Blog

Zvočna izolacija vrat – pustite hrup pred pragom

Ženska si zatiska ušesa zaradi hrupa.

Hrup na cesti, hrup v službi, hrup v trgovini … Zdi se, da se pred vsakodnevnim vrvežem danes nimamo kam zateči. Izjema je lahko naš dom – če seveda ne pozabimo na zvočno izolirana vrata. V tem prispevku vam bomo izdali, zakaj je zvočna izolacija vrat (poleg izolacije oken) vredna vašega vložka.

Vas je iz sna že kdaj prebudil pasji lajež? Je vaš sproščen večer pokvaril vreščeč avtomobilski alarm? Se zaradi gradbenih del v soseski niste mogli osredotočiti na domača opravila? Potem veste, kako pomembna je zvočna izolacija vrat in oken. A medtem ko je ta pri nakupu oken postala povsem samoumeven dejavnik, pa pri nakupu vrat marsikdo pozabi nanjo. Škoda. Če želite, da je vaš dom resnično vaše zavetje pred zvočno nesnago, se morate zvočne izolacije namreč lotiti celostno.

S porastom dela od doma v zadnjem času je zvočna izolacija postala še pomembnejša. Nekateri rešitev poiščejo v slušalkah z aktivnim odpravljanjem hrupa, vendar te še zdaleč ne ustrezajo vsakomur, obenem pa jih je nemogoče nositi cel dan, kaj šele celo noč. Prava rešitev tiči drugod: v kakovostni izolaciji doma.

Zvočno izolirana vhodna vrata znamke Inotherm.
Kakovostna izolacija doma se začne pri vhodnih vratih.

Zakaj je zvočna izolacija vrat tako pomembna?

Da lahko prekomerna izpostavljenost hrupu škoduje sluhu, zagotovo že veste. Pa veste, da lahko škoduje tudi krvožilju, razpoloženju in koncentraciji?

Raven hrupa merimo v decibelih (dB). Za lažjo predstavo, kako glasna je lahko naša okolica, si poglejmo nekaj primerov:

Infografika, ki prikazuje raven hrupa merimo v decibelih (dB).

Pri tem je treba vedeti, da je ponavljajoča ali dolgotrajna izpostavljenost zvokom nad 80 dB že škodljiva, zato jo morate v največji možni meri preprečiti. Nekateri telefoni, ure in druge pametne naprave vas sicer lahko opozorijo, kadar ste izpostavljeni prekomernemu hrupu, vendar je – kot radi rečemo – preventiva boljša kot kurativa. Če torej želite obvarovati svoj sluh in svoj mir, bi bilo torej smiselno razmisliti o tem, kakšna je zvočna izolacija vaših vhodnih vrat. V primeru, da so ta že zastarela in slabo izolirana, pa seveda tudi o njihovi menjavi.

Cilj pri načrtovanju sodobnega doma pa vendarle ni, da zunanje zvoke povsem zadušite. To namreč ne bi bilo smotrno iz varnostnih razlogov. Cilj je, da jih ublažite do te mere, da so notranji zvoki (npr. govor ali glasba) dovolj razločni in je vaše bivanje karseda udobno. Pri stanovanjskih poslopjih priporočen obseg ravni hrupa tako znaša približno 25–55 dB (odvisno od prostora).

Kaj vse vpliva na zvočno izolacijo vrat?

Verjetno ne preseneča, da gresta toplotna in zvočna izolacija vrat z roko v roki. Pri zagotavljanju ene in druge je treba premostiti naslednje šibke točke:

  • vratno krilo (material, polnilo in debelina),
  • prileganje in tesnjenje (tako ob podbojih kot ob pragu),
  • vgradnja oz. montaža.

Šele kadar proizvajalec upošteva vse našteto, ste lahko prepričani, da so vrata resnično zvočno izolirana.

Si želite ustvariti zvočno in toplotno izolirana vhodna vrata po svojem okusu?

Vratno krilo

V osnovi velja naslednje: masivnejše kot je vratno krilo, boljša je zvočna izolacija vrat. Svojo vlogo pri tem pa igra tudi material, ki ga uporabi proizvajalec. Zvok v manjši meri prepuščajo materiali, ki so težji, gostejši in manj elastični ter imajo nižjo temperaturo.

