Blog

Zakaj ključavnica na prstni odtis?

Pametni sistem zaklepanja in odpiranja vhodnih vrat - Inosmart.

Z nenehnim razvojem tehnologije postaja uporaba t.i. pametnih sistemov v domovanjih vse pogostejša, pri novogradnjah pa že skoraj standardna. V tem pogledu izjemno hitro napreduje tudi področje varnosti, z njim pa razvoj sodobnih sistemov zaklepanja ter odklepanja vrat. Običajne vratne ključavnice tako počasi, a vztrajno zamenjujejo biometrične ključavnice, bolj poznane kot ključavnice na prstni odtis, pa tudi druge rešitve, ki za odklep ne zahtevajo ključa.

Kako deluje čitalnik prstnih odtisov?

Prepoznavanje prstnega odtisa zaradi svoje zanesljivosti, nevsiljivega vmesnika zajemanja in stroškovne učinkovitosti velja za najbolj praktično izbiro biometrične identifikacije. Vsak prstni odtis namreč predstavlja edinstven vzorec grebenov in brazd. Ko čitalec prstnih odtisov zajame posnetek prsta, s pomočjo zapletenih algoritmov za identifikacijo bodisi analizira prstni odtis bodisi ga pretvori v edinstven “zemljevid” značilk. 

Značilke so točke oziroma lokalne značilnosti grebena, ki se pojavljajo bodisi na bifurkaciji (razcepu) grebena bodisi na koncu grebena. Ko čitalec prebere te specifične značilnosti prstnega odtisa, jim dodeli koordinate x/y in na tej podlagi ustvari predlogo odtisa, ki jo shrani. 

V tej predlogi so torej shranjeni samo podatki o lokacijah posameznih točk, ne pa tudi dejanski posnetek celotnega prstnega odtisa. Takšna rešitev namreč odpravlja pomisleke glede varnosti vhodnih vrat s ključavnicami na prstni odtis, saj pomaga preprečiti goljufije. Prstnega odtisa namreč ni mogoče poustvariti le na podlagi shranjene predloge. 

Če se odčitava prstnega odtisa ujema s predlogo, shranjeno v bazi čitalca, slednji ključavnici ali odpiralu posreduje ukaz o odpiranju.

Inosmart - pametni sistem zaklepanja in odklepanja vhodnih vrat
Prepoznavanje prstnega odtisa velja zaradi svoje zanesljivosti, nevsiljivega vmesnika zajemanja in stroškovne učinkovitosti za najbolj praktično izbiro biometrične identifikacije.

Vrste čitalnikov prstnih odtisov

Poznamo več vrst čitalnikov prstnih odtisov, med katerimi se najpogosteje uporabljajo kapacitivni, ultrazvočni in optični. Vsak zajame in prebere prstni odtis na svoj način.

Optični čitalniki

Optični čitalniki prstnih odtisov imajo pod stekleno ploščo nameščeno LED luč, s katero osvetlijo prstni odtis in zajamejo posnetek. Grebeni in doline na prstnem odtisu se prevajajo v svetla in temna področja na posnetku. Ko čitalnik shrani zajem odtisa, se ta uporabi kot predloga za nadaljnjo primerjavo in iskanje ujemanj. 

Na kakovost odčitka optičnega senzorja lahko vplivajo umazanija, mastna koža ali kot osvetlitve. Ker tovrstni čitalci zajemajo le dvodimenzionalne posnetke, jih je v posameznih primerih mogoče prelisičiti s fotografijo ali odlitkom prstnega odtisa. Prav zaradi tega ne predstavljajo najvarnejše rešitve za biometrično odčitavanje prstnega odtisa.

Kapacitivni čitalniki

Kapacitivni čitalniki za odčitavanje prstnega odtisa ne uporabljajo svetlobe, temveč električni tok. Človeška koža je prevodna in kapacitivni senzor lahko izmeri najmanjše razlike v prevodnosti, ki jih povzročajo grebeni in doline prstnega odtisa. 

Nekateri kapacitivni senzorji lahko za izboljšanje električnega signala uporabijo nizko napetost in s tem zajamejo prstni odtis z večjo natančnostjo. Kapacitivni čitalnik prstnih odtisov je sicer bolj odporen proti kontaminaciji kot optični čitalnik. Obenem ga je tudi težje preslepiti z uporabo visoko kakovostne fotografije prstnega odtisa. Kljub temu pa obstaja možnost, da se ga tehnično preslepi z repliko ali 3D kalupom konice prsta.

Prstni odtis moškega pod drobnogledom.
Biometrična varnost zagotavlja pozitivno metodo identifikacije uporabnika z nečim, česar ni mogoče ne izgubiti, kopirati ali ukrasti.

Ultrazvočni čitalniki

Ultrazvočni čitalniki prstnih odtisov za branje uporabljajo visokofrekvenčne ultrazvočne signale, ki jih naše uho ne zazna. Čitalnik podrobnosti prstnih odtisov zajame s sistemom oddajnika in sprejemnika. Ultrazvočni impulz se prenaša proti prstu, ki je nameščen nad čitalnikom. Del tega impulza se absorbira, del pa se odbije nazaj proti senzorju, odvisno od globine grebenov, por in majhnih podrobnosti, ki so edinstvene za vsak prstni odtis. 

