvi, tako da bo vhod odlično sovpadal z vašo unikatno zgodbo toplega minimalizma. Še ne veste, kakšna vhodna vrata bi se podala vaši izvedbi toplega minimalizma? Poiščite navdih v naši obsežni ponudbi in svoj izbrani model popolnoma prilagodite svojim željam in potrebam.

Lesena vhodna vrata
Topli minimalizem in domačnost pričarajo tudi aluminijasta vhodna vrata, odeta v lesni dekor.

Dva glavna nasveta za vse, ki začenjate s toplim minimalizmom

1. Povabite v svoj dom Marie Kondo

No, seveda ne dobesedno. :)

Saj poznate slavno Marie Kondo? Po besedah največje organizatorke prostorov nam mora vsak predmet, ki si ga lastimo, ob pogledu nanj prinesti veselje. Izberite enega od prostorov v svojem domu in za vsak predmet preverite, ali ga resnično uporabljate oziroma ali vam prinaša veselje. Če nobenega od teh dveh pogojev ne izpolnjuje, ga dodajte na seznam predmetov za spletno odprodajo ali komu podarite.

2. Pravilo 12 mesecev

Če težko ugotovite, ali nekaj dovolj pogosto (ali sploh) uporabljate, uporabite pravilo 12 mesecev. Če predmeta v zadnjih 12 mesecih niste uporabili, ga ne potrebujete (nasvet: pravilo vam bo zelo prav prišlo tudi pri pospravljanju omare. ;)

Ste izvedeli vse, kar potrebujete?

Seveda, ta stran me je prepričala
Zanima me samo še nekaj malenkosti
Za končno odločitev potrebujem več podatkov
Z vsebinami na strani si težko pomagam
Predstavljene informacije so nekoristne

Zahvaljujemo se za vašo oceno!

Oceno za to stran ste že oddali.