Blog

7+ nasvetov za otrokom prijazen in varen dom

Otrokom prijazen in varen dom in vhodna vrata

Če imate tudi sami otroke, najbrž že veste, da so to sila radovedna bitja. In čeprav je prav ta radovednost tisto, s čimer nas otroci najpogosteje nasmejijo in zabavajo, je hkrati tudi razlog za številne nesreče. Dokler slednje vključujejo samo praske in odrgnine, je še vse v redu, saj so te del vsakega odraščanja, a ko pride do resnejših poškodb, je zgodba takoj drugačna.

Ne dvomimo, da ste za varnost pohištva in prostorov doma že v večji meri poskrbeli, a nič ne škodi, če še enkrat preverite, ali ste pomislili na čisto vse. Nasvete iz prakse za varen družinski dom najdete v nadaljevanju!

Nasvet št. 1: preprečite manjšim predmetom pot do otrokovih ust

Pri zelo majhnih otrocih, ki v usta dajo skoraj vse, kar najdejo, morate biti še posebej pozorni na to, da na tleh in mestih, ki jih dosežejo, ne puščate majhnih delcev. Mednje spadajo baterije, koščki plastike, kovanci, pokrovčki pisal, sponke, lasnice, nakit ipd.

Pozorni bodite tudi v kuhinji in pri jedilni mizi – oreščki, kokice, semena, trda surova zelenjava (kot je korenček) nimajo kaj početi na otrokom enostavno dosegljivih mestih.

Malček se na tleh igra z lesenimi barvnimi igračami.
Poskrbite, da bodo igrače in stvari na tleh dovolj velike, da jih vaši malčki ne bodo mogli pojesti.

Nasvet št. 2: proč od elektrike in ognja! 

Ste vedeli, da vdihavanje dima in opekline spadajo med najpogostejše vzroke nesreč, v katere so vključeni otroci?

Poskrbite:

  • da bodo vžigalice, vžigalniki zunaj dosega otrok;
  • da bo prostor do kamina zavarovan;
  • da bo dostop do štedilnika in pečice (prižgane ali ugasnjene) onemogočen.

Kadar pečete ali kuhate, imejte otroka ves čas pod nadzorom, prav tako pa ne bo odveč, če namestite detektor dima in plina.

Kar zadeva električno napeljavo, imejte v mislih več prostorov – od kopalnice (na varno spravite vse električne naprave, od likalnikov do sušilnikov za lase) do dnevne sobe (električne vtičnice) in otroške sobe. V celotnem domu zaščitite električne vtičnice s posebnim varovalom, ki bo preprečilo vtikanje prstov v majhne odprtine.

Malček se s svojimi majhnimi prstki dotika vtičnice, ki je zavarovana s plastičnim pokrovčkom.
Zaščita električnih vtičnic naj bo eden od vaših prvih varnostnih korakov.

Nasvet št. 3: varno shranjevanje nevarnih snovi

Izven dosega otrok pospravite vsa čistila – spravite jih v višje omarice, kjer otrok do njih nikakor ne bo mogel dostopati. Enako velja tudi za zdravila – tablete proti glavobolu lahko hitro po nesreči pustite na kuhinjskem pultu ali mizici v dnevni sobi, kjer jih bo otrok zlahka dosegel. Poleg dejstva, da za otroka niso primerne, se lahko v primeru zaužitja slednji z njimi tudi zadavi.

Nasvet št. 4: zavarovanje stopnic in balkonov, kuhinjskih omaric

Dokler je otrok še dojenček, je fizičnih nevarnosti dokaj malo. A ko se otrok enkrat začne plaziti, je zelo dobro, da namestite varovalno ograjo pred stopnicami (zgoraj in spodaj) in pred vhodom na balkon. Poskrbite tudi za zaščito oken – odprtih in zaprtih.

Za kuhinjske omarice in predale lahko kupite posebna zapirala, ki bodo preprečila odpiranje nižjih omaric, ki jih otrok lahko doseže. Prav tako jih lahko brez težav poljubno prestavite, ko je to potrebno. Ne pozabite tudi na zaščito pomivalnega in pralnega stroja pred odpiranjem!

Otrok se na vrhu stopnic igra z gumijasto rumeno žogico, a je za leseno ograjo, da ne pade po stopnicah.
Pred stopnicami zgoraj in spodaj namestite varovalne ograje.

Nasvet št. 5: zavarovanje ostrih robov

Dandanes v trgovinah s pohištvom najdete posebna varovala, ki se namestijo na robove miz, omaric in ostalega pohištva z ostrimi robovi, ki zavarujejo glavo otroka pred nepotrebnimi buškami in jokom. Dodatke, ki so cenovno zelo ugodni, lahko po celotnem domu (ne glede na njegovo velikost) namestite v manj kot eni uri. Malo truda za veliko zaščite!

Nasvet št. 6: malenkosti štejejo

  • Ste porcelanasti hranilnik postavili dovolj visoko, da ga otrok ne more doseči in razbiti?
  • Ste zavarovali omarico, ki jo lahko otrok že z malo truda prevrne nase?
  • Ste zavili vrvice od žaluzij tako, da se otrok ne more zaplesti vanje in poškodovati?
  • Ste postavili mikrovalovno pečico dovolj visoko, da je otrok ne doseže?
  • Ste starejšemu otroku naročili, naj voščenke in barvice za seboj redno pospravlja, da jih namesto njega ne bo v svoja usta pospravil mlajši bratec ali sestrica?
  • Ste zavarovali hladilnik tako, da ga ni mogoče enostavno odpreti?
  • Ste poskrbeli, da kopalniških vrat ni mogoče zakleniti in zapreti tako, da odrasel v kopalnico ne bi mogel vstopiti?
  • Ste televizor pritrdili na komodo, kamor je postavljen, tako da ga ni mogoče enostavno prevrniti?

