Blog

Zakaj vratom Inotherm zima ne pride do živega?

Ko zima pokaže svoje ledene zobe, se na vaš domači prag prikradeta dva nevidna vsiljivca: mraz in vlaga. Oba se lahko pošteno zneseta predvsem nad slabše izoliranimi ali manj kakovostnimi vhodnimi vrati, s tem pa utegneta občutno zasoliti tudi račune za ogrevanje in vzdrževanje. V tem zimsko obarvanem prispevku se bomo zato najprej posvetili vprašanju, kakšna vrata se najbolje odrežejo v najhladnejšem letnem času. Tako boste lažje razumeli skrivnost uspeha Inothermovih modelov, ki so posebej znani po tem, da se odlično spoprijemajo tudi z neugodnimi vremenskimi razmerami. 

So kakovostna vhodna vrata pozimi res tako pomembna? 

Dovršena vhodna vrata, ki dobro tesnijo, skupaj z okni igrajo ključno vlogo pri zmanjševanju toplotnih izgub, ki objektom pretijo v hladnem delu leta. Po nekaterih raziskavah naj bi bile hiše s slabo izoliranimi okni in vrati energetsko celo manj učinkovite od tistih z neizolirano fasado. Tudi na tem blogu smo že poudarili, da lahko z zamenjavo starejših ali dotrajanih vhodnih vrat z novimi pripomorete k do 10 % nižjim stroškom za ogrevanje

Temu podatku velja dodati, da slovenska gospodinjstva po navedbah statističnega urada največ energije porabijo prav za ogrevanje prostorov, pri slednjem pa zaradi uhajanja toplote prihaja tudi do največjih izgub. Odločitev za vhod, odporen na zimo, tako ni le odločitev za prihranek, temveč tudi za okolje. Na ta način namreč zmanjšamo porabo dragocenih naravnih virov energije, kot sta premog ali olje, hkrati pa znižamo količino izpustov toplogrednih plinov v okolje. 

Ogrevanje pozimi je lahko z dobrimi vhodnimi vrati Inotherm cenejše.
Kakovostna vrata iz aluminija zmanjšujejo toplotne izgube in prispevajo k nižjim stroškom ogrevanja.

Poudariti moramo tudi, da so kakovostni materiali za vrata, denimo aluminij, odpornejši na obremenitve, ki jih povzročajo neizprosne zimske razmere. Manjša obraba pa seveda pomeni daljšo življenjsko dobo, kar pomeni manj obremenjevanja okolja z odpadnim materialom hkrati pa tudi prihranek na stroških vzdrževanja. Tako je krog sklenjen, saj se vrnemo k denarju in vnovič ugotovimo, da gresta lahko skrb za naravo in varčna izbira z roko v roki. In kar je pri vsem tem najboljše: za prihranek se nam ni treba odpovedati udobju. Prav nasprotno! Z dobrimi vrati bo naš dom pozimi kvečjemu še toplejši in prijetnejši. 

Kakšna vhodna vrata so najprimernejša za zimo? 

Četudi so zime v zadnjih letih nekoliko milejše, predvsem pa bistveno bolj zelene kot pred nekaj desetletji, še vedno predstavljajo velik izziv za stavbno pohištvo, in to ne le v energetskem smislu. Kakovostna vhodna vrata se namreč od konkurence ločijo tudi po tem, da v zaostrenih vremenskih razmerah in večjih temperaturnih obremenitvah ohranjajo svoj prvotni izgled in funkcionalnost. Ob vsem tem ne smemo niti mimo varnosti, ki je v temnem zimskem času še posebej pomembna. 

Poglejmo si torej, katere lastnosti od vrat terja slovenska zima. 

Vse se začne in konča z izolacijo

Seveda je v mrzlih dneh bistvena naloga vrat, da v hišo spustijo čim manj hladnega zraka, prav tako pa v objektu zadržijo čim več toplega, ogretega zraka. Kako uspešno vhodna vrata opravljajo to nalogo, je odvisno od mnogih dejavnikov, denimo od: 

  • materiala vratnega krila in njegove debeline,
  • izolativnih materialov v krilu, 
  • debeline in izolacije podboja,
  • tesnjenja pri pragu, med krilom in podbojem ter
  • steklene površine v krilu. 
Toplotna izolacija pripomore k nižjim stroškom ogrevanja.
Odlična toplotna izolativnost vhodnih vrat Inotherm pripomore k varnosti, obstojnosti in energetski varčnosti vašega doma.