Kar se tiče materiala samega vratnega krila, dobro izolacijo denimo zagotavljajo lesena vrata. Ta pa vendarle niso vedno optimalna izbira za sodoben dom, saj jih lahko pestijo pomanjkljiva konstrukcijska stabilnost, pomanjkljiva varnost in pomanjkljiva obstojnost. Prav zato pri Inothermu uporabljamo aluminij, ki prednjači v vsem naštetem, obenem pa nudi praktično neskončno možnosti za oblikovanje. Čeprav aluminij sam po sebi ni najbolj zvočno izolativen, je to pomanjkljivost možno obiti s kakovostnim izolativnim materialom znotraj vratnega krila, kot je poliuretanska pena, mineralna volna ali valovita lepenka.

Pri Inothermu v svoja vrata vgrajujemo inovativno izolativno polnilo in kar tri tesnila z vulkaniziranim vogalom, opcijsko pa se lahko odločite za okvir, polnjen s poliuretanom. Tako ste lahko popolnoma brez skrbi glede izolacije tudi vsi tisti, ki ste se zaljubili v aluminijasta vhodna vrata. Kaj pa, če želite vratnemu krilu dodati stekleno površino? Bo zvočna izolacija vrat zaradi tega trpela? Dokler je zasteklitev dovolj debela in večslojna, kot je pri naših vratih, nikakor ne.

Zvok se v notranjost lahko prikrade tudi skozi ključavnico in okovje vrat, zato je pomembno, da sta ta skrbno izbrana in nameščena. Pri Inothermu denimo uporabljamo večtočkovne ključavnice z masivnimi kavlji, ki poskrbijo ne le za maksimalno varnost, ampak tudi za maksimalno tesnjenje – celo pri odklenjenih vratih.

Prileganje in tesnjenje vhodnih vrat

Eden glavnih vzrokov pomanjkljive zvočne izolativnosti vhodnih vrat je nezadostno tesnjenje, zlasti pri tleh. Kot si lahko predstavljate, je to še posebej problematično pri vhodnih vratih, ki razmejujejo zunanjost in notranjost.

Ustrezno tesnjenje lahko zagotovijo le ustrezna tesnila za vhodna vrata. Ta morajo biti dovolj mehka, da lahko pride do dušenja zvoka (npr. silikonska). Pri tem je priporočljivo uporabiti enako tesnilo za prag in za podboj. Domači mojstri v ta namen nadvse radi posežejo po elastičnih trakovih. Za tesnjenje pri tleh se sicer lahko uporabi dvignjen prag ali zaključna letvica. Če že v osnovi kupite kakovostna vhodna vrata, ki so tudi pravilno vgrajena, pa si vam ne bo treba umazati rok. Proizvajalec bo za zvočno izolacijo vrat namreč poskrbel namesto vas.

Zvočna izolacija vrat brez ustrezne montaže? Žal ne bo šlo.

Vgradnja oz. montaža

Vhodna vrata so lahko po svojih lastnostih še tako izolativna in opremljena z najboljšimi tesnili, vendar zvoka ne bodo učinkovito blažila brez pravilne montaže. Strankam, ki se odločijo za naša vrata, pri Inothermu nudimo celovito in strokovno montažo, ki sledi najsodobnejšim napotkom Zavoda za Gradbeništvo Ljubljana in smernicam nemškega inštituta RAL. Tako zagotovimo, da izolativnost vrat tudi po več desetletjih uporabe ne upade.

Izbirate lahko med klasično montažo, ki je hitrejša in cenovno ugodnejša, ter montažo po smernicah RAL, ki je zanesljivejša in energetsko učinkovitejša. Pri prvi režo med podbojem in zidom zalijemo s poliuretansko peno ali drugim izolativnim materialom, podboj pa pričvrstimo s sidri in vijaki. Pri drugi za tesnjenje uporabimo fugo, in sicer kar v treh slojih.