Poleg preverjanja vseh naštetih potencialnih nevarnosti vam predlagamo izziv!

Sami ali s partnerjem se za kako uro pretvarjajte da sta triletna otroka, obhodite vse prostore doma in ugotovite, kaj vse bi lahko kot triletnik ušpičili! Če se postavimo v kožo otroka, namreč najlažje ugotovimo, na kaj smo morda pri urejanju doma kljub vsej prizadevnosti in skrbnosti pozabili. Če so spomini na otroške vragolije še sveži, pa toliko bolje!

Vhodna vrata vas in vaše male nadobudneže ščitijo pred zunanjimi nevarnostmi, mrazom, vročino in posegi v zasebnost. Toda pozor: tudi najkakovostnejša po meri izbrana alu vhodna vrata ne morejo preprečiti, da bi vaši malčki ob prihodu na domači prag dobili kako “zanimivo idejo” … Varnost doma se začne na vhodu, zato slednjega opremite in okrasite tako, da bo varen za otroške stanovalce (in njihove potencialne obiskovalce). Majhni kamenčki na dovozu ali pred pragom, veje rastlin, neprimerno osvetljene ali previsoke stopnice in še mnoge (na prvi pogled nepomembne) malenkosti so lahko razlogi za male in velike otroške nezgode. Odstranite nevarnosti in pazite, da bosta vhod in pot do njega vedno dobro osvetljena.

Moderna vhodna vrata ponoči, primerno osvetljena za otroško varnost.
Vhod in pot do njega morata biti primerno osvetljena.

Dodaten nasvet:

Ker že nekaj časa vsi preživljamo veliko svojega prostega in službenega časa doma, morda tudi sami spadate med številne, ki so ugotovili, da je čas za večjo ali manjšo prenovo ali osvežitev doma. Če spadate v to skupino, je to odlična novica, saj je prav prenova doma najboljši trenutek, da vse zgornje in spodnje nasvete kar takoj upoštevate in jih skladno povežete z osveženo podobo.

In ko otrok zraste, je čas za združevanje varnosti in praktičnosti

Osnovnošolski (pa tudi srednješolski) otroci zaradi svoje navihanosti in brezskrbnosti na pomembne reči – recimo na ključe – pogosto pozabijo. Čeprav drži, da jim lahko ob odhodu v šolo stavek »Ne pozabi na ključe!« zakričimo vsako jutro, nam to še ne zagotavlja, da bodo ključi res pristali v žepu ali torbi!

A tudi ta del odraščanja si lahko olajšate (ja, sebi 😊) in izberete sistem odpiranja s ključavnico na prstni odtis. Inothermov pametni sistem za odpiranje vhodnih vrat INOSMART pa gre še korak dlje, saj združuje kar tri načine odklepanja brez ključa: s prstnim odtisom, numerično kodo ali mobilnim telefonom (tehnologija NFC). Sistem je za nameček opremljen z motorno vodeno ključavnico, ki vrata vsakič, ko se ta zapro, samodejno zaklene v petih točkah. Skrb, da bo vaš navihanec ob hitenju v šolo pozabil zakleniti vrata za seboj, je tako odveč (pa tudi vi boste v vsakodnevnem stresu imeli eno skrb manj!), pa tudi strah, da se bo šop ključev izgubil in pristal v napačnih rokah, bo preteklost.

Inosmart - pametni sistem zaklepanja in odklepanja vhodnih vrat
Inosmart pametni sistem omogoča odpiranje vrat brez ključa.

In kar je napomembnejše za naš podmladek: Inosmartov visokoločljivostni čitalnik prstnih odtisov je opremljen tudi z algoritmom za sprotno učenje, kar pomeni, da se prilagaja na drobne spremembe prstnih odtisov. Tako vam ob mikro poškodbah prstnih blazinic in nenehnih malih spremembah ne bo treba venomer na novo registrirati uporabnikov, saj jih bo Inosmart prepoznal sam od sebe. 

Naš pametni sistem za odpiranje vrat se ponaša s številnimi funkcijami, ki bodo sicer varnost zagotovili tudi vam – beleženje nedovoljenih vstopov, urniki dostopov, pregled zgodovine dogodkov, prefinjen dizajn in možnost shranjevanja do 100 različnih kod ali prstnih odtisov! Pametna ključavnica oz. ključavnica na prstni odtis je zato izjemno pomemben dodatek za varnost doma in praktična rešitev, ki lajša življenje.

Ste vedeli?

Na Univerzi Alabama v  Birminghamu (UAB) so izvedli študijo. V vzorčno hišo so povabili mamice otrok, starih od 1 do 3 let, in jih prosili, da navedejo vse možne točke nevarnosti, ki jih v domu opazijo. Prepoznale so jih manj kot polovico vseh!

Ste izvedeli vse, kar potrebujete?

Seveda, ta stran me je prepričala
Zanima me samo še nekaj malenkosti
Za končno odločitev potrebujem več podatkov
Z vsebinami na strani si težko pomagam
Predstavljene informacije so nekoristne

Zahvaljujemo se za vašo oceno!

Oceno za to stran ste že oddali.