Rezultat je 3D zajem prstnega odtisa. 3D podrobnosti je veliko težje ponarediti, zaradi česar je ultrazvočni sistem najvarnejša rešitev. Ultrazvočne senzorje boste našli tudi pod zasloni pametnih telefonov. 

3D zajem odtisa sicer omogočajo tudi nekateri drugi tipi najsodobnejših čitalcev. Eden od njih je tudi čitalec v Inothermovi ponudbi

Zakaj izbrati ključavnico na prstni odtis?

Ključavnice na prstni odtis imajo v primerjavi z običajnimi ali kartičnimi ključavnicami številne prednosti, med katerimi izstopajo predvsem naslednje: 

  • Dvigujejo stopnjo varnostne zaščite. 
  • Njihova uporaba je udobnejša in hitrejša kot odklepanje s ključem. 
  • Ni več nevarnosti, da bi pozabili ključ in si onemogočili vstop v lasten dom. 
  • Imajo daljšo življenjsko dobo, saj ni obrabe mehanskih delov. 

Dodatna prednost vhodnih vrat na prstni odtis je tudi nadzor nad dostopom in možnost njegovega omejevanja. 

Odčitavanje prstnega odtisa sicer predstavlja najbolj razvito in preizkušeno vrsto biometrične tehnologije. Nedavne študije na področju biometrije so namreč pokazale, da je odčitavanje prstnega odtisa celo natančnejše in stroškovno učinkovitejše od odčitavanja dlani. 

Prstni odtis tako predstavlja odličen način identifikacije, saj je edinstven vsakemu posamezniku. Podvajanje biometričnega zapisa prstnega odtisa je skoraj nemogoče, saj se ponovi le na enega od milijarde primerov. 

Naknadna vgradnja ali menjava vrat?

Na trgu obstajajo številni sodobni sistemi odklepanja, ki jih je mogoče namestiti na skoraj vsaka vrata, vendar je pri izbiri potrebna previdnost, saj pametne rešitve zahtevajo vir napajanja ter povezavo med čitalcem in ključavnico. Pri univerzalnih rešitvah gre tako pogosto za enote, ki se vgradijo na cilinder in izvajajo funkcijo ključa. Pogosto se napajajo kar iz baterije, kar ni najbolj praktično.

Inotherm ponuja sistem, ki se vgradi v vhodna vrata že v procesu proizvodnje.

Ravno zaradi povezave z električnim omrežjem je naknadna vgradnja pametnega sistema precej kompleksna. Veliko univerzalnih čitalcev se zato vgradi tudi v stene, da se zagotovi električna povezava, senzorske enote pa se nato povežejo z električnimi odpirali, ki omogočajo odpiranje. 

Najpreprostejša rešitev so zato sistemi, ki se v vrata vgradijo že v procesu proizvodnje. Takšna izbira seveda narekuje tudi predhodno prilagoditev vhoda, a brezhibno in učinkovito delovanje več kot odtehta finančni ter časovni vložek. 

Žično ali brezžično, to je sedaj vprašanje

Ob vsesplošnem napredku brezžičnih povezav je bilo le vprašanje časa, kdaj bodo novitete pokukale tudi v svet vhodov. Tako je tudi na področju pametnih sistemov za upravljanje vrat mogoče izbirati med žičnimi in brezžičnimi sistemi.

Z vidika varnosti še vedno velja, da ima žična povezava prednost pred brezžično. Pri načrtovanju elektroinštalacij v novogradnjah je treba tako predvideti tudi povezavo s pametnimi vhodnimi vrati na prstni odtis. Pri naknadni vgradnji se lahko stranka glede na dane možnosti odloči med dodelavo obstoječe napeljave ali brezžično rešitvijo. 

Nekateri sistemi gredo še korak dlje

Ključavnica na prstni odtis pa je dandanes le del še pametnejših rešitev, ki predstavljajo naslednjo evolucijsko stopnjo pametnega in brezkompromisno zavarovanega vhoda. Te omogočajo še druge pametne načine odklepanja, kontrolo pristopa, mnoge pa je ali še bo mogoče popolnoma integrirati v celostni sestav pametnega doma. 

Eden takšnih je tudi Inothermov hišni sistem Inosmart, ena najnaprednejših pametnih celostnih rešitev za pametno odklepanje na trgu. In zakaj odklepanje? Ker zaklepanje poteka samodejno: vsakič, ko vrata zapremo, jih motorna ključavnica zaklene v petih točkah, zaradi česar vam nikoli ni treba skrbeti, če ste ob odhodu od doma zaklenili vrata za seboj.

Poslovite se od ključev in vstopite v prihodnost z inteligentnim vhodom.

Oblikujte svoja vhodna vrata s pametnim sistemom Inosmart ter v svoj dom vstopajte s pomočjo najnaprednejšega senzorja na prstni odtis!