Kako dobro so določena vhodna vrata izolirana, ugotovimo s pomočjo toplotne prevodnosti, ki se meri v enoti W/m2K (vati na kvadratni meter po stopnji kelvina). Nižja kot je toplotna prevodnost, manj toplote se izgubi skozi vrata hiše. Strokovnjaki sicer kot sprejemljivo vrednost priporočajo vrednost vsaj  1,3 W/m2K, a pri Inothermu dokazujemo, da se je mogoče z izbiro pravih materialov spustiti še precej nižje. Bistvo je v naprednem konstrukcijskem sistemu oz. termočlenu, ki preprečuje toplotni most med zunanjim in notranjim delom vratnega krila. Takšna zasnova predstavlja odlično osnovo za razvoj vhodnih vrat, ki dobro kljubujejo tako visokim kot nizkim temperaturam. 

Ključ do dobrega tesnjenja je tudi statična stabilnost 

Tako sredi najbolj vročega poletja kot v najbolj neizprosnem delu zime se morajo vhodna vrata soočiti z veliko temperaturno razliko med notranjostjo in zunanjostjo objekta. Samo pomislite: pozimi se lahko zunanje temperature v večini Slovenije spustijo tudi do deset ali več stopinj pod ničlo, v hiši pa nas večinoma greje vsaj prijetnih dvajset. 

Posebej lesena vrata, pa tudi tista iz materiala PVC, se v takšnih razmerah hitro pričnejo kriviti, pri tem pa med vratnim krilom in okvirjem nastanejo špranje, skozi katere iz objekta uhaja topel zrak, v notranjost pa vdira zimski hlad. Kriva vrata obenem otežujejo samo zapiranje, kar privede do dodatnih izgub in nevšečnosti. Če želite, da vaš vhod kljubuje temperaturnim razlikam, je zato bistveno, da izberete vrata iz močnega, konstrukcijsko stabilnega materiala, med kakršne nedvomno spada tudi aluminij. 

Odporna površina za preprosto vzdrževanje 

Ob nakupu vhodnih vrat si vsi želimo, da bi naša nova pridobitev še dolgo ohranila svoj prvotni izgled ter tako nas kot naše goste navduševala s svojo veličastno podobo. A neugodne zimske razmere z izdatno vlažnostjo lahko njihov videz precej zdelajo, kar je še posebej opazno pri lesenih vhodih. Edinstven naravni izgled lesa je zato nujno redno vzdrževati s pomočjo posebnih premazov, vsakih nekaj let pa zahteva tudi barvanje. 

Če želite vhod, ki zahteva minimalno količino vzdrževanja, obenem pa njegov izgled ne kloni pod pritiskom vremena, vam nedvomno priporočamo vhodna vrata iz aluminija. Ker njihovo zunanjo površino prekriva kakovosten barvni nanos, namreč ne potrebujejo dodatne zaščite, zgolj redno čiščenje z vlažno krpo.

Redna nega vhodnih vrat zagotavlja pravilno delovanje in dolgo življensko dobo.

Ne pozabimo na varnost 

Varnostni vidik vhodnih vrat je seveda pomemben skozi celo leto, a še posebej pride do izraza v temačnih zimskih dneh, ko se vlomilci še lažje neopazno prikradejo v naše domove. Vhodna vrata, ki so odporna tako na vreme kot tudi na poskuse vloma, so zato najboljša izbira. Dobro osvetljen vhod, zaščiten z masivnim vratnim krilom, močnimi varnostnimi tečaji, večtočkovno ključavnico ter varnostnim steklom, je skoraj nepremostljiva ovira tako za priložnostne kot tudi za izkušene nepridiprave. 

Vhodna vrata Inotherm: serijsko odporna na zimo 

Pri razvoju vhodnih vrat Inotherm vsi zgornji kriteriji igrajo osrednjo vlogo, zato prav vsi naši modeli brez težav prenašajo zimske obremenitve. Poglejmo si, kakšni kombinaciji tehnoloških in materialnih dejavnikov dolgujejo ta uspeh.

Začne se z močnim krilom ...

