Blog

Vse o prezračevanju z rekuperacijo

Človek za normalno delovanje in zdravo življenje potrebuje zadostno količino svežega zraka. Ta naj bi po standardu SIST DIN 1946-6 znašala 30 kubičnih metrov na uro. In ker približno 90 odstotkov dneva preživimo v notranjih prostorih je izredno pomembno, da v njih zagotovimo zadostno količino kakovostnega zraka. 

Današnji standardi gradnje stremijo k čim bolj zrakotesnim stavbam. S tem se prepreči nenadzorovana izmenjava zraka, hkrati pa se zmanjšajo toplotne izgube. K nižanju ogljičnega odtisa in  stroškov ogrevanja znatno prispevajo tudi kakovostna vhodna vrata in okna. Če so ta slabše izolirana, lahko skoznje uide celo več toplote kot skozi neizolirano fasado. 

A četudi so vse bolje izolirane stavbe zaradi naglo rastočih cen energentov in tveganja energetske krize pomembnejše kot kadarkoli prej, te prinašajo tudi nove izzive, kot je zagotavljanje dotoka svežega zraka. 

Energetsko varčne stavbe lahko “zbolijo”

Ženska z roza rokavico kaže na plesen na vratih.
Če svojega doma ne zračimo dovolj pogosto, lahko pride do pojava plesni.

Če ne zagotovimo dovoljšnjega pritoka zraka v energetsko varčno stavbo, lahko to hitro vodi v prekomerno nasičenost zraka z vlago, zatohlost in kondenzacijo zračne vlage na stenah, posledično pa tudi pojav plesni. 

Vse to lahko hitro privede do sindroma bolnih stavb, kar pomeni, da stavba negativno vpliva na zdravje prebivalcev. Ti denimo pogosteje trpijo za alergijami, glavoboli, slabostmi, alergijami, pomanjkanjem koncentracije … 

V iskanju varčnih rešitev

Ustvarjanje novih in učinkovitih tehnologij za obnovljive vire energije ne pomeni le izkoriščanje sonca ali vetra, temveč tudi izkoriščanje tistega, kar že imamo. Pri zagotavljanju zadostne količine svežega zraka je pomembno, da za to ne porabimo prevelike količine energije. In eden izmed načinov izboljšanja kakovosti zraka v domovih, ki ne predstavlja izdatnega pritiska na okolje, je tudi uporaba prezračevanja z rekuperacijo.

Ustrezno prezračevanje vhoda z vhodnimi vrati.

Ste vedeli, da povprečna štiričlanska družina v 24 urah proizvede od 10 do 15 litrov vode? In za vzdrževanje ustrezne vlažnosti prostorov je to vlago nujno odpraviti: bodisi z naravnim prezračevanjem bodisi z ustreznimi prezračevalnimi napravami.

Kaj je prezračevanje z rekuperacijo ? 

Prostor, ki ni ustrezno prezračen, vsebuje zrak z zmanjšano vsebnostjo kisika, kar povzroča nabiranje vlage ter plesen, predvsem pa slabo počutje. Tu nastopi rekuperacija oz. energetsko učinkovita izmenjava zraka v objektu. Izmenjevalnik toplote oz. rekuperator iz prostora odvaja zrak, pri čemer shrani njegovo toplotno energijo. Slednjo odda svežemu zraku, ki ga dovaja v prostor. 

V osnovi poznamo dve vrsti sistemov prezračevanja z rekuperacijo.

Prezračevalni sistem z rekuperacijo, nameščen v kurilnici.
Osnova za prezračevanje je prezračevalna enota, ki je običajno nameščena v kurilnici ali podstrešju.

Centralni sistem prezračevanja z rekuperacijo

Osnovo centralnega sistema prezračevanja z rekuperacijo predstavlja prezračevalna enota, ki je običajno nameščena v kurilnici ali na podstrešju, običajno tam, kjer že obstajajo viri hrupa (pralni stroj, peč …). Sestavljena je iz toplotnega izmenjevalnika energije (rekuperatorja), filtra svežega in zavrženega zraka, dovodnega in odvodnega ventilatorja, krmilnega sistema in priključkov za zračne kanale.

Kako deluje centralni sistem prezračevanja z rekuperacijo?

Namesto da bi rekuperacijski sistem samo iz notranjosti odvajal izrabljen zrak in ga nadomestil s svežim zunanjim zrakom, obenem pobira toploto od izrabljenega zraka in jo posreduje zunanjemu zraku, ki vstopa v objekt. Sveži zrak v napravo vstopa preko fasadne rešetke, nato sledi proces filtracije. Odvodni in dovodni zračni tok ne potekata po istih ceveh, s čimer ne prihaja do navzkrižne kontaminacije. Med zračnima tokovoma tako poteka samo prenos energije, izkoristki vračanja energije pa so precejšnji. Če ima denimo izrabljen zrak temperaturo 22 °C, sveži vstopni zrak pa 2° C, bo temperatura vpihovanega svežega zraka v prostor znašala med 19 in 20 °C, in to brez dodatnega ogrevanja. Rekuperacijska enota je z bivalnimi prostori povezana preko odvodne in dovodne razdelilne komore, cevnih dušilnikov zvoka in izolativnih cevi, ki v vsak prostor dovajajo svež zrak.