Zvok – dvosmerni promet

Pri vsem tem ne gre pozabiti, da zvok potuje ne le iz vaše okolice v vaš dom, ampak tudi obratno. Ena od nalog vhodnih vrat je torej obenem preprečiti, da bi vaši intimni pogovori – še huje pa občasni prepiri – naleteli na radovedna ušesa vaših sosedov. Da o televizorjih, pralnih strojih, sesalnikih in glasbenih inštrumentih sploh ne govorimo. Tudi če je vaša okolica glasna, so torej zvočno izolirana vrata ključna za zagotavljanje zasebnosti in s tem dobro počutje. Nikomur ni prijetno, če se zaveda, da utegnejo na njegove pogovore prežati radovedni mimoidoči. 

Ženska gleda skozi priprta vhodna vrata, ker prihaja hrup od zunaj.
Ob dobro izoliranih vratih, nas zunanji zvok ne bo motil.

Po zvočno izolirana vrata v Inotherm

Zvočno izolativnost vrat marsikateri proizvajalec zapostavi v misli, da ta ne vpliva pomembno na kakovost bivanja. Pri Inothermu menimo nasprotno: gre za eno osnovnih prvin kakovostnih vhodnih vrat.

Toda kako izmeriti zvočno izolacijo? Povsem preprosto: zvočna izolacija opisuje zmanjšanje jakosti zvoka, ko ta potuje skozi oviro. Če je zvočna izolacija neke ovire denimo 20 dB, raven hrupa na eni strani pa 60 dB, potem je raven hrupa na drugi strani le 40 dB.

In zvočna izolacija vrat Inotherm?Zvočna izolativnost naših vrat tako znaša nadstandardnih 34 dB, kar pomeni, da boste v svojem domu na varnem pred vsakodnevnim vrvežem in se boste lahko posvetili temu, kar šteje. Pri podjetju tudi nenehno testiramo nove možnosti, na primer različne materiale znotraj krila in različne načine izdelave, s čimer želimo svoja vrata – in vaše udobje – še nadgraditi.

Ustvarite svoja zvočno izolirana vrata

V našem spletnem konfiguratorju vhodnih vrat lahko z le nekaj kliki ustvarite zvočno izolirana vrata, s katerimi bo vaš dom še bližje oazi miru. Izberite enega od več kot 400 modelov, ga oblikujte po svojih željah in oddajte povpraševanje za informativno ponudbo. 

Kako učinkovita je zvočna izolacija vrat?

Sodobna vhodna vrata se ponašajo z zvočno izolacijo med 30 in 40 dB. Takšna vrata v kombinaciji z dobro izoliranimi okni znatno prispevajo k vašemu zdravju in dobremu počutju. Več miru za lastnimi štirimi stenami pomeni lažjo koncentracijo in boljši spanec, kar močno prispeva k vaši učinkovitosti in razpoloženju.

Je mogoče vhodna vrata dodatno zvočno izolirati?

Čeprav obstajajo načini, kako dodatno izolirati predel vhodnih vrat, je najboljša dolgoročna rešitev prenova vhoda. Ta vključuje menjavo starejših, dotrajanih in slabše izoliranih vrat z novimi. Sodobna vhodna vrata so opremljena z naprednimi izolativnimi polnili ter ob kakovostni vgradnji zagotavljajo odlično toplotno ter zvočno izolativnost.

Koliko stanejo zvočno izolirana vhodna vrata?

Cena kakovostnih zvočno izoliranih vhodnih vrat je odvisna od številnih dejavnikov, npr. od njihovih dimenzij, vrste zasteklitve, varnostnih komponent in drugih dodatkov. Ker je večina vhodnih vrat izdelana po meri in so zato unikatna, je nemogoče podati splošno informacijo glede cen. Lahko pa zelo preprosto pridobite informativno ponudbo za vrata Inotherm, ki so vam všeč. Zgolj obiščite naš konfigurator vhodnih vrat, ustvarite vhodna vrata po svojem okusu in oddajte povpraševanje.

Ste izvedeli vse, kar potrebujete?

Seveda, ta stran me je prepričala
Zanima me samo še nekaj malenkosti
Za končno odločitev potrebujem več podatkov
Z vsebinami na strani si težko pomagam
Predstavljene informacije so nekoristne

(3 ocene, 2,3)

Zahvaljujemo se za vašo oceno!

Oceno za to stran ste že oddali.