Inothermova linija vrat Exclusiv se ponaša z napredno konstrukcijo vratnega krila, ki je v novih izvedbah še 10 mm debelejše – v debelino meri kar 95 mm. Njegovo srce tvori masivna konstrukcija z izolativnim polnilom, ki ga na obeh straneh prekriva močna, kar 3 mm debela aluminijasta plošča. Toplotna prevodnost izboljšanega krila znaša zgolj 0,61 W/m2K, kar je več kot za polovico manj od priporočene vrednosti. 

In nadaljuje z najmočnejšimi profili na trgu! 

Nova generacija Inothermovih alu vhodnih vrat se ponaša z najmočnejšimi profili na trgu in tridelnimi varnostnimi nasadili, ki ne pripomorejo zgolj k še višji ravni protivlomne zaščite, temveč tudi k izjemni stabilnosti celotne konstrukcije. Čvrsto pritrjena vrata namreč zagotavljajo popolno naleganje in se ne povešajo, to pa je ključnega pomena za popolno tesnjenje. Natančnejšo montažo pri novih izvedbah zagotavlja tudi poseben povezovalno-statični profil, ki med transportom in montažo poskrbi za več stabilnosti. 

Debelina vratnega krila dosega 95 mm, kar je zelo veliko.
Novo vratno krilo v debelino meri kar 95 mm.

Za dodatno izolacijo skrbijo še: 

  • termično prekinjen pohodni prag z dodatnim tesnilom, ki zmanjšuje pretok energije v spodnjem delu vrat, in
  • tesnila v okvirju in krilu vrat z vulkaniziranim vogalom. 

Tu so tudi energetsko učinkovita in hkrati varna stekla

Steklene površine utegnejo pozimi predstavljati šibko točko vhodnih vrat, zato je bistveno, da so tako kakovostno izolirane kot tudi pravilno vgrajene v vratno konstrukcijo. Pri Inothermu v vrata serijsko vgrajujemo 3-slojno izolacijsko steklo z izjemnimi izolativnimi lastnostmi – njegova toplotna prevodnost znaša le 0,5 W / m2K. 

Posamezen sloj stekel, ki nastane v naši lastni steklarni, je debel kar 6 mm, kar je nad povprečjem in poleg toplotne zagotavlja tudi odlično zvočno izolacijo. Seveda je steklo že v osnovi odporno na udarce in zato predstavlja skorajda nepremostljivo oviro za priložnostne vlomilce. 

Brezskrbnost je del serijskega paketa 

Aluminijasta vhodna vrata Inotherm svoj sloves uživajo tudi zato, ker pri njihovi protivlomni zaščiti ne sklepamo kompromisov. Kdor se bo pod krinko zimske teme želel pretihotapiti v hišo, bo na Inothermovem vhodu vedno naletel najmanj na: 

  • 5-točkovno varnostno ključavnico z močnimi kavlji in zatiči,
  • nadpovprečno debele aluminijaste plošče z izjemno močno konstrukcijo,
  • varnostna nasadila (preprečujejo, da bi vlomilec snel vratno krilo),
  • v vratno konstrukcijo vpeto varnostno rozeto in
  • varnostno garnituro iz poliranega ali matiranega jekla s protivlomno zaščito razreda RC3. 
Močna varnostna nasadila in debelo vratno krilo skrbita tako za varnost kot tudi za vrhunsko izolacijo.

Slog, ki se ne ustraši niti trde zime in niti poletne pripeke 

Za vzdrževanje Inothermovih vrat ne boste porabili veliko časa, saj bo za njihov brezhiben izgled v vseh letnih časih in vremenskih razmerah dovolj že čistilni poseg z mokro krpo. Svoja vrata namreč prašno lakiramo v lastni robotizirani lakirnici, s čimer poskrbimo za popolno zaščito proti UV sevanju, vlagi in drugim obremenitvam ter zagotovimo, da bo vaš vhod tudi po mnogih hudih zimah izgledal kot na dan montaže. 

Ste izvedeli vse, kar potrebujete?

Seveda, ta stran me je prepričala
Zanima me samo še nekaj malenkosti
Za končno odločitev potrebujem več podatkov
Z vsebinami na strani si težko pomagam
Predstavljene informacije so nekoristne

Zahvaljujemo se za vašo oceno!

Oceno za to stran ste že oddali.