Infografika prezračevalnega sistema z rekuperacijo.
Odvodni in dovodni zračni tok ne potekata po istih istih ceveh, s čimer ne prihaja do navzkrižne kontaminacije.

Cena

Cena centralnega sistema prezračevanja z rekuperacijo je pogojena z velikostjo objekta in z dodatki, ki si jih zaželimo. Tako vas bo osnovni sistem za hišo do velikosti 200 m2 stal med 4.000 in 6.000 evri. Če se odločite sistem nadgraditi še z opcijo gretja oz. hlajenja ali katero drugo opcijo (vlaženje), pa cena hitro poskoči na 8.000 evrov ali več. 

Prednosti: 

  • Zrak vedno potuje od tako imenovanih čistih prostorov proti umazanim.
  • Delovanje sistema je praktično neslišno.
  • Ne občutimo pihanja.
  • Ni potrebe po odvodnih ventilatorjih na stranišču in v kopalnici (znižanje cene investicije).
  • Velik izkoristek energije izstopajočega zraka (90 % in več).
  • Možnost namestitve hladilno/grelne enote ali vlažilnika v kanal svežega zraka.

Slabosti

  • V primeru nestrokovne vgradnje in slabega projektiranja niso doseženi pravi učinki.
  • V večini primerov tega sistema ni mogoče vgraditi pri sanacijah manjšega obsega.
  • Pozimi suši zrak.
Merilnik vlažnosti in temperature za dom, ki se nahaja v eni izmed sobnih rastlin.
Priporočamo nakup merilca vlažnosti in temperature v prostoru.

Lokalni sistem prezračevanja z rekuperacijo

Če vgradnja centralnega sistema z rekuperacijo ni možna, se predlaga vgradnja lokalnih sistemov prezračevanja z rekuperacijo, ki jih namestimo v vse prostore. Takšen sistem je načeloma cenejši, če z njim opremimo od 3 do 4 prostore. V večini primerov se lokalne sisteme namešča v stanovanjih. 

Če pa je prostorov več (in če objekt to dopušča), se za doseganje ustrezne prezračenosti vseeno priporoča vgradnjo centralnega sistema. Pri lokalnih sistemih lahko izbirate med dvema vrstama. 

Osnovni sistemi so sestavljeni iz parnega števila enot, izmed katerih po dve delujeta usklajeno. Medtem ko prva v en prostor dovaja svež zrak, ga druga enota odvaja iz drugega prostora. Obenem v keramični element v sistemu akumulira toploto odvodnega zraka. Nato pa se po določenem časovnem intervalu (običajno med 60 in 90 sekund) tok zraka obrne in prva naprava odvaja zrak iz prostora (akumulira njegovo toploto) druga pa dovaja svež, ogret zrak v prostor.

Moderen prezračevalni sistem, vgrajen v tla.

Naprednejše enote so med seboj že brezžično povezane, osnovnejše še vedno žično. Trenutno najbolj izpopolnjene lokalne enote so bistveno učinkovitejše in tišje, saj imajo v eni enoti dva ventilatorja. Te naprave delujejo popolnoma samostojno.  

Prednosti 

  • Vgradite ga lahko v katerikoli fazi gradnje ali ob prenovi.
  • Montaža je hitra in običajno zaključena v enem dnevu.

Slabosti 

  • Sistemi z keramičnim vložkom morajo biti vgrajeni v paru.
  • So bistveno glasnejši.
  • Nimajo tako dobrega izkoristka vračanja energije.
  • V stranišče in kopalnico je treba vgraditi odvodni ventilator. 
  • Toplotni ovoj stavbe preluknjamo na več mestih.
  • Večji vdor hrupa iz okolice.

Cena

Cena za posamičen lokalni rekuperator z osnovno vgradnjo znaša med 600 in 700 evri. Koliko stane celotna investicija, pa je odvisno od števila vgrajenih naprav. K tej ceni je treba prišteti še namestitev dodatnih ventilatorjev, ki stalno odsesavajo zrak. Te namestimo v kopalnice in stranišča. Ne pozabite pa tudi, da Eko sklad določen del sredstev investicije povrne (20 % oziroma 2.000 evrov).

Ženska v dnevni sobi uravnava temperaturo in vlažnost zraka s pomočjo stenskega pripomočka.
Na kaj morate biti pozorni, ko se odločate za nakup?

Svetujemo vam, da primerjate tehnične možnosti sistemov pri različnih ponudnikih. Bodite pozorni na:

  • Način delovanja prezračevalne naprave.
  • Izkoristek rekuperacijskega sistema.
  • Porabo električne energije.
  • Kakovost vgrajenih filtrov in enostavnost njihove menjave.
  • Glasnost naprave ob običajnem delovanju (20–25 db).
  • Možnosti nastavitev, ki jih ponujajo.
  • Ustrezne certifikate proizvajalcev.

Ste izvedeli vse, kar potrebujete?

Seveda, ta stran me je prepričala
Zanima me samo še nekaj malenkosti
Za končno odločitev potrebujem več podatkov
Z vsebinami na strani si težko pomagam
Predstavljene informacije so nekoristne

(2 oceni, 5,0)

Zahvaljujemo se za vašo oceno!

Oceno za to stran ste že oddali.