In kako jih odkleniti? Kar na tri načine! Preverjanju prstnega odtisa se namreč pridružujeta tudi odklepanje s pomočjo pametnega telefona (tehnologija NFC) in klasičnim pristopom - vnosom numerične kode. Sistem si lahko zapomni kar do 100 prstnih odtisov, telefonov ali kod, z njim pa je mogoče upravljati kar preko aplikacije na pametnem telefonu. Napredek tako prinaša edinstven spoj varnosti in udobja, po zaslugi prefinjene črne steklene površine za vnos kode in možnostjo namestitve čitalnika v krilo ali držalo pa tudi izjemne elegance. 

3D zajemanje odtisa

Srce sistema Inosmart je pametni kapacitivni 3D čitalec prstnih odtisov, ki ga je mogoče namestiti v vratno krilo ali ročaj iz nerjavečega jekla. Njegovo upravljanje nato poteka s pomočjo tipk na kontrolni enoti, ki je vgrajena v vratno krilo ob kabelskem prehodu, ali s pomočjo pametnega telefona (Android in Apple).

A čitalec brez možganov seveda ni dovolj, zato je Inosmart opremljen tudi s posodobljenim algoritmom za prepoznavanje odtisov. Ta samodejno zaznava manjše spremembe prstnega odtisa (rast pri otrocih, manjše poškodbe blazinic) in tako omogoča še hitrejše in zanesljivejše delovanje. V bazi namreč shrani do 20 odtisov vsakega uporabnika, slednjo pa glede na spremembe ves čas posodablja. 

Ker je Inosmart vedno v stanju pripravljenosti, se vrata odprejo takoj, ko na senzor položite prst - ne glede na to, pod kakšnim kotom ga položite nanj, saj omogoča branje pod kotom 360 stopinj. Prav tako je mogoče preverjanje ustreznosti prstnega odtisa za prepoznavo, ki poteka prek aplikacije. Inosmart je tudi prvi sistem na trgu, ki omogoča analizo prstnega odtisa. Aplikacija namreč pokaže odčitan odtis, kot ga vidi senzor, tako da lahko presodimo, če je primeren za uporabo. Na odčitavi so namreč vidne morebitne poškodbe in celo prostemu očesu nevidne zdravstvene težave kože.

Preprosto upravljanje sistema Inosmart kar preko mobilnega telefona.

Obenem je novi Inosmart tudi zmogljivejši, prijaznejši in varnejši od predhodnih sistemov. Povezava med čitalnikom in kontrolno enoto se ponaša z izjemnim nivojem zaščite, kar onemogoča možnost vdora. Ker so vse tipke na čitalniku kapacitivne, se ne obrabljajo, kar predstavlja še dodaten doprinos k varnosti.

Popoln nadzor preko pametnega telefona

S pomočjo aplikacije lahko v trenutku dodate ali odstranite uporabnika ter tako preprosto nadzirate, kdo lahko vstopa v vaš dom. Določite pa lahko celo, kdaj lahko nekdo vstopi, saj Inosmart podpira možnost urnikov. Preprosto nastavite želeno časovno okno, v katerem lahko sosed, varuška ali uslužbenec čistilnega servisa odklenejo vrata, in bodite brez skrbi, da bi kdo zlorabil vaše zaupanje in nepooblaščeno vstopal tudi ob drugih priložnostih. Z aplikacijo lahko časovno nastavite tudi LED osvetlitev ročaja. 

POGOSTA VPRAŠANJA (FAQ)

Kakšne prednosti imajo vrata s ključavnico na prstni odtis?

Ključavnica s senzorjem na prstni odtis je varna in praktična izbira, saj omogoča zanesljivo odklepanje brez uporabe ključev. Tako vas ne bo nikoli več skrbelo, če imate pri sebi ključ vhodnih vrat, ta pa boste odklenili v manj kot sekundi.

Kateri tip čitalca prstnih odtisov je najvarnejša izbira?

Najbolje je izbrati čitalec, ki omogoča 3D zajem prstnega odtisa, tega pa so sposobni ultrazvočni in napredni kapacitivni modeli. Te vrste čitalcev so namreč najbolj zaščitene proti zlorabam.

Kako deluje senzor na prstni odtis?

Čitalec prstnih odtisov zajame posnetek prsta in ga bodisi analizira bodisi pretvori v "zemljevid" značilk oz. točk, s pomočjo katerih ustvari predlogo in si jo zapomni. Ko uporabljamo vrata s senzorjem na prstni odtis, čitalec s pomočjo predloge prepozna prst in odpre vrata.

Ste izvedeli vse, kar potrebujete?

Seveda, ta stran me je prepričala
Zanima me samo še nekaj malenkosti
Za končno odločitev potrebujem več podatkov
Z vsebinami na strani si težko pomagam
Predstavljene informacije so nekoristne

(1 ocena, 5,0)

Zahvaljujemo se za vašo oceno!

Oceno za to stran ste že